Katonai hagyományőrzők mutattak be, vagyis inkább játszottak újra ostromjelenetet vasárnap a budai Várban, a Kapisztrán téren. A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a szabadságharc tavaszi hadjáratának végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

A rendezvényen készült Máthé Zoltán, a Magyar Távirati Iroda munkatársának felvétele, amelynek felhasználásával az alábbi puzzle-játékunkat elkészítettük. A puzzle kirakási szintideje hat perc.

Jó szórakozást kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak!

 

 

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja: rakja ki korábbi puzzle-jeinket is:

Ne vegyél egzotikus állatot emlékbe!

Puzzle-jeink új sorozatához olyan nem túl régi, de mégsem teljesen friss (tehát néhány évvel, talán egy évtizeddel ezelőtt készült…) képeket kerestünk elő, amelyek korábban különböző nemzetközi szervezetek – az Unicef, a Greenpeace, a WWF (vagyis a Természetvédelmi Világalap) és mások – sokkoló kampányaiban szerepeltek azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet egyes problémákra, amelyek szinte mindenhol egyformán jelen vannak, illetve bárhol elérhetnek bennünket, akárhol éljünk is a nagyvilágban.

Az Orgonista eljövetele

Alig néhány napja, június 18-án volt nyolcvanhárom esztendeje annak, hogy elhunyt Derkovits Gyula grafikus és festőművész, aki sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok – főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus – mentén.

„Merj nagyot álmodni!”, avagy a Pride szépe

„Merj nagyot álmodni!” – ez volt a mottója a szombaton délután kezdődött felvonulásnak, vagyis a huszonharmadik Budapest Pride programsorozat zárórendezvényének. Az LMBTQ-közösség tagjai (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a Városligeti fasorban gyülekeztek, majd a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás több ezer résztvevője elindult a Parlament előtti Kossuth Lajos térhez.

Gratulálunk Györe Lászlónak!

Mint megírtuk, bravúros játékkal, élete és pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét jegyezte a zentai Györe László, aki a Budapesten ezekben a napokban zajló ATP-torna második fordulójában 7:5, 6:2- re legyőzte a világranglista harminckilencedik helyezettjét, a szerb Viktor Troickit. A zentai teniszező az első játszmában 0:5-ről fordított, úgy, hogy sorozatban hét játékot nyert.

Gratulálunk Klemm Dávidnak!

Mint megírtuk, az Újvidéki Színház társulata három rangos elismeréssel zárta a Vajdasági Hivatásos Színházak 67. Fesztiválját: Mészáros Árpád lett a legjobb férfi főszereplő, Klemm Dávid a legjobb zene, Lénárd Róbert pedig a legjobb adaptáció díját vehette át a találkozó gáláján.

Gratulálunk Mészáros Árpádnak!

Mint azt tegnap már megírtuk, a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján Mészáros Árpád színművész az Újvidéki Színház Fekete című produkciójában nyújtott alakításával elnyerte a tartományi szintű találkozó legjobb férfi főszerepéért járó elismerését. Ezúton is gratulálunk Mészáros Árpádnak, s írjuk ezt abban a nem titkolt reményben, hogy olvasóink nevében is tesszük ezt!

Még egyszer Szent-Györgyi Albertről (JÁTÉK!)

Nem véletlenül megkérdőjelezhetetlen példakép ma is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, hiszen máig érvényes, nagyszerű tudományos munkája mellett elismeréssel adózunk az előtt is, hogy a legnehezebb és legsorsdöntőbb pillanatokban sem önző módon a saját előrehaladását, sőt, nem is a tudományos munkáját vagy a személyes biztonságát tartotta elsődleges fontosságúnak.

Карољ Дудаш a mi új Mihalj Kertesünk

A vajdasági magyar sajtó történetének egyik kiemelt jelentőségű, nagyszerű pillanata volt, amikor egységesen, összefogásban elkezdte Mihalj Kerteskent használni Slobodan Milošević kedvenc csicskájának nevét. Emlékezetes, hogy Kertes, a Szerbiai Szocialista Párt politikusa a horvátországi szerb agressziót polgárháborút megelőző, mítingekkel telezsúfolt időszakban, mintegy a joghurtforradalom megalapozásaként azt találta mondani, hogy: „Ha én, mint magyar, nem félek Szerbiától, akkor egy szerb miért fél Szerbiától” ( „Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto se Srbin boji Srbije”).

Kenderfonás rokkával

Így a nap végére, a kora esti órákra, mielőtt a tüntetők is a gyülekezőhelyekre indulnának, készítettünk még egy puzzle-t, amely talán – s bízunk benne, hogy – olvasóink kedvére lehet az elmúlt napok viharos eseményei után. A Kenderfonás rokkával című felvétel Balogh Rudolf alkotása, és az 1920-as években készült.

Óraátállítás – most érkezett el az ideje!

Most érkezett el az ideje: kérjük, állítsa át az óráját két óráról háromra! Vagy, ha nincs kedve hozzá, esetleg megtette már korábban, de még nem szeretne aludni menni, akkor rakja össze az alábbi alkalmi puzzle-ünket! Hétvége van, ráérősebbre vettük hát a figurát, ma hajnali játékunk százötvenhat darabból áll. Jó szórakozást kívánunk hozzá!