Nem véletlenül megkérdőjelezhetetlen példakép ma is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, hiszen máig érvényes, nagyszerű tudományos munkája mellett elismeréssel adózunk az előtt is, hogy a legnehezebb és legsorsdöntőbb pillanatokban sem önző módon a saját előrehaladását, sőt, nem is a tudományos munkáját vagy a személyes biztonságát tartotta elsődleges fontosságúnak. Szolidaritást vállalt a meghurcoltakkal és az áldozatokkal, sőt, cselekedett is az érdekükben, ugyanakkor pedig hazája jól felismert, valós érdekeit meglátva – és nem az épp aktuális, igencsak ingatag hatalom által kijelölt céljait követte –, illetve a realitások talaján állva aktívan segítette az igaz(i) érdekek megvalósítását, az értékek megóvását. Még ha utóbb bele is bukott ebbe, és ezért menekülnie, rejtőzködnie is kellett.
A második világháború idején – akkor már az 1937-es orvosi és élettani Nobel-díj kitüntetettjeként – az életét is kockáztatva – vett részt az ellenállási mozgalomban. Az általa akkoriban vezetett csoportot azóta is Szent-Györgyi Szervezet néven jegyzi a történelem.
De részt vett Magyarország tervezett háborús kiugrásának előkészítésében is, az erre létrejött, Tizenegyeknek nevezett csoport vezetője lett. Titokban támogatta kezdeményezésüket Kállay Miklós magyar miniszterelnök is. A náciellenes magyar demokratikus erők kérésére tárgyalt Magyarország átállásáról a szövetségesek képviselőivel, s ezért az ország német megszállása után bujkálnia kellett. Ne is gondoljunk most arra, mi minden történhetett volna vele, ha üldözőinek sikerül őt kézre keríteniük…
Szent-Györgyi Albert emléke előtt tisztelegtünk már néhány hónappal ezelőtt a Szabad Magyar Szó oldalain az egyik játékunkkal is:

Szent-Györgyi Albert motoros túrája

Hosszabb külföldi tartózkodás után – miközben második doktorátusának megszerzése után már egy ideje az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott -, a múlt század harmincas éveinek elején Klebelsberg Kunó magyar kultuszminiszter hívására tért haza szülőföldjére Szent-Györgyi Albert (1893-1986), a világhírű orvos és biokémikus.

Az idén nyolcvan éve kapta meg a Nobel-díjat – jórészt a Tisza-parti városban végzett kutatásaiért – Szent-Györgyi Albert, aki életének egy időszakában a szegedi egyetem rektora is volt, amely ezért most emlékkiállítással tiszteleg előtte. Az intézmény és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club társszervezésében rendezett kiállítás szombattól lesz látható a Rektori Épület aulájában.
Ezen a kiállításon ismerheti meg először a közönség azokat a Szent-Györgyi-relikviákat, amelyeket a tudós utolsó szegedi látogatásán adott át, illetve később Amerikából küldött el az özvegye. A személyes tárgyak között van egy, preparátumok készítésére szolgáló, vágólapra szerelt bicska, egy pecsét, monogrammal ellátott bőr táska, tolltartó, logarléc, valamint egy kézi spektroszkóp is. Szegedre érkezett több kézirat is, köztük A világról címet viselő, valamikor a hatnapos háború idején (1967. június 5-10.) született munka, amely egy nagyobb mű egyik fejezete lehet, vagy legalábbis lehetett volna… A tárlatra elkészült tablók és tárgyak jórészt a Nobel-díjas tudós előtt tisztelgő két szegedi emlékszobának, az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteményének és a Móra Ferenc Múzeumnak a Szent-Györgyi Alberthez kötődő érdekességeit reprezentálják.
A Szent-Györgyi Albert Rotary Club az eddig a nyilvánosság számára elérhetetlen dokumentumok bemutatásával arra is emlékeztetni szeretne, hogy az elődjének számító szervezet elnöki feladatait egykor maga a kiemelkedő tudós egyéniség látta el. A kiállítást december 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők, ekkor lesz ugyanis nyolcvan éve, hogy az addigi, jórészt a szegedi egyetemen végzett kutatásaiért Szent-Györgyi Albert Stockholmban átvette a Nobel-díjat.
Ebből az alkalomból, s a szombaton megnyíló kiállítás ürügyén, mi most egy újabb puzzle-lel tisztelgünk a nagyszerű tudós emléke előtt. Az alábbi puzzle-ben feldolgozott felvétel 1973-ban készült, ugyancsak Szegeden, amikor Szent-Györgyi Albertet díszdoktorrá avatták az egyetemen. Érdemes megfigyelnünk, hogy a neves tudós szerénységére vall, hogy immár világhírű Nobel-díjasként is, az adott pillanatban annyira megilletődött volt, hogy a felvételen jól láthatóan – mint egy kisiskolás – a zakóját gyűrögette.
A játék kirakási szintideje három és fél perc.

Sok sikert és jó szórakozást kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak!

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja: rakja ki korábbi puzzle-jeinket is:

A vizes világbajnokság után: akiknek volt merszük kiugrani a toronyból

Vasárnap este véget ért ugyan a budapesti vizes világbajnokság, de a most készült csodálatos fotók még nemzedékeket fognak elkápráztatni, és minden prospektusba, bedekkerbe, útikönyvbe bekerülnek majd. A versenyzők előtt tisztelegve készítettük el újabb játékunkat, amely a szokásnál valamivel magasabb nehézségi fokozatú lett, gondoltunk ugyanis arra, hogy a sportolóknak sem volt könnyű dolguk…

Mi így köszöntjük a friss díjazottjainkat

Ma adta át Budapesten Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából szokásos művészeti elismeréseket. Vajdasági magyar művészeti életünkből Jászai Mari-díjat kapott G. Erdélyi Hermina, Munkácsy Mihály-díjat vehetett át Verebes György, József Attila díjban részesül Kollár Árpád és Lovas Ildikó. Mind a négyüknek szívből gratulálunk!

Kenderfonás rokkával

Így a nap végére, a kora esti órákra, mielőtt a tüntetők is a gyülekezőhelyekre indulnának, készítettünk még egy puzzle-t, amely talán – s bízunk benne, hogy – olvasóink kedvére lehet az elmúlt napok viharos eseményei után. A Kenderfonás rokkával című felvétel Balogh Rudolf alkotása, és az 1920-as években készült.

Anyák napján József Attilával

Anyák napja alkalmából egy kis játékkal köszöntjük szerkesztőségünk nevében az édesanyákat. A puzzle-ben összerakható felvételen a tizennégy éves József Attila látható a Mamával és a nővérével, Etussal. A játékot természetesen nemcsak az édesanyák játszhatják, de bárki kirakhatja. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

A keletnémet turisták visszatérnek

Elkezdődött a hosszú hétvége, máris lehet készülődni a majálisozásra, ha ugyan nem gyújtottak már több helyen is a rostély alá. Több felé azonban esős, csapadékos, nedves, hűvöskés idő van, így hát talán még ülnek néhányan a számítógép előtt. Azoknak, akik így tesznek, készítettünk egy kis meglepetést. Tessék, csak tessék!

Ugocsavár kápolnájának romjai

Hiszen csak jut egy szusszanásnyi ideje mindenkinek, hogy megpihenjen, elmélyüljön a nagy vidámság, rostélyozás és egyéb szórakozási lehetőségek közepette. A csendes pillanatokra, az elcsendesedés perceire szánjuk az alábbi játékunkat. Fedezzük fel együtt, játékos módon a csodálatos Kárpátalját! Az itt látható felvétel a Kárpátaljai Hírmondó című lap 2015.

Ismerős arcok Vučić szabadkai nagygyűlésén

Találtunk a Subotica.info oldalán egy izgalmas fotót a Szerb Haladó Párt tegnapi szabadkai nagygyűlésének közönségéről. S ki áll ott valahol a tömeg közepén? Hát Újhelyi Ákos, Szabadka Városi Tanácsának gazdaságért felelős tagja.

Egy kép New Yorkból

Egy nagyon kedves ismerősünk néhány nappal ezelőtt érkezett meg New Yorkba, kalandozásait a tengerentúli nagyvárosban a facebookos megosztásai, posztjai alapján tudjuk nyomon követni. Irigykedni persze nem kell, még ha csodálattal nézzük is ezeket a felvételeket. S közben ábrándozhatunk arról, hogy egyszer (talán hamarosan, talán csak a távolabbi jövőben…)

Ki akar Metallica-koncertre menni?

Ma, épp ebben a pillanatban, amikor ez a cikkünk feltűnik a világhálón, vagyis március 24-én délelőtt tíz órakor megkezdődik a jegyek árusítása a 2018. április 5-i, budapesti Metallica-koncertre. A várhatóan eszeveszett érdeklődés miatt sokan már előre készültek a pénztárnyitásra, azonban még így sem mehet senki sem biztosra.

Jöhet ma is egy kis játék az ötórai tea mellé?

Ha az ötórai teázás hagyományát talán nem is tudjuk egyik pillanatról a másikra meghonosítani Vajdaságban (mint azt korábbi írásunkban egyszer már előrejeleztük…), úgy gondoljuk, nem árthatunk senkinek azzal, ha igyekszünk. Vasárnap délután van, ilyenkor talán mindenkinek jut egy kis ideje arra, hogy felszusszanjon, lazítson, elmélyüljön valamiben, ami az adott pillanatban épp foglalkoztatja a fantáziáját.

Végül pedig megmutatjuk olvasóinknak a puzzle-ben feldolgozott fényképet eredeti változatában, vagyis önmaga teljességében is: