Csütörtökön a szerb képviselőházban a honatyák elfogadták a közlekedési törvény módosításait, amelyek a Hivatalos Lapban való megjelenés utáni nyolcadik napon lépnek életbe. Ahogy arról írtunk is, többet kell majd fizetni azoknak a polgároknak, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet, szigorúbb büntetések várnak az erőszakos sofőrökre, valamint a megengedett alkoholszint is csökkent 0,3-ról 0,2 ezrelékre. Ezen kívül szigorították a kezdő sofőrökre vonatkozó szabályokat is, valamint a jövőben már nemcsak hároméves korig kell a gyerekeknek autósülésben vagy magasítón ülniük, hanem addig, amíg el nem érik a 135 centiméteres magasságot.

Csökkent a megengedett alkoholszint – többet fizet, ha nem köti be a biztonsági övet

A szerbiai képviselőház csütörtöki ülésén elfogadta a közlekedésbiztonsági törvény szigorításáról szóló javaslatot. A törvénymódosítás értelmében újból csökkentették a megengedett véralkohol-szintet, ezúttal 0,3 ezrelékről 0,2-re. Szigorítják a gyorshajtásért kiróható büntetéseket, és duplájára emelik a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért járó bírság összegét is, s szigorúbb büntetéseket rónak majd ki az erőszakos sofőrökre.

Nem ez az egyetlen változás, amelyre oda kell majd figyelniük a közlekedésben résztvevőknek március hónap végétől, ugyanis biztossá vált, hogy vagy e hónap utolsó napjaiban vagy április elején Szerbia valamennyi autópályáján mérik majd az autók átlagsebességét, s aki túllépi a 120 kilométer/órás sebességhatárt, az pénz- és egyéb büntetésekre is számíthat, attól függően, hogy mennyire súlyos szabálysértést követett el.

Mint ismeretes, Szerbiában tavaly július végétől kezdték el mérni az átlagsebességet a Šid-Šimanovci és a Šimanovci-Šid szakaszon, s először csak figyelmeztették a sofőröket, akik az autópályadíj fizetésekor kapott elismervényen azt is elolvashatták, hogy mennyi volt az átlagsebességük.

Elkezdődött! Mérik az átlagsebességet fizetőkaputól fizetőkapuig

Egy héttel ezelőtt jelentette be a Szerbiai Belügyminisztérium, hogy nemsokára elindítják azt a rendszert, amely méri, hogy a fizetőkaputól a fizetőkapuig az adott autó mennyi idő alatt tette meg a távolságot, s ez alapján a számítógép másodpercek alatt kiszámítja, hogy mennyi volt az autó átlagsebessége.

A rendszer élesben szeptember 4-én kezdett el működni, s a Szerbiai Belügyminisztérium azonnal közzé is tette, hogy a Šimanovcinál lévő fizetőkapunál két és fél óra alatt 24 sofőrt büntettek meg. Boban Milinković a közlekedési rendőrség helyettes főnöke a Tanjug hírügynökségnek akkor azt mondta, az első három nap adatait feldolgozzák és utólagosan küldik ki a büntetéseket, csütörtöktől kezdődően viszont a közlekedési rendőrök a fizetőkapuknál büntettek.

Az akkor megbírságolt huszonnégy személy közül csak hárman szerbiai állampolgárok, a többiek külföldiek voltak. Három személyt azért büntettek meg, mert több mint 160 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott. Ez egyébként összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy a külföldi állampolgárokat semmilyen módon nem tájékoztatták erről az új bírságolási módról.

Két és fél óra alatt 24 autóst büntettek meg az új rendszer szerint

A Šid-Šimanovci autópályán megkezdték a két fizetőkapu közti átlagsebesség alapján történő ellenőrzéseket, a Šimanovcinál lévő fizetőkapunál két és fél óra alatt 24 sofőrt büntettek meg. Boban Milinković a közlekedési rendőrség helyettes főnöke a Tanjug hírügynökségnek azt mondta, valójában hétfőn kezdték az ilyen típusú sebességmérést, az első három nap adatait feldolgozzák és utólagosan küldik ki a büntetéseket, csütörtöktől kezdődően a közlekedési rendőrök a fizetőkapuknál büntetnek.

Ahogy híre ment az ellenőrzésnek, az emberek elkezdtek odafigyelni, s három nappal később ugyanannyi idő alatt már egyetlen egy autós sem büntettek meg.

Talán pont emiatt történt az, hogy az addig a helyszínen tartózkodó szabálysértési rendőrök szépen fogták a sátorfájukat és elhagyták a helyszínt. Ez azt eredményezte, hogy a szerbiai rendszámtáblás autók sofőrjeit már egy ideje nem állítják meg a helyszínen, hanem a címükre postázzák a szabálysértési meghagyást, a külföldi rendszámtáblás autók sofőrjei pedig kedvükre taposhatják a gázpedált a szerb autópályán, mivel az ő esetükben csak a helyszíni bírság a járható út. A hírek szerint a rendőrök majd akkor térnek vissza a fizetőkapukhoz, amikor jelentősebb számú külföldi érkezése várható, vagyis ünnepekkor és a nyári szabadságok idején.

Ezt így végigolvasva, elsőre a diszkrimináció szó jut az ember eszébe, hiszen a szerbiai sofőrök esetében az átlagsebességet az év összes napján ellenőrzik, míg a külföldi rendszámtáblás autókra ez csak alkalomadtán érvényes.

És ebből az derült ki, hogy az átlagsebességet mérő rendszer, amelyet elsősorban azért vezettek be, hogy megfékezzék a külföldiek száguldozását, végül a szerb sofőrök megbírságolására szolgált.

Hasonló rendszer működik Nagy-Britanniában, Olaszországban és Ausztriában is, azzal a nem kis különbséggel, hogy az említett országokban a sofőröket értesítik és figyelmeztetik az átlagsebesség mérésére, míg Szerbiában a tájékoztatási eszközök hírközlésén kívül semmilyen látható jele nincs arra vonatkozóan, hogy az adott útszakaszon mire lehet számítani. Sőt, talán néhányan még emlékeznek, a rendszer próbaideje alatt az elismervényen ott szerepelt az átlagsebesség értéke is, mára azonban már ez is megváltozott, úgyhogy a helyszínen ki sem derül, valaki túllépte-e a 120 km/h-t.

A szerbiai fizet, a külföldi száguldozik

Amikor szeptember 4-én a szerbiai autópálya Šid és Šimanovci közötti szakaszon elkezdték büntetni azokat a sofőröket, akik a szakaszt úgy tették meg, hogy az átlagsebességük túllépte a 120 km/h-t, két és fél óra alatt 24 szabálysértési büntetést róttak ki a rendőrök.

Ahogy a bevezetőben írtuk is, hamarosan elkezdődik a Belgrád-Niš és a Szabadka-Ópázova szakaszokon (mindkét irányban) az átlagsebesség mérése. Ezt az információt a Sat Plus folyóiratnak a Szerbiai Belügyminisztérium illetékes szervének munkatársa erősítette meg, azonban még nem tudták megmondani, hogy március végén vagy április elején kezd el működni a (büntető)rendszer, az azonban már biztos, hogy áprilisban a sebességet túllépő polgárok címére megérkeznek majd a „szeretetcsomagok”.

Hogyan büntetik az autósokat?

– A sebesség mérése akkor kezdődik meg, amikor az autó a fizetőkapuhoz ér. Egészen pontosan, amikor még nem vette el az elismervényt, s még mielőtt a sorompó felnyílna

– A sebesség mérése akkor fejeződik be, amikor az autó a fizetőkapu kijáratához érkezik, s amikor már a kamera felvételezi, de még nem fizette ki az útdíjat

– Amikor a bódéban ülő rendőr észreveszi, hogy egy olyan autó érkezett a fizetőkapuhoz, amely átlépte a megengedett átlagsebességet, akkor megmutatja a sofőrnek a szabálysértést igazoló papírt, majd megkéri, hogy álljon félre az autójával, hogy átvegye a feljelentést vagy a szabálysértési meghagyást

– Ha a sofőrt a helyszínen nem állították meg, akkor az autó tulajdonosa a lakcímére kapja meg az idézést, amely alapján jelentkeznie kell, hogy elmondja, ki követte el a szabálysértést

– A szabálysértést elkövető személy megkapja a szabálysértési meghagyást vagy a szabálysértési bíróság idézését

Mivel csütörtökön elfogadták a közlekedési törvény módosításait, minden bizonnyal az illetékesek megvárják, amíg azok majd életbe lépnek, s akkor kezdik el büntetni az említett útszakaszokon azokat a sofőröket, akik a megengedett átlagsebességnél gyorsabban haladtak.

A módosított közlekedésbiztonsági törvény alapján a következő büntetésekkel kell számolni:

Lakott településen kívüli sebességtúllépésBüntetések
20 km/-ig3000 dinár
21-30 km/h-ig5000 dinár
31-40 km/h-ig10 000 dinár
41-60 km/h-ig10 000-20 000 dinár, 2-4 büntetőpont, legkevesebb 30 nap jogosítvány bevonása
61-80 km/h-ig20 000-40 000 dinár, 5-7 büntetőpont, jogosítvány bevonása legkevesebb három hónapra
81-100 km/h-ig100 000-200 000 dinár, 13-15 büntetőpont, jogosítvány bevonása legkevesebb nyolc hónapra
100 km/h-n felül30-60 nap börtön, 14-16 büntetőpont, jogosítvány bevonása legkevesebb kilenc hónapra

Amennyiben valaki 40 kilométer/óra vagy annál kevesebbel lépi túl a korlátozást, ő szabálysértési meghagyást kap, amit ha nyolc napon belül kifizet, akkor a táblázatban szereplő összeg felével megússza a büntetést. Akinek az átlagsebessége 161 kilométer/óra lesz vagy annál több, annak komoly büntetésekkel kell számolnia, s a büntetőpontok mellé a jogosítványát is bevonják majd.

Akik sokat utaznak, azoknak ajánljuk a Prosečna brzina (Átlagsebesség) nevű, androidos alkalmazást, amely méri az átlagsebességet, s segít abban, hogy mennyivel kellene lassabban menni, hogy a fizetőkapuig ne menjen az átlagsebesség a 120 km/h fölé.

Prosecna Brzina – Android апликације на Google Play-у

Aplikacija koja Vam pomaze da izbegnete kazne na autoputevima u Srbiji.