A szerbiai képviselőház csütörtöki ülésén elfogadta a közlekedésbiztonsági törvény szigorításáról szóló javaslatot.

A törvénymódosítás értelmében újból csökkentették a megengedett véralkohol-szintet, ezúttal 0,3 ezrelékről 0,2-re. Szigorítják a gyorshajtásért kiróható büntetéseket, és duplájára emelik a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért járó bírság összegét is, s szigorúbb büntetéseket rónak majd ki az erőszakos sofőrökre. Erőszakos vezetésnek minősül egyebek közt a záróvonal átlépésével történő kocsisor előzése, és a piros jelzésen való áthajtás. Az akinek véralkohol-szintje meghaladja a két ezreléket, harminctól hatvan napig tartó börtönbüntetésre, vagy 240-től 360 óra közmunkára számíthat, emellett 14-16 büntetőpontot kap és kilenc hónapra bevonják a jogosítványát.

Aki elfelejti becsatolni a biztonsági övet, az a jövőben az eddigi ötezer helyett tízezer dináros büntetésre számíthat.

A törvénymódosítással megnőtt a felelőssége azoknak a vezetőknek, akiknek járművében gyermek is utazik. A gyermekek, testmagasságtól függően ezentúl kizárólag megfelelő gyermekülésben, illetve magasítón ülve utazhatnak.

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?

A fiatal, tapasztalatlan vezetők számára szigorodnak a jogosítvány megszerzésére vonatkozó feltételek. Ők nem vezethetnek majd 80 KW-tól nagyobb teljesítményű autót mindaddig, amíg nem szereznek kellő tapasztalatot. A vezetésben szerzett gyakorlatot pedig szakértő fogja majd megállapítani.

A fiatal sofőrök számára az ittas vezetés tekintetében zéró toleranciát vezetnek be, valamint éjszaka 23 és reggel 6 óra között járművet vezetni. A fiatal sofőrök legfeljebb három utast vihetnek magukkal, beleértve azt is, akinek felügyelete alatt a járművet vezetik.

A jövőben nem számít szabálysértésnek a kerékpárosok, munkagépek, traktorok és a fogatos járművek előzése, ugyanis ez a korábbiakban nyáron torlódásokat eredményezett a közutakon.

Egyes szabálysértések esetében csökkent a büntetések összege: ezek közé tartozik például a leállósávban történő közlekedés, valamint az is, ha valaki úgy ült be a volán mögé, hogy a jogosítványa már több, mint hat hónappal korábban lejárt.

Tavaly Szerbiában 579 ember vesztette életét az utakon, ami öt százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az elhunytak között 2017-ben tizennégy gyerek volt.