Egy héttel ezelőtt jelentette be a Szerbiai Belügyminisztérium, hogy nemsokára elindítják azt a rendszert, amely méri, hogy a fizetőkaputól a fizetőkapuig az adott autó mennyi idő alatt tette meg a távolságot, s ez alapján a számítógép másodpercek alatt kiszámítja, hogy mennyi volt az autó átlagsebessége. A szerbiai autópályákon 120 km/h a megengedett sebesség, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a rendszer lényege, hogy akinek az átlagsebessége ennél több lesz, az büntetésre számíthat.

Mint tudjuk, Szerbia az az ország, ahol az Isten malmai lassan őrölnek, s ahol mikor valaki mond egy határidőt, arra legtöbben legyintenek, mert tudják, hogy ahhoz még jó pár hónapot hozzá kell adni, hogy a bejelentés valóban megvalósuljon. Mivel Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség vezetője a múlt héten még konkrét dátumot sem említett, csak annyit mondott, hogy hamarosan mérik majd a járművek átlagsebességét, nem sokan gondolták, hogy a rendszer elindítása bekövetkezik szeptember előtt. Nem így voltak ezzel azonban a rendőrség képviselői, akik nyugati országokat is megszégyenítő gyorsasággal dolgoztak az ügyön, aminek az lett az eredménye, hogy már a mögöttünk álló hétvégén egyes vajdasági szakaszokon is olyan elismervényt kaptak a sofőrök a fizetőkapunál, amelyen a befizetett összegen kívül az autó átlagsebessége is szerepelt. Egyelőre még csak a rendszer beüzemelése zajlik, valamint a tesztelése, s nem minden jármű esetében figyelték meg az átlagsebességet, így az is megtörtént, hogy volt olyan, aki a korábbi elismervényt kapta a fizetőkapunál, de olyanok is akadtak, akiknek már az elismervényen ott volt az autó átlagsebessége.

Egyelőre senkit nem büntettek meg, és nem is fogják postázni a büntetéseket azoknak, akik gyorsabban mentek a megengedettnél, amíg a teljes autópálya-hálózaton be nem vezetik a rendszert. Amikor ez megtörténik, akkor azokat a sofőröket, akik túllépték a sebességet, azonnal megállítják a fizetőkapunál, és ők mindjárt megkapják a büntetést. Egy másik forgatókönyv szerint viszont az autó tulajdonosának a nevére postázzák majd a büntetést.

A fizetőkapukon is büntetik majd a gyorshajtást

A nyári szabadságok kellős közepén, a nemzetközi utak terheltsége mellett a szerb belügyminisztériumban bejelentették, hogy Szerbiában is büntetni fogják a megengedett átlagsebesség túllépését az autópályákon. Hamarosan mérik majd a járművek átlagsebességét a belépő és a kilépő fizetőkapu között – jelentette be Nebojša Arsov, a közlekedési rendőrség vezetője.