A Šid-Šimanovci autópályán megkezdték a két fizetőkapu közti átlagsebesség alapján történő ellenőrzéseket, a Šimanovcinál lévő fizetőkapunál két és fél óra alatt 24 sofőrt büntettek meg.

Boban Milinković a közlekedési rendőrség helyettes főnöke a Tanjug hírügynökségnek azt mondta, valójában hétfőn kezdték az ilyen típusú sebességmérést, az első három nap adatait feldolgozzák és utólagosan küldik ki a büntetéseket, csütörtöktől kezdődően a közlekedési rendőrök a fizetőkapuknál büntetnek.

Egyébként a 24 megbírságolt személy közül csak hárman szerbiai állampolgárok, a többiek külföldiek. Három személyt azért büntettek meg, mert több mint 160 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott. Ez egyébként összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy a külföldi állampolgárokat semmilyen módon nem tájékoztatják erről az új bírságolási módról.

Milinković elmondta, csütörtöktől on-line érkeznek számukra az adatok a sebesség túllépésekről, így minden fizetőkapuhoz kirendeltek egy rendőrt, aki a szankcionálást végzi.

Prelević: Alkotmányellenes a fizetőkapuk közti sebességmérés

Alkotmányellenesnek és értelmetlennek nevezte Božo Prelević egykori belügyminiszter azt a módszert, amellyel a két fizetőkapu közötti átlagsebességet mérik, és ez alapján büntetik a sofőröket. A hétfőn életbe lépett szabályozásról a Betának azt mondta, a gyakorlatban nem lesz működőképes, emellett növelni fogja a korrupciót, torlódásokat okoz a fizetőkapuknál és odavezet, hogy a külföldiek elkerülik majd Szerbiát.