December végén zárult a Fölszállott a páva vertélkedősorozata, mellékelt felvételünkön a közönségdíjas Tatrospart Néptánccsoport látható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának döntőjében, a közmédia óbudai stúdiójában. Kovács Tamás, a Magyar Távirati Iroda munkatársának felvétele december 29-én készült.
A közönségdíjasokat mi most az újév alkalmából egy online puzzle játékkal köszöntjük.
Akinek ezen, az átmulatott éjszaka utáni hajnali órán is jut még energiája számítógép elé ülni, annak sok szerencsét kívánunk az alábbi játékunkhoz, amelynek kirakási szintideje öt perc… De hát végtére is új év kezdődött, ez a hajnal még a Szilveszterhez tartozik, ha el is múlt már éjfél, így semmi oka sem lesz a búsulásra vagy búslakodásra annak sem, akinek esetleg valamivel hosszabb idő alatt sikerülne kiraknia.
Legfeljebb, ha valaki nem elégedett a saját teljesítményével, gyűrje fel az ingujját és veselkednek neki újra.

A játékunkhoz jó szórakozást kívánunk minden kedves olvasónknak!

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja – rakja ki korábbi puzzle-jeinket is:

II. Edward eljövetele

Rendhagyó módon dupla bemutatóval jelentkezik ezen a héten az Újvidéki Színház társulata, Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című művét Lénárd Róbert állította színre. Csütörtökön este tartják meg a darab úgynevezett szakmai bemutatóját (ami nem tévesztendő össze a nyilvános főpróbával…), pénteken pedig már a bérletes közönség is láthatja a produkciót.

A vizes világbajnokság után: akiknek volt merszük kiugrani a toronyból

Vasárnap este véget ért ugyan a budapesti vizes világbajnokság, de a most készült csodálatos fotók még nemzedékeket fognak elkápráztatni, és minden prospektusba, bedekkerbe, útikönyvbe bekerülnek majd. A versenyzők előtt tisztelegve készítettük el újabb játékunkat, amely a szokásnál valamivel magasabb nehézségi fokozatú lett, gondoltunk ugyanis arra, hogy a sportolóknak sem volt könnyű dolguk…

Önnek lenne kedve benézni a Nemzetközi Űrállomásra?

A múlt szerdán indult útjára a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Progressz MSZ-06 típusú orosz teherszállító űrhajó, amely fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, vagyis ISS) legénységének szállított 2,4 tonnányi utánpótlással – közölte röviddel később az orosz űrrepülés-ellenőrző központ (CUP).

Az Enter Shikari az idén is visszatér Magyarországra

Már csak néhány hét, s június 26-án kezdődik Magyarország legszerethetőbb fesztiválja, a soproni VOLT, ismét benépesül hát a Lővér kemping, fiatalokkal telik meg a város. A rendezvény egyik, már évek óta rendszeresen visszajáró vendége a 2003-ban alakult brit zenekar, az Enter Shikari, nekünk is az egyik kedvencünk, amely június 30-án lép fel a fesztivál nagyszínpadán.

Itt a tavasz, kertészkedjünk!

Bizony, ahhoz képest, hogy áprilisban még havazott, ezekben a hetekben már az időjárás sem igyekszik cáfolni azt, amit a naptár, no meg persze az idő múlása alapján elvárunk tőle.

Méhészkedünk, méhészkedünk?

Egy viccet olvastunk tegnap este a Facebookon. Érdekessége, hogy teljesen magyar témával foglalkozik, s mégis egy – itt és most meg nem nevezett – montenegrói lány posztolta ki az internetes közösségi portálon. A budapesti helyzetnek tehát délszláv közegben is híre ment…

Az Orgonista eljövetele

Alig néhány napja, június 18-án volt nyolcvanhárom esztendeje annak, hogy elhunyt Derkovits Gyula grafikus és festőművész, aki sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok – főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus – mentén.

Kodály Zoltán iskolalátogatáson a múlt század hatvanas éveiben

Kodály Zoltánt (1882-1967) ma már talán felesleges is volna bemutatni olvasóinknak – sokkal inkább kimerítő tanulmányokat és a köteteket kellene írni róla az életművét elemezve -, hiszen a 20. századi magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb személyisége volt: zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. A nemzetközileg is ismert és elismert zenei nevelési koncepciója (és módszere…)

Szent-Györgyi Albert motoros túrája

Hosszabb külföldi tartózkodás után – miközben második doktorátusának megszerzése után már egy ideje az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott -, a múlt század harmincas éveinek elején Klebelsberg Kunó magyar kultuszminiszter hívására tért haza szülőföldjére Szent-Györgyi Albert (1893-1986), a világhírű orvos és biokémikus.

Még egyszer Szent-Györgyi Albertről (JÁTÉK!)

Nem véletlenül megkérdőjelezhetetlen példakép ma is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, hiszen máig érvényes, nagyszerű tudományos munkája mellett elismeréssel adózunk az előtt is, hogy a legnehezebb és legsorsdöntőbb pillanatokban sem önző módon a saját előrehaladását, sőt, nem is a tudományos munkáját vagy a személyes biztonságát tartotta elsődleges fontosságúnak.