A múlt szerdán indult útjára a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Progressz MSZ-06 típusú orosz teherszállító űrhajó, amely fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, vagyis ISS) legénységének szállított 2,4 tonnányi utánpótlással – közölte röviddel később az orosz űrrepülés-ellenőrző központ (CUP). Nem is a hír frissessége miatt idézzük fel most ezt a bejelentést, hanem azért, mert Progressz MSZ-06 célpontja, a Nemzetközi Űrállomás lesz ezúttal újabb játékunk témája. Kollégánk, Komka Péter, a Magyar Távirati Iroda munkatársa ugyanis néhány nappal korábban a felvidéki Csákányházáról nézve örökítette meg, ahogy a Nemzetközi Űrállomás elhaladt a Nap előtt. Az ISS körülbelül egy másodperc alatt haladt el az égitest előtt.

Komka Péter sorozatban több felvételt is készített, hiszen a rendelkezésére álló idő valóban rövid volt, gyorsan kellett dolgoznia. Bár nem voltunk ott, feltételezzük, hogy nagy volt a kapkodás… Később pedig a Nemzetközi Űrállomás Nap előtti elhaladásának különböző fázisait megörökítő fotókat egy képre montázsolta. Ebből a különleges, szokatlan, csodálatos alkotásból készítettük most el újabb játékunkat.

A közepes nehézségi fokozatú puzzle kirakásának szintideje két és fél perc, de három perc alatti teljesítmény mellett még senkinek sem kell elbizonytalanodnia, semmiféle hiba nincs a készülékében…

Jó szórakozást kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak!

A fent idézett hírnél maradva pedig itt mondjuk még el, hogy a Szojuz-2.1a hordozórakéta segítségével útnak indított teherszállító űrhajó Föld körüli pályára állt, és hamarosan elindult a Nemzetközi Űrállomás felé, ahova két nap múlva, június 16-án érkezett meg. A teherűrhajó két mikroműholdat is szállított, amelyeket az orosz űrhajósok a következő hónapokban tervezett űrsétájuk során helyeznek majd el az űrben. Feladatuk felvételek készítése a Föld felszínéről és adatok cseréje egymás között repülés közben.
A Progressz MSZ-06 befogását az ISS-en tartózkodó orosz űrhajós, Fjodor Jurcsihin végezte. Rajta kívül jelenleg Jack Fischer és Peggy Whitson amerikai űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. Ez már a második Progressz utánpótlásmisszió az idén. Egy harmadikat is terveznek október közepére. Az Egyesült Államok is rendszeresen küld teherűrhajókat az ISS-hez.

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja, rakja ki korábbi puzzle-jeinket is:

Anyák napján József Attilával

Anyák napja alkalmából egy kis játékkal köszöntjük szerkesztőségünk nevében az édesanyákat. A puzzle-ben összerakható felvételen a tizennégy éves József Attila látható a Mamával és a nővérével, Etussal. A játékot természetesen nemcsak az édesanyák játszhatják, de bárki kirakhatja. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

A globális felmelegedés mindannyiunkra hatással lesz…

Különböző nemzetközi szervezetek – mint az Unicef, a Greenpeace, a WWF (vagyis a Természetvédelmi Világalap) és mások – rendszeresen folytatnak különféle tájékoztató és figyelemfelhívó kampányokat a működési területükbe tartozó témákban, hogy ezzel is néhány olyan problémára irányítsák a figyelmet, amely egyformán érinti szinte az összes társadalmat, a földrajzi elhelyezkedésétől, politikai berendezkedésétől és az egyéb adottságaitól függetlenül.

Többet is elveszíthetsz, mint a türelmedet…

Mint megírtunk, különböző szervezetek, köztük az Unicef, a Greenpeace, a WWF (vagyis a Természetvédelmi Világalap) és mások, rendszeresen folytatnak különféle – olykor bizony a meghökkentés, a sokkolás nem titkolt céljával és szándékával készült – kampányokat a működési területükbe tartozó témákban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet olyan problémákra, amelyek egyformán érintik szinte az összes társadalmat, a földrajzi elhelyezkedéstől, politikai berendezkedéstől és az egyéb adottságoktól is függetlenül.

A szennyezett víz több gyermeket öl meg, mint a háború…

Néhány évvel ezelőtt az Unicef, vagyis az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja sokkoló plakátkampányba kezdett, amelyben több olyan problémára hívta fel egyedi, sajátos, megdöbbentő módon a figyelmet, amelyek egyaránt érintenek/érinthetnek mindenkit és bárkit, akárhol éljen is a világban.

Ugocsavár kápolnájának romjai

Hiszen csak jut egy szusszanásnyi ideje mindenkinek, hogy megpihenjen, elmélyüljön a nagy vidámság, rostélyozás és egyéb szórakozási lehetőségek közepette. A csendes pillanatokra, az elcsendesedés perceire szánjuk az alábbi játékunkat. Fedezzük fel együtt, játékos módon a csodálatos Kárpátalját! Az itt látható felvétel a Kárpátaljai Hírmondó című lap 2015.

A keletnémet turisták visszatérnek

Elkezdődött a hosszú hétvége, máris lehet készülődni a majálisozásra, ha ugyan nem gyújtottak már több helyen is a rostély alá. Több felé azonban esős, csapadékos, nedves, hűvöskés idő van, így hát talán még ülnek néhányan a számítógép előtt. Azoknak, akik így tesznek, készítettünk egy kis meglepetést. Tessék, csak tessék!

Van ami örökre rád ragad…

Különböző nemzetközi szervezetek – mint az Unicef, a Greenpeace, a WWF (vagyis a Természetvédelmi Világalap) és mások – rendszeresen folytatnak különféle tájékoztató és figyelemfelhívó kampányokat a működési területükbe tartozó témákban, hogy ezzel is néhány olyan problémára irányítsák a figyelmet, amely egyformán érinti szinte az összes társadalmat, a földrajzi elhelyezkedésétől, politikai berendezkedésétől és az egyéb adottságaitól függetlenül.

Itt a tavasz, kertészkedjünk!

Bizony, ahhoz képest, hogy áprilisban még havazott, ezekben a hetekben már az időjárás sem igyekszik cáfolni azt, amit a naptár, no meg persze az idő múlása alapján elvárunk tőle.

Ne vegyél egzotikus állatot emlékbe!

Puzzle-jeink új sorozatához olyan nem túl régi, de mégsem teljesen friss (tehát néhány évvel, talán egy évtizeddel ezelőtt készült…) képeket kerestünk elő, amelyek korábban különböző nemzetközi szervezetek – az Unicef, a Greenpeace, a WWF (vagyis a Természetvédelmi Világalap) és mások – sokkoló kampányaiban szerepeltek azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet egyes problémákra, amelyek szinte mindenhol egyformán jelen vannak, illetve bárhol elérhetnek bennünket, akárhol éljünk is a nagyvilágban.

Járható, de inkább járhatatlan utak nyomában

„Nem mondom, hogy sok kátyú van Beregszászban, de a legutóbb kifogtam két harcsát az egyikből” – írta néhány nappal ezelőtt Facebook-profilján a kárpátaljai Csornyij Dávid, a bejegyzéséhez pedig egy, ugyancsak a témával foglalkozó karikatúrát is mellékelt.

A Nemzetközi Űrállomás elhalad a Nap előtt a felvidéki Csákányháza közeléből készült fényképen (Komka Péter felvétele / MTI)

Komka Péter több felvételből készült montázsképe. Az űrállomás körülbelül egy másodperc alatt haladt el az égitest előtt