Rendhagyó módon dupla bemutatóval jelentkezik ezen a héten az Újvidéki Színház társulata, Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című művét Lénárd Róbert állította színre. Csütörtökön este tartják meg a darab úgynevezett szakmai bemutatóját (ami nem tévesztendő össze a nyilvános főpróbával…), pénteken pedig már a bérletes közönség is láthatja a produkciót.
A darab címszerepében Puskás Zoltán színművész tér vissza a színpadra. További szereplők: Mészáros Árpád (Gaveston / Lightborn), Jankovics Andrea (Izabella), Pongó Gábor (Rice ap Howel), Banka Lívia (Lady Mortimer), Gombos Dániel (Mortimer), Giricz Attila (Idősb Spencer), Ozsvár Róbert (Spencer), Kőrösi István (Kent), Német Attila (Stratford), László Judit (Margaret) és Szalai Bence (Eddy).

A dupla bemutatóhoz mi most az alábbi puzzle-lel kívánunk kéz- és lábtörést a társulatnak!

A játékunkban feldolgozott felvételen Puskás Zoltán látható II. Edward szerepében. A puzzle kirakási szintideje három perc…

Minden kedves olvasónknak kiváló szórakozást kívánunk hozzá!

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja! Rakja ki korábbi puzzle-jeinket is:

Szent-Györgyi Albert motoros túrája

Hosszabb külföldi tartózkodás után – miközben második doktorátusának megszerzése után már egy ideje az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott -, a múlt század harmincas éveinek elején Klebelsberg Kunó magyar kultuszminiszter hívására tért haza szülőföldjére Szent-Györgyi Albert (1893-1986), a világhírű orvos és biokémikus.

Még egyszer Szent-Györgyi Albertről (JÁTÉK!)

Nem véletlenül megkérdőjelezhetetlen példakép ma is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, hiszen máig érvényes, nagyszerű tudományos munkája mellett elismeréssel adózunk az előtt is, hogy a legnehezebb és legsorsdöntőbb pillanatokban sem önző módon a saját előrehaladását, sőt, nem is a tudományos munkáját vagy a személyes biztonságát tartotta elsődleges fontosságúnak.

Kodály Zoltán iskolalátogatáson a múlt század hatvanas éveiben

Kodály Zoltánt (1882-1967) ma már talán felesleges is volna bemutatni olvasóinknak – sokkal inkább kimerítő tanulmányokat és a köteteket kellene írni róla az életművét elemezve -, hiszen a 20. századi magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb személyisége volt: zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. A nemzetközileg is ismert és elismert zenei nevelési koncepciója (és módszere…)

Mi így köszöntjük a friss díjazottjainkat

Ma adta át Budapesten Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából szokásos művészeti elismeréseket. Vajdasági magyar művészeti életünkből Jászai Mari-díjat kapott G. Erdélyi Hermina, Munkácsy Mihály-díjat vehetett át Verebes György, József Attila díjban részesül Kollár Árpád és Lovas Ildikó. Mind a négyüknek szívből gratulálunk!

Ugocsavár kápolnájának romjai

Hiszen csak jut egy szusszanásnyi ideje mindenkinek, hogy megpihenjen, elmélyüljön a nagy vidámság, rostélyozás és egyéb szórakozási lehetőségek közepette. A csendes pillanatokra, az elcsendesedés perceire szánjuk az alábbi játékunkat. Fedezzük fel együtt, játékos módon a csodálatos Kárpátalját! Az itt látható felvétel a Kárpátaljai Hírmondó című lap 2015.

Карољ Дудаш a mi új Mihalj Kertesünk

A vajdasági magyar sajtó történetének egyik kiemelt jelentőségű, nagyszerű pillanata volt, amikor egységesen, összefogásban elkezdte Mihalj Kerteskent használni Slobodan Milošević kedvenc csicskájának nevét. Emlékezetes, hogy Kertes, a Szerbiai Szocialista Párt politikusa a horvátországi szerb agressziót polgárháborút megelőző, mítingekkel telezsúfolt időszakban, mintegy a joghurtforradalom megalapozásaként azt találta mondani, hogy: „Ha én, mint magyar, nem félek Szerbiától, akkor egy szerb miért fél Szerbiától” ( „Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto se Srbin boji Srbije”).

Kenderfonás rokkával

Így a nap végére, a kora esti órákra, mielőtt a tüntetők is a gyülekezőhelyekre indulnának, készítettünk még egy puzzle-t, amely talán – s bízunk benne, hogy – olvasóink kedvére lehet az elmúlt napok viharos eseményei után. A Kenderfonás rokkával című felvétel Balogh Rudolf alkotása, és az 1920-as években készült.

Anyák napján József Attilával

Anyák napja alkalmából egy kis játékkal köszöntjük szerkesztőségünk nevében az édesanyákat. A puzzle-ben összerakható felvételen a tizennégy éves József Attila látható a Mamával és a nővérével, Etussal. A játékot természetesen nemcsak az édesanyák játszhatják, de bárki kirakhatja. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

Az Orgonista eljövetele

Alig néhány napja, június 18-án volt nyolcvanhárom esztendeje annak, hogy elhunyt Derkovits Gyula grafikus és festőművész, aki sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok – főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus – mentén.

A keletnémet turisták visszatérnek

Elkezdődött a hosszú hétvége, máris lehet készülődni a majálisozásra, ha ugyan nem gyújtottak már több helyen is a rostély alá. Több felé azonban esős, csapadékos, nedves, hűvöskés idő van, így hát talán még ülnek néhányan a számítógép előtt. Azoknak, akik így tesznek, készítettünk egy kis meglepetést. Tessék, csak tessék!