A Mentsd Meg Amerikát Menetelés (Save America March) elnevezésű tömegrendezvény 2021. január 6-án 11 órakor kezdődött a Fehér Ház déli pázsitja előtti nagygyűléssel. Donald Trump beszédére valamivel dél előtt került sor, közvetlenül a Kongresszus két házának együttes ülése előtt, amelyen össze kellett adni az egyes szövetségi államok elektori szavazatait és kihirdetni a hivatalos végeredményt. Erre utalt Trumpnak az a mondata, hogy

„Soha nem fogjuk elismerni!”

– mármint a vereséget.

(A nagygyűlésen fellépett még az elnök mindkét felnőtt fia, Eric és ifj. Don Trump is, az elnök ügyvédje és barátja, Rudy Giuliani (aki a választások tisztaságát kétségbe vonó sikertelen bírósági pereket irányította), valamint John Eastman jogászprofesszor, a Chapman Egyetem jogi karának korábbi dékánja, aki az ősszel kétségbe vonta Kamala Harris megválasztott alelnök amerikai állampolgárságát, és aki az Ovális Irodában a beszéd előtt azt tanácsolta Trumpnak, hogy Mike Pence alelnöknek joga van a választási eredmények érvénytelenítésére. Lázító beszéde miatt a professzor azóta közös megegyezéssel nyugdíjba vonult az egyetemről).

A mintegy 75 perces elnöki beszéd tudomásunk szerinti egyedülálló teljes magyar fordítása a Szabad Magyar Szó hozzájárulása Trump jobb megértéséhez. A fordítás igyekszik híven átadni a beszéd esetlegességeit: Donald Trump befejezetlen mondatokban beszél, gyakran kezd bele egy bizonyos gondolatsorba, folytatja valami mással, majd egy teljesen eltérő harmadik témába csap át, ugyanazon a mondaton belül. Ezért szabálytalanok a vonzatok és ezért nem egyezik gyakran az alany és az állítmány.

A beszédről készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Ru0LbdU1oOQ, teljes angol leirata pedig itt olvasható: https://www.rev.com/blog/transcripts/donald-trump-speech-save-america-rally-transcript-january-6

Donald Trump a 2021. január 6-i nagygyűlésen, ahonnan a tömeg a Kongresszus épületének megrohamozására indult (Fotó:Pete Marovich/NYT)