[A beszéd elhangzásának körülményeit lásd bevezetőnkben: Mentsd meg Amerikát! (Trumpizmusok)

A mintegy 75 perces elnöki beszéd tudomásunk szerinti egyedülálló teljes magyar fordítása a Szabad Magyar Szó hozzájárulása Trump jobb megértéséhez. A fordítás igyekszik híven átadni a beszéd esetlegességeit: Donald Trump befejezetlen mondatokban beszél, gyakran kezd bele egy bizonyos gondolatsorba, folytatja valami mással, majd egy teljesen eltérő harmadik témába csap át, ugyanazon a mondaton belül. Ezért szabálytalanok a vonzatok, és ezért nem egyezik gyakran az alany és az állítmány.

A beszédről készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Ru0LbdU1oOQ, teljes angol leirata pedig itt olvasható: https://www.rev.com/blog/transcripts/donald-trump-speech-save-america-rally-transcript-january-6

Ez itt a beszéd első része. (A kiemelések a szerkesztő munkája, hogy tagolhassuk az összefüggéstelenül elmondott beszéd témáit.) A második rész hamarosan következik.


DONALD TRUMP:

A média nem mutatja a tömeg nagyságát. Még jómagam is, amikor ma bekapcsoltam [a televíziót], amikor belenéztem és láttam az emberek ezreit… csak ti nem látjátok az emberek százezreit magatok mögött, mert ezek nem akarják őket megmutatni. Emberek százezrei vannak itt, és csak azt akarom, hogy az álmédia elismerje őket. Kérem, fordítsák meg a kamerákat és mutassák meg, hogy valójában mi történik itt kint, mert ezek az emberek nem fogják ezt tovább tűrni. Ők ezt nem fogják tovább tűrni. Gyerünk! Kérem, fordítsák meg a kamerákat! Megmutatnátok őket? A világ minden részéből jöttek valójában, de az ország minden részéből jöttek. Csak azt akarom látni, hogy mit csinálnak. Csak látni akarom, hogy mit csinálnak. Soha nem láttam ilyet! De igazán nagyszerű lenne, ha a média tisztességesen tudósítana rólunk. Ami engem illet, a média a mi legnagyobb problémánk, az egyedüli legnagyobb probléma, az álhírek [fake news] meg a big tech [technológiai óriáscégek]. A big tech cégek most nagyon megszerveződtek. Négy évvel ezelőtt legyőztük őket. Megleptük őket. Megleptük őket, az idén meg elcsaltak egy választást. Úgy elcsalták, ahogy választást még soha senki nem csalt el. De tegnap este sem végeztek rossz munkát, ha észrevettétek.

Én őszinte vagyok. Én csak… én csak újra meg akarom köszönni nektek. Ez egy nagy megtiszteltetés, hogy ilyen tömeg gyűlt össze és hogy itt állhatok előttetek. Az amerikai hazafiak százezrei elkötelezettek a választásunk tisztessége mellett és a dicsőséges köztársaságunk integritása mellett. Mi ma itt mindannyian nem akarjuk látni, hogy a nekibátorodott radikális demokraták ellopják a választási győzelmünket, mert ez az, amit tesznek, és hogy a fake news média ellopta. Ez az, amit tettek és amit tesznek. Sohasem adjuk fel, az meg nem történhet. Soha nem ismerjük el, ha lopásról van szó.

Az országnak elege van. Nem tűrjük tovább, és ez az, amiről szó van. Hadd használjam azt a kedvenc kifejezést, amit ti, emberek, találtatok ki: megállítjuk a lopást. Ma nyilvánosságra hozom a bizonyítékok egy részét, amelyek azt bizonyítják, hogy mi nyertük meg ezt a választást, és ez elsöprő győzelem volt. Az eredmény nem volt szoros. Néha viccelődve mondom, de nincs ebben semmi vicces, hogy csupán két választásban vettem részt. Mindkettőt megnyertem, és a második győzelem sokkal nagyobb volt, mint az első. Majdnem 75 millió ember szavazott a kampányunkra, hazánk történelmében messze a legtöbben egy hivatalban lévő elnökre, 12 millióval többen, mint négy évvel ezelőtt. Ezt mondták nekem az igazi közvéleménykutatók – nekünk vannak igazi közvéleménykutatóink. Ők tudták, hogy jól fogunk állni és győzni fogunk. Azt mondták nekem, ha a négy évvel ezelőtti 63 millióról eljutunk 66 millióra, akkor a vereségnek nincs semmi esélye. Hát nem 66 milliót értünk el. 75 millióig jutottunk, ők meg azt mondják, hogy vesztettünk. Hát nem vesztettünk.

Apropó, elhiszi-e valaki is, hogy Joe-nak 80 millió szavazata volt? Valaki is elhiszi ezt? Neki 80 millió számítógépes szavazata volt! Ez gyalázat. Ilyen még sohasem történt. Megnézhetjük a harmadik világ országait. Vessetek rá egy pillantást, vegyétek a harmadik világ országait. Az ő választásaik is tisztességesebbek, mint amin mi megyünk keresztül ebben az országban. Ez gyalázat. Ez gyalázat. Még akkor is, ha a tegnap estét vesszük figyelembe, úgy rohangáltak össze-vissza a dobozokkal, mint a fejetlen csirkék. Senki sem tudja, mi az ördög zajlik ott. Ilyen még sohasem fordult elő. Nem hagyjuk, hogy elfojtsák a hangotokat. Nem engedjük meg, hogy ez megtörténjen. Nem engedjük, hogy megtörténjen.

[Tömeg: Harcoljunk Trumpért! Harcoljunk Trumpért! Harcoljunk Trumpért!]

Köszönöm! Azt szeretném, ha megengednék… az emberek tízezreinek, a katonaságnak, a titkosszolgálatnak… és köszönetet szeretnénk mondani nektek, a rendőrségnek, a rendészeti szerveknek… Nagyszerű! Nagyszerű munkát végeztek, de azt szeretném, ha megengednék nekik, hogy feljöjjenek ide, mellénk. Lehetne róla szó? Kérem, megengednétek, hogy feljöjjenek?

Rudy, nagyszerű munkát végeztél. Ő bátor ember, nem pedig olyan, mint annyian a Republikánus Pártban. Van mersze. Tudjátok mit? Neki van hozzá mersze, ő harcol. Harcol, azt megmondhatom. Nagyon köszönöm, John. [ John Easton jogászprofesszorra utal, aki Giulianival együtt az elnök előtt beszélt. Később még lesz róla szó.] Fantasztikus munka volt! Figyeltem! Nem könnyű a nyomukba lépni, ennek a kettőnek. John az egyik legragyogóbb ügyvéd az országban. Belenézett ebbe és azt mondta: Micsoda abszolút gyalázat, hogy ilyesmi történhet az alkotmányunkkal. Ránézett Mike Pence-re, és én remélem, hogy Mike megteszi azt, amit kell.

Remélem. Remélem, mert ha Mike azt teszi, amit kell, akkor megnyerjük a választást. Csak annyit kell tennie. Ez az első számú, vagy minden bizonnyal az ország legjobb alkotmányjogászai közé tartozó ügyvédtől származik. Abszolút joga van megtenni. Az a dolgunk, hogy megvédjük a hazánkat, támogassuk a hazánkat, támogassuk az alkotmányunkat, megvédjük az alkotmányunkat. Az államok újra akarnak szavazni. Az államokat becsapták. Hamis adatokat kaptak. Azok alapján szavaztak. Most újra akarják hitelesíteni. Vissza akarják szerezni. Pence alelnöknek nem kell mást tennie, mint visszaküldenie az államokba, hogy újrahitelesítsék, és akkor mi elnök leszünk, ti meg a legboldogabb emberek lesztek.

Most beszéltem Mike-kal. Azt mondtam neki, „Mike, nem kell ehhez bátorság. Ahhoz kell bátorság, hogy semmit se tegyünk. Ahhoz kell bátorság!” És akkor a nyakunkba jön egy elnök, aki nagyon elvesztette a választást, és akkor még négy éven át azzal kell élnünk. Mi ezt egyszerűen nem fogjuk megengedni. Sokan közületek az ország távoli részeiből jöttek, hogy itt lehessenek, és én köszönetet szeretnék mondani ezért a rendkívüli szeretetért. Erről van szó! Soha nem létezett még egy ilyen mozgalom, soha, a rendkívüli szeretet ez iránt a csodálatos ország iránt, és ez iránt a csodálatos mozgalom iránt. Köszönöm.

[Tömeg: Szeretjük Trumpot! Szeretjük Trumpot! Szeretjük Trumpot! ]

Apropó ez [a tömeg] jóval a Washington-emlékmű mögöttig terjed. El tudjátok ezt hinni? Nézzétek! Sajnos, a sajtónak adták a legjobb helyeket. Nem tudom ezt elviselni. Nem, de ti nézettek mögéjük. Azt szeretném, ha megfordítanák a kamerákat és mögétek irányítanák őket. Az a legcsodálatosabb látvány. Ha hibáznak, akkor látni fogjátok a tévében. Csodálatos, csodálatos, milyen messzire nyúlik [a tömeg]. Ne aggódjatok! Nem változtatjuk meg a Washington-emlékmű nevét. Nem fogjuk. Az eltörlés kultúrája. Meg akartak szabadulni a Jefferson-emlékműtől, vagy lerombolni azt, vagy pedig valaki mást állítani oda. Én nem gondolom, hogy erre sor kerül. A francba is, jobb, ha nem történik meg. Habár ez a kormányzat, ha bejön, még az is megtörténhet. Meg fogjátok látni, hogy nagyon rossz dolgok történnek majd.

Apropó, Lincolnt [az emlékművet] is le fogják dönteni. Már elkezdték lebontani a szobrát, de mi akkor aláírtunk egy kis törvényt. Ha megsértik az emlékműveinket, ha megsértik a hőseinket, akkor tíz év börtönbüntetést kapnak – rögtön leálltak mindennel. Észrevettétek? Leálltak. Minden leállt. Rudy-ra azonban szükség lenne New Yorkban. Rudy, szükség lenne rád. A te városod a pokolban végzi. New Yorkban vissza szeretnék kapni Rudy Giulianit. Szerzünk Rudy-nak egy kicsit fiatalabb változatát. Rendben, Rudy?

Összejöttünk hazánk fővárosának szívében egy nagyon-nagyon egyszerű okból kifolyólag. Hogy megmentsük a demokráciánkat. A legtöbb jelöltnek a választás estéjén… de persze ez a dolog olyan sokáig tart, hogy még fogalmuk sincs arról, mi a helyzet a szavazatokkal. Még mindig van olyan kongresszusi mandátum, amelynél folyik az ellenőrzés. Fogalmuk sincs. Teljesen elveszítették az ellenőrzést. Kihasználták a járványt, hogy becsapják az embereket egy szabályos választás keretében. De amikor ezt látja az ember, amikor látja, hogy mi történik, először is, mindenki azt mondja: „Uram, ezt soha többé nem engedjük meg.“ Én meg azt mondtam: „Az jó, de mi legyen a nyolc héttel ezelőttivel?” Erre azt mondták: „Uram, négy év múlva garantált[an győzni fog].” Én meg azt mondtam: „Az most engem nem érdekel. Tegyetek egy szívességet, menjetek vissza nyolc hetet. Vissza akarok menni nyolc hetet! Menjünk vissza nyolc hetet!“ Vissza akarunk menni, rendesen meg akarjuk csinálni, mert [ha nem, akkor] lesz itt valaki, akinek nem kellene itt lennie, és az országunk tönkre fog menni, márpedig mi ezt nem tűrjük.

A demokraták sok éven át megúszták a választási csalást és a gyenge republikánusokat, mert pontosan azok. Olyan sok a gyenge republikánus. Vannak köztük nagyszerű emberek, Jim Jordan meg mások. Ott vannak, harcolnak a Képviselőházért. Ezek a fickók harcolnak, de hihetetlen. Sok republikánusnak én segítettem, hogy bejussanak. Segítettem, hogy megválasszák őket. Mitch-nek is segítettem, hogy megválasszák. Mondjuk, akár 24-et is megnevezhetnék. De ezzel nem foglak untatni benneteket, s akkor hirtelen valami ilyesmi történik. Olyan, hogy „Na, lehet, hogy majd valamikor később beszélek az elnökkel.“ Nem, ez fantasztikus. A gyenge republikánusok, ők a patetikus republikánusok, s ez az, ami történik. Ha ez a demokratákkal történt volna, elszabadult volna a pokol az egész országban. Pokol lenne az egész országban. De ne feledjétek! Ti erősebbek, ti okosabbak vagytok. Többre vagytok képesek, mint bárki, ők meg próbálkoznak, és lenéznek mindenkit, akinek köze van hozzánk, és ti vagytok az igazi nép. Ti vagytok azok, akik felépítettétek ezt az országot. Nem ti vagytok azok, akik széttépik a nemzetet.

A gyenge republikánusok, ez az. Én valóban így hiszem. Azt hiszem, ezt a kifejezést fogom használni: gyenge republikánusok. Sok van belőlük, és sok van a nagyszerűekből is, de sok van a gyengékből is. Szemet hunytak, miközben a demokraták úgy politizáltak, hogy elvették a munkahelyeinket, legyengítették a hadsereget, megnyitották hazánk határait, és Amerikát az utolsó helyre lökték. Láttátok a minap, amikor Joe Biden azt mondta „Meg akarok szabadulni attól az irányelvtől, hogy Amerika az első!“? Még ha azt is akarod tenni, ne beszélj róla! Hihetetlen, hogy min kell keresztülmennünk, min kell keresztülmennünk, és rá kell venned az embereket, hogy harcoljanak. Ha nem harcolnak, ki kell őket iktatnunk az előválasztásokon, pokolba velük, ha nem harcolnak. Az előválasztásokon! Mi majd megmondjuk, kikről van szó. Őszintén, már most meg tudnám nektek mondani.

De az idén, a kínai vírust meg a levélszavazatokat kihasználva, a demokraták megkísérelték a legszégyentelenebb és legfelháborítóbb választási lopást. Ilyen még sohasem történt. Ez egy tiszta lopás az amerikai történelemben, és mindenki tudja. A választás, a mi választásunk befejeződött este tízkor [2020. november 3-án]. Vezettünk Pennsylvaniában, Michiganben, Georgiában több százezer szavazattal, és akkor késő éjjel vagy kora hajnalban, bumm, ezek a robbanások, és bikaszar, és mindez hirtelen… És hirtelen minden beindult.

[Tömeg: Hangos, kivehetetlen reakció]

Ne felejtsétek el azt, amikor Romney veszített. Romney… Kíváncsi vagyok, élvezte-e tegnap este az iderepülést. Bezzeg amikor Romney veszített [2012-ben, Barack Obama ellen], felállt, mintha az lenne az igazi. Hát én inkább a győztesnek szeretnék gratulálni, a győztesnek. Ki volt a győztes? Mitt? Gratulálni szeretnék. Ezek nem néztek vissza, hogy megnézzék a tényeket. Hát most nem tudom. Valószínűleg lemészárolták, talán így volt rendjén. Talán éppen ez történt. De mi megnézzük a tényeket és a választás olyan korrupt volt, hogy ennek az országnak a történetében ilyet még sohasem láttunk. Visszamehettek a legelejére. Amerikát megáldotta az isten a választásokkal [mondták] világszerte. Világszerte beszéltek a mi választásainkról. Tudjátok, hogy most mit mond rólunk a világ? Azt mondják, hogy nálunk nincsenek szabad és igazságos választások, és tudjátok, mit még? Nálunk nincs szabad és tisztességes sajtó.

A mi médiánk nem szabad. Nem tisztességes. Elnyomja a gondolatot. Elnyomja a közbeszédet és a nép ellenségévé vált. A nép ellenségévé vált! Ez a legnagyobb probléma ebben az országban. Nincs olyan harmadik világbeli ország, ahol meg mernék próbálni azt, amivel itt mi megfogtuk őket, s erről pár perc múlva hallani fogtok. A republikánusok mindig úgy harcolnak, mint egy bokszoló, akinek hátra van kötve a keze. Olyan ez, mint a bokszoló, és mi olyan rendesek akarunk lenni. Mi olyan tisztelettel akarunk viseltetni mindenki iránt, beleértve a rossz embereket is. De sokkal keményebben kell küzdenünk és Mike Pence-nek ki kell állnia értünk. Ha nem teszi meg, az hazánk szomorú napja lesz, mert felesküdtél az alkotmány betartására. Most a Kongresszuson múlik, hogy szembeszálljon a demokráciánkat ért hallatlan támadással. Ezek után elsétálunk oda, és én ott leszek veletek. Le fogunk sétálni. Le fogunk sétálni, aki csak akar, úgy gondolom, itt és most. Lesétálunk a Kapitóliumhoz és bíztatni fogjuk a mi bátor szenátorainkat, a képviselőket és a képviselőnőket. De egyeseket közülük valószínűleg nem nagyon biztatunk majd, mert gyengeséggel sohasem szerezzük vissza a hazánkat. Erőt kell felmutatnotok és erőseknek kell lennetek!

Azért jövünk, hogy azt követeljük a Kongresszustól, cselekedjen helyesen, és csak azokat az elektorokat számlálja meg, akiket törvényesen neveztek ki, törvényesen neveztek ki. Tudom, hogy innen hamarosan mindannyian a Kapitólium épületéhez meneteltek és békésen, hazafias módon hallatjátok szavatokat. Ma meg fogjuk látni, hogy vajon a republikánusok határozottan kiállnak-e a választásunk integritásáért, de hogy vajon keményen kiállnak-e vagy sem a hazánkért, a mi hazánkért. Hazánk már hosszú ideje ostrom alatt áll, sokkal hosszabb ideje, mint ez a négyéves időszak. Mi egy sokkal egyenesebb útra állítottuk rá, sokkal… Még négy évre gondoltam… Azt hittem, hogy könnyű lesz. Létrehoztunk…

Még négy év… azt hittem, könnyű lesz. Létrehoztuk a történelem legnagyszerűbb gazdaságát. Újjáépítettük a hadsereget. A történelem legnagyobb adócsökkentését adtuk nektek. A legnagyobb szabályozáscsökkentést adtuk nektek. Nem volt még egy olyan elnök, aki – akár négy évig, akár nyolc évig, és egy esetben még annál is tovább volt hatalmon –, aki megközelítette volna a megszüntetett szabályozások számát. Valamikor húsz évbe telt, hogy jóváhagyják egy autópálya építését. Most ezt kettőre csökkentettük. Én egy évre akarom csökkenteni, de lecsökkentettük kettőre. És lehet, hogy elutasítják környezetvédelmi vagy biztonsági okokból, de lecsökkentettük a biztonságot. Létrehoztuk a világűri haderőt. Nézzétek, mi mindent tettünk! A katonaságot teljesen újjáépítettük. Tehát létrehoztuk a világűri haderőt, ami már önmagában véve is egy jelentős teljesítménye egy kormányzatnak. És a mi esetünkben ez csak egyike a sok különböző dolognak.

A kísérleti gyógyszerekhez való hozzáférés joga… Mindenki ismeri a kísérleti gyógyszerekhez való hozzáférés jogá[ról szóló törvény]t! Olyan dolgokat hajtottunk végre, amikről mindenki azt hitte, hogy lehetetlenek. Gondoskodtunk a veteránokról. A veteránjaink, a Veteránügyi Hatóság a legmagasabb értékelést, 91 százalékot érte el, fennállása óta a legmagasabb értékelést, 91 százalékos értékelést. Mindig figyeljétek a Veteránügyi Hatóságot, amikor a tévében szerepel. Minden este, az emberek szörnyű, szörnyű körülmények között élnek. Mi ezt megoldottuk. Beépítettük a számonkérhetőséget. Megtettük úgy, hogy most a Veteránügyi Hatóságnál már nem kell négy hetet, hat hetet, nyolc hetet, négy hónapot várnotok, hogy orvoshoz jussatok. Ha nem juttok orvoshoz, akkor kimentek és szereztek orvost, akik ellátnak. És mi fizetjük az orvost. És mi nemcsak csodálatossá tettük annyi ember életét, hanem óriási pénzösszegeket takarítottunk meg, messze másodlagosan, de mi sok pénzt megtakarítottunk.

És most jogunk van elbocsátani a rossz embereket a Veteránügyi Hatóságnál. 9000 olyan emberünk volt, akik szörnyen bántak a veteránjainkkal. Fő műsoridőben nem bántak volna rosszul a veteránokkal. De ők szörnyen rosszul bántak a veteránjainkkal. Nekünk most van egy ún. Veteránügyi hatósági elszámoltathatósági törvényünk. S az elszámoltathatóság azt mondja, ha látunk ott valakit, aki nem jól bánik a veteránjainkkal, vagy lop, rabol, rosszul csinálja a dolgokat, azt mondjuk, „Joe, ki vagy rúgva. Tűnj el innen!“ Korábban ezt nem lehetett megtenni. Ezt korábban nem tehetted meg.

Tehát megoldottunk dolgokat. Olyan dolgokat csináltunk, amikről senki sem hitte, hogy lehetségesek. Részben ez az oka annak, hogy sokan nem szeretnek bennünket, azért, mert túl sok mindent megcsináltunk és túl gyorsan csináltuk meg. És otthon kellett volna ülnünk és nézni a nagy győzelmet. És mindenki a mi győzelmünket várta. Nagy győzelem lett volna. Most meg itt vagyunk kinn és harcolunk. Azt mondtam valakinek, hogy kiveszek néhány napot és pihenek a nagy választási győzelem után. Tíz órakor vége volt. De ki akartam venni néhány napot.

És mondhatom, hogy a választásunk óta, amiről azt hiszem, hogy katasztrofális volt, amikor nézem, és még ezek a fickók is tudták, mi történt, tudják, mi történt. Azt mondják, „Ó, Pennsylvania, az visszafordíthatatlan. Ó, Wisconsin, nézzétek, milyen nagy előnyünk volt!” Annak ellenére, hogy a sajtó azt mondta, hogy Wisconsinban majd 17 ponttal veszítünk. Annak ellenére, hogy a sajtó szerint Ohio szoros lesz, csúcsot állítottunk fel. Florida szoros lesz – csúcsot állítottunk fel. Texas szoros lesz. Texas szoros lesz – csúcsot állítottunk fel. És csúcsot döntöttünk a spanyolajkúak és a feketék közösségében is. Mindenkinél csúcsot értünk el.

Ma azonban itt egy nagyon fontos eseményt látunk, mert pontosan ott, pontosan amott [a Kongresszus távoli épületére mutat] látjuk, hogy folyik az az esemény. És én nézni fogom, mert történelmet fognak írni. Meg fogjuk látni, hogy vannak-e nagyszerű és bátor vezetőink, vagy olyan vezetőink vannak, akik majd szégyellhetik magukat a történelem előtt, egy örökkévalóságon át, szégyellni fogják magukat. És tudjátok mit? Ha rosszat tesznek, soha, de soha nem felejtjük el nekik. Soha ne felejtsük el! Soha nem szabad elfelejtenünk! A hét kérdéses államból mindössze hárommal mi nyerjük meg az Egyesült Államok elnökségét.

És apropó, ez ma sokkal fontosabb, mint 24 órával ezelőtt volt. Mert beszéltem David Perdue-val – micsoda nagyszerű személy – meg Kelly Loefflerrel – két nagyszerű ember –, de ez meg volt rendezve [arra a két georgiai republikánus szenátorra utal, akik előző nap elveszítették az újraválasztást]. És azt mondtam: „Nincsenek többé hátvédeink.” Az egyetlen védvonal, az egyetlen demarkációs vonal, az egyetlen fennmaradó vonal a számunkra az Egyesült Államok elnökének a vétója. Tehát erről van most szó, egy sokkal fontosabb választás, mint két nappal ezelőtt volt.

Köszönetet szeretnék mondani a Képviselőház több mint 140 tagjának. Azok a harcosok! [Azokra utal, akik kétségbe vonták az államonként hitelesített választási eredményeket.]  Ők ott úgy dolgoznak, ahogy korábban még sose láttátok. Tanulmányoznak, beszélgetnek, valójában egészen visszamennek, tanulmányozzák az alkotmány gyökereit, mert tudják, hogy jogunk van visszaküldeni a rossz szavazatokat, amik illegálisan születtek, rossz dolgokat adtak ezeknek az embereknek, hogy azokra szavazzanak, mert vajon mit tudták ők? De amikor néhány héttel később megtudták… Aztán négy évbe tellett nekik, hogy kitalálják a történelmet. És az egyetlen boldogtalan ember az Egyesült Államokban, az egyetlen legboldogtalanabb, Hillary Clinton, mert azt mondta: „Miért nem tettétek ezt meg értem négy évvel ezelőtt? Miért nem tettétek ezt meg értem négy évvel ezelőtt? Megváltoztatni a szavazatokat… Tízezret Michiganben… Az egész dolgot megváltoztathattátok volna!” De ő nem nagyon boldog. Észrevettétek, nem nagyon látni többé. Mi történt? Hol van Hillary? Hol van?

De köszönetet akarok mondani mindazoknak a képviselőknek és képviselőnőknek. Továbbá köszönetet akarok mondani az amerikai Szenátus 13 legbátrabb tagjának, Ted Cruz szenátornak, Ron Johnson szenátornak, Shadowless szenátornak, Kelly Loefflernek. És Kelly Loeffler, mondhatom, nagyszerű volt. Keményen dolgozik. Adjunk neki és Davidnek egy kis külön elismerést, mert elcsalták tőlük. Adjuk meg neki és Davidnek! Kelly Loeffler, David Perdue. Jó kampányt folytattak. De nem volt esélyük. Azt a berendezést nem lett volna szabad megengedni, hogy használják. És én megmondtam azoknak az embereknek, ne hagyjátok nekik, hogy azt használják. Marsha Blackburn, fantasztikus személy. Mike Braun, Indiana. Feddhetetlen, nagyszerű fickó. Bill Hagerty, John Kennedy, James Lankford, Cynthia Lummis. Tommy Tuberville, az edző. És Roger Marshall. Köszönetet akarunk mondani nekik, azoknak a szenátoroknak, akik kiálltak mellettünk, köszönetet akarunk mondani nekik.

Én valójában úgy gondolom, nagyobb bátorág kell ahhoz, hogy valaki ne álljon ki. És azt gondolom, hogy közülük sokan rájönnek majd. És jobb lesz, ha megnézitek ezt a vezetőséget, mert a vezetőség a szennycsatornába vezetett benneteket. „Nem akarunk 2000 dollárt adni a népnek. 600 dollárt akarunk nekik adni.” [Mitch McConnell eddigi republikánus szenátusi munkaelnökre utal, aki nem volt hajlandó napirendre tűzni a kétezer dolláros fejenkénti segélyt.] Ó, remek! Hogy néz ez ki politikailag? Remek, ugye? És ennek semmi köze a politikához. De hogy néz ez ki politikailag? Kína tette tönkre ezeket az embereket. Mi nem tettük tönkre. Kína tette őket tönkre, teljesen tönkretette őket. 600 dollárt akarunk adni nekik, és csak nem akarják módosítani. Én azt mondtam: „Adjatok nekik kétezret. Visszafizetjük. Gyorsan visszafizetjük. Máris tartoztok 26 ezer milliárddal. Adjatok nekik néhány dollárt! Hadd éljenek! Adjatok nekik néhány dollárt!” És ezek közül az emberek közül egyesek nem értenek velem ebben egyet. Én meg csak azt mondom nekik, figyeljetek, hagyni kell az embereket élni. És különben is, hogy működik ez? Oké, először is, ez a helyes cselekedet. De hogy néz ez ki politikailag? Gondolom, hogy ez az elsődleges ok, egyike az elsődleges okoknak, a másik meg tiszta csalás. Az volt a szuper elsődleges ok. De nem lehet ezt csinálni! Használjátok az eszeteket!

Mint tudjátok, a média állandóan azt a felháborító hazugságot nyomta, hogy nem volt bizonyíték a széleskörű csalásra. Láttátok már ezeket az embereket? „Miközben nincs bizonyíték a csalásra…” Ó, valóban? Hát majd felolvasok nektek sok-sok oldalt. Remélem, nem fogtok ráunni, hogy hallgassátok. Megígéritek? Ne unjatok rá, amíg hallgatjátok, az emberek százezrei ott mögöttetek. Kérem, hozzátok őket közelebb! Igen! Mindezek az emberek nem unnak rá. Ne haragudjatok meg rám azért, hogy majd ráuntok, mert olyan sok van. Az amerikai nép nem hisz többé a korrupt, hazug híreknek. Tönkretették a hírnevüket.

De így volt ez máskor is, hogy vitatkoztak velem, én meg harcoltam. Én harcoltam, ők harcoltak. Én harcoltam, ők harcoltak. Bumm-bumm! Ti nekem hinnétek, ti meg nekik hinnétek. Valaki előjön. Nekik megvolt a saját szempontjuk, nekem meg az enyém. És akkor vita van. Most meg mit csinálnak, most elhallgattak. Ezt elfojtásnak nevezik. Ilyen dolgok egy kommunista országban történnek. Hát ez az, amit ezek csinálnak. Elfojtanak. Most már nem lehet velük harcolni, hacsak nem valami rossz… Találnak rólam valami kis rosszat, aztán tízszer rosszabbként mutatják be és címoldalra kerül. De Hunter Biden, róla nem beszélnek. Mit történt Hunterrel? Hol van Hunter? Hova lett Hunter? Nem beszélnek róla.

Most figyeljetek, minden stúdió beindul. Hát, azért nem csinálják, mert jó a nézettségük. A nézettségük túl jó. De hol van most Hunter?  És az hogy lehet, hogy Joe-nak megengedték, hogy egymilliárd dollárnyi pénzt adjon azért, hogy megszabaduljon az ügyésztől Ukrajnában? Hogyan történhet az meg? Feltenném nektek ezt a kérdést. Hogyan történik az meg? El tudjátok képzelni, ha én ilyet mondtam volna? Ha én mondtam volna ilyet, egészen másképp folyna a meccs. És hogy van az, hogy Hunter három és fél millió dollárt kap a moszkvai polgármester feleségétől, meg több százezer dollárt, hogy ott üljön egy energetikai bizottságban, annak ellenére, hogy bevallja, fogalma sincs az energiáról, és előre kap több millió dollárt. És hogy van az, hogy bemennek Kínába és milliárd dollárokkal térnek vissza, amit menedzselnek?

„Gazdálkodtál már korábban pénzzel?”, „Nem.” „Ó, az jó! Itt van kb. 3 milliárd!”
Nem, ők erről nem beszélnek. Nem, a média itt korrupt. Elhallgattak. Halottat játszanak. Most megértem, milyen jó volt tíz évvel ezelőtt. Megértettem, milyen jó, annak ellenére, hogy nem biztos, hogy szerettem, megértettem, milyen jó volt, mint egy tisztogató mozgás. De ilyen már nincs. Nálunk nincs többé tisztességes média. Ez mind elfojtás és ezzel nagyon kell vigyázni. És minden hitelességüket elveszítették ebben az országban. Nem leszünk megfélemlítve, hogy elfogadjuk a csalásokat és hazugságokat, amikre az elmúlt néhány hétben rá akarnak kényszeríteni, hogy elhiggyük. Elsöprő mennyiségű bizonyítékot halmoztunk fel a hamis választásokról. Ez az elnökválasztás! Tegnap este valamennyivel jobb volt, hogy annyi szem figyelt egyetlen bizonyos államra, mégis pokolian csaltak.

Ott van az egyik legbutább kormányzó az Egyesült Államokban! [Georgia állam republikánus kormányzójára, Brian Kempre utal, aki egészen a választásokig kitartott Trump mellett, miután 2018-ban egyszerre jelölt is volt meg a szavazást is ő irányította, és több tízezer színesbőrű szavazati jogát érvénytelenítve nyerte meg a kormányzóságot.] És amikor megtámogattam, nem ismertem ezt a fickót. David Perdue kérésére tettem. Azt mondta: „Egy barátom szállt versenybe a kormányzóságért.” Mi a neve? A többit tudjátok. A negyedik vagy ötödik helyen állt. Nem tudom. Nagyon… Nagyon gyengén teljesített. Megtámogattam. Belendült, mint egy rakéta, és győzött. És aztán le kellett győznöm Stacey Abramsot [Kemp feketebőrű ellenfele volt a 2018-as georgiai kormányzóválasztáson] ezzel a fickóval, Brian Kemppel. Le kellett győznöm Stacey Abramsot, és le kellett győznöm Oprah-t [híres feketebőrű televíziós műsorvezetőnő], aki valamikor a barátom volt. Részt vettem az utolsó műsorában. Az utolsó héten öt kiváló embert választott be. Nem hiszem, hogy most is így gondolkodik. Amikor jelöltettem magam az elnöki tisztségre, nem vettem észre, hogy túl sok telefonhívás érkezett volna Oprah-tól. Akár hiszitek, akár nem, ő régebben szeretett engem, dehát én voltam egyike a kiváló embereknek.

És volt egy kampányom Michelle Obama és Barack Hussein Obama meg Stacey ellen. És itt volt az alig hatvankilós Brian Kemp. Azt mondta, hogy támadójátékos volt futballban. Megpróbálom elképzelni. Még mindig próbálom valahogy elképzelni. Valamelyik este azt mondta: „A támadósorban játszottam!” Mondom: “Tényleg? Muszáj, hogy akkor az egy nagyon kis csapat volt.” De belenéztem, hogy mi történt, és kiderült róla, hogy katasztrofális volt. Ilyen dolgok megtörténnek. [Kemp csak a középiskolában játszott amerikai futballt, Trump arra utal ilyen részletesen.]

Nézzétek, nem vagyok elégedett a Legfelsőbb Bírósággal. Szeretnek ellenem dönteni. Három embert én választottam be. Pokolian megküzdöttem értük, különösen egyikükért nagyon kellett küzdenem. Mindenki azt mondta: „Uram, felejtsd el. Tönkretesz bennünket, Uram!” [Brett Kavanaugh-ra utal, akiről a jelölés után derült ki, hogy szexuális molesztálással vádolták.] A szenátorok, a nagyon hűséges szenátorok. Ezek nagyon hűséges emberek. „Uram, felejtsd el! Megöl bennünket, Uram. Engedd el, Uram!” A szenátorok fele nyilván velem volt. Azt mondtam: „Nem, nem tehetem meg. Igazságtalanság lenne. Igazságtalanság lenne a családjával szemben is. Semmi rosszat nem tett. Ezek mind kitalált történetek.” Ezek mind kitalált történetek voltak. Nem csinált semmi rosszat. „Felejtsd el, Uram!” Mondtam: „Nem, nem fogom azt tenni.” Sikerült átnyomnunk. És tudjátok mit? Nem törődtek vele. Nem törődtek vele. Hadd ítélkezzenek, ahogy kell, de majdnem úgy tűnik, hogy mind azon van, hogy ártson nekünk, ártson az országnak. Ártson a hazánknak.

Nemrég olvastam egy történetet az egyik újságban arról, hogy én irányítom a Legfelsőbb Bíróság három bíráját. Én irányítom őket. Hogy bábok. Azt olvastam Bill Barr-ról [Trump a decemberben lemondott, végig hűséges igazságügyminiszterére utal, aki az elnököt kimentette a Mueller-jelentés elmarasztalása alól, de a választási csalásról szóló fabrikációt már nem vállalta, hanem kijelentette, hogy nem történt csalás], hogy ő az én személyes ügyvédem. Hogy bármit megtenne értem. És azt mondtam: „Hát ez tényleg zseniális,” mert ami tesznek, az teljesen ellehetetleníti számukra, hogy valaha is győzelemre segítsenek, mert Bill Barr egyszerre csak hirtelen megváltozott, ha nem vettétek volna észre. Én szeretem Bill Barrt, de megváltozott, mert nem akarta, hogy azt higgyék, ő az én személyes ügyvédem. És a Legfelsőbb Bíróság, annyiszor ellenem döntenek. Tudjátok miért? Mert azt mesélik, hogy én nem beszéltem velük, egyikükkel sem, gyakorlatilag amióta bekerültek. Mégis arról szól a történet, hogy az én bábjaim. Hogy bábok. És most az egyetlen módja, hogy ebből kikerüljenek, mert utálják ezt a helyzetet, nem mutat jól társasági körökben. És ebből csak úgy tudnak kikerülni, ha Trump ellen ítélkeznek. Hát akkor gyerünk, ítéljünk Trump ellen, és akkor azt teszik. [Arra utal, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag elutasította a választások megsemmisítésére benyújtott kereseteket.] Úgyhogy szeretnék nekik gratulálni.

De ez a média zsenialitását is mutatja. Valójában, én is valószínűleg ugyanezt tenném, ha én lennék a média. Utálom ezt mondani. De rendbe kell raknunk őket. Ma, a demokráciánk érdekében, az alkotmányunk érdekében, és a gyermekeink érdekében, előadjuk az ügyünket, hogy az egész világ hallja. Akarjátok hallani?

[Tömeg: Igen!]

[A második rész hamarosan következik]

Trump a 2021. január 6-i beszéde alatt „bokszol” golyóálló üveg mögül (Fotó: AFP)