Az előző két évben a bűnügyi leszámolások során eltűnt fiatal férfiak szülei arra szólítják fel Aleksandar Vučić elnököt, hogy ne tegye közzé a szörnyű gyilkosságokról készült fényképeket és felvételeket, amelyeket a rendőrség talált Veljko Belivuk csoportja ügyében való nyomozás során és amelyet az elnök bejelentett, hogy nyilvánosságra hoz, mégpedig nemzeti frekvenciával rendelkező televízió adásában.

„Szülőként jogunk van elsőként megtudni, hogy mi történt, és amennyire lehetséges normális módon elsiratni a gyermekeinket. Szeretnénk, ha ezt nem valami horrorsorozatként tálalnák fel nekünk” – mondta a KRIK oknyomozó hírportálnak Sanja Mihajlović, akinek fia 2019-ben tűnt el. „Nagyon rosszul esik, hogy így bánnak velünk, szülőkkel, csakis azért, hogy ilyen módon saját magának politikai pontokat gyűjtsön” – mondja Aleksandra Halabrin, akinek a fia eltűnt, majd a holttestét 2020-ban találták meg.

Vasárnap este Vučić elnök a Prva Televízió vendégeként bejelentette, hogy ezen a héten közzéteszi a Veljko Belivuk csoportja ellen folytatott nyomozás részleteit, amelyek sokkolni fogják „nem csak egész Európát, de az egész világot” – emlékeztet a KRIK. Vučić úgy fogalmazott, hogy az, amit meg fog megosztani a nyilvánossággal „enyhén szólva hátborzongató”, és hozzátette, hogy „az embereknek el kell majd távolítaniuk gyermekeket a televízió képernyője elől, amikor nyilvánosságra hozzák azt, amit az állami hatóságok felfedeztek”.

Február elején állították elő Veljko Belivukot, Marko Miljkovićet és társaikat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több személyt elraboltak, meggyilkoltak, illetve, hogy drogot és fegyvert birtokoltak.

Előzetes letartóztatásba került Belivuk és klánja

Az Alo kormánypárti bulvárlap a vasárnapi címlapján már bejelentette, hogy az elnök olyan felvételek közzétételét tervezi, amelyek bemutatják, hogy a bűnözők milyen brutálisan mészárolták le az áldozataikat. A bulvárlap azt is nyilvánosságra hozta, hogy állítólag „egyes videófelvételeken az áldozatok lefejezését is megörökítették” – számol be a KRIK.

Ez a bejelentés igen felbosszantotta azoknak fiatal férfiak a szüleit, akik megjelenhetnek a fent említett fényképeken és felvételeken. Emlékeztetőül: a KRIK oknyomozó hírportál újságírója a múlt héten írt arról, hogy legalább tizenöt fiatalabb férfi tűnt el rejtélyes módon az elmúlt két évben és feltételezik, hogy Belivuk bűnbandája végezhetett velük. A rendőrség a mai napig nem derített fényt  ezekre az esetekre, és nem tájékoztatta a szülőket arról, hogy mi történt gyermekeikkel.

Most attól tartanak, hogy valamely nemzeti lefedettségű tévécsatornán az egész ország számára látható lesz az, hogyan kínozták a gyerekeiket és hogyan végeztek velük.

„Ez katasztrófa, rosszul lettem, amikor meghallottam az elnök bejelentését ” – mondja Sanja Mihajlović, Goran édesanyja, aki 2019 áprilisában tűnt el. „A férjemnek tegnap este óta magas a vérnyomása, ő sincs jól. Nem tudjuk, mit mondjunk a gyerekeknek, Goran testvéreinek, akik életük végéig emlékezni fognak majd valamire, ami bátyjuk a halála kapcsán jelent meg”.  Felszólítja Vučićot, hogy hagyjon fel ezen részletek közzétételével.

„Szülőként jogunk van elsőként megtudni, hogy mi történt, és amennyire lehetséges normális módon elsiratni őket. Szeretnénk, ha ezt nem valami horrorsorozatként tálalnák fel nekünk” – tette hozzá.

Az összetört anya hangsúlyozza, hogy az elnök reakciója megkésett. A többi szülőhöz hasonlóan tavaly ők is írtak neki, de akkor, mint mondja, Vučić irodájából azt a választ kapták, hogy az elnöknek nincs alkotmányos hatásköre az ilyen esetek kezelésére.

„Most kiderült, hogy mégis az ő hatáskörébe tartozik ezzel foglalkozni, de amikor mi kértük, hogy foglalkozzon ezzel, akkor nem volt felhatalmazása” – mondja Mihajlović.

A követeléshez csatlakozik Gordana Marjanović is, az eltűnt Filip anyja is, akit sokkol az a tény, hogy a szülőknek semmit sem mondanak a gyermekek eltűnésének kivizsgálásáról, viszont bejelentik, hogy mindezt közzéteszik a televízión.

„Egyszerűen nem hiszem el ezt az egészet és azt sem tudom kihez forduljak, hogy ez ne történjen meg. Abban sem vagyok biztos, hogy az én gyermekemről vannak felvételek, de bárki gyerekéről legyen is szó, ellenzem. Mit kel csinálnunk, beleőrülni a fájdalomba? – teszi fel a kérdést az elkeseredett édesanya.

Az eltűnt 15 fiatal férfi nem volt idősebb 24 évesnél. Belivuk házának átkutatásakor a rendőrség emberi csontra bukkant. A törvényszéki szakértők feladata lesz kideríteni, hogy kinek a maradványairól van szó. A rendőrség egyébként azt gyanítja, hogy Belivuk néhány áldozatát az ibari főút melletti szántókon temették el.

Évek óta suttogtak Belivuk viselt dolgairól

Veljko Belivukot (becenevén Velja Nevolja) február elején tartóztatták le, őt és bűnbandájának tagjait számos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják az illetékesek (Fotó: STARSPORT)