A héten nagyszabású letartóztatási hullám kezdődött Szerbiában: nemcsak Belgrádban, de a fővároson kívül is számos esetben léptek fel a hatóságok a Veljko Belivuk (becenevén Velja Nevolja) vezette csoporttal szemben, melynek tagjait számos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják az illetékesek.

A csoportot pénteken este erős biztonsági intézkedések közepette szállították át a különleges ügyészség épületébe, ahol a szervezett bűnözés felszámolásáért felelős ügyész hallgatta ki őket számos súlyos bűncselekmény elkövetése ügyében. A kihallgatás egész éjjel tartott, noha sajtójelentések szerint a klán 19 letartóztatott tagja röviden nyilatkozott arról, hogy ártatlannak tartják magukat, majd hallgatással védekeztek.

Veljko Belivuk nevét évekig csak suttogva merték a szájukra venni sokak, a számlájára írt bűntettekről csak néhány oknyomozó újságíró számolt be. Most, amikor Belivuk és jobbkeze, Marko Miljković, valamint csapatuk számos tagja rács mögé került, egyre több, velük kapcsolatos információ kerül napvilágra. Az N1 ebből állított össze egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül.

A legfrissebb adatok egyike, hogy Belivuk házának átkutatásakor a rendőrség emberi csontra bukkant. A törvényszéki szakértők feladata lesz kideríteni, hogy kinek a maradványairól van szó. A rendőrség egyébként azt gyanítja, hogy Belivuk néhány áldozatát az ibari főút melletti szántókon temették el.

A sajtó szerint Belivuk csapata legalább nyolc ember eltűnéséért (és feltételezhető meggyilkolásáért) vonható felelősségre. A Partizan focicsapat stadionjának déli tribünje alatti helyiségekben a rendőrök találtak egy távcsöves orvlövész puskát, a hozzávaló töltényekkel, pisztolyt és drogot is. A helyszínelők tovább kutatnak a helyiségek padozatában és plafonján lévő nyílásokban, az a gyanújuk ugyanis, hogy ott további rejtekhelyeket rendezett be a Principi nevet viselő szurkolócsapat.

A rendőrség nyomoz a pancsovai Dinamo focicsapat környékén is, mely egyes sajtójelentések szerint Veljko Belivuk tulajdona volt.

Az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy hogyan került két ügyész az egyik éppen letartóztatott bandatag társaságába. Ugyanis a Belivuk csapatához tartozó Miloš Đukanović letartóztatásának pillanatában a férfi két államügyész társaságában múlatta az időt. Egyikük azt mondta a sajtónak, hogy Miloš Đukanović tőle bérel lakást és egy kolléganőjével éppen a lakbért igyekezett begyűjteni, amikor rajtaütöttek a férfin.

„A letartóztatott csoport tagjai szemmel láthatóan hittek abban, hogy védelmet élveznek, hogy bizonyos struktúrák támogatják őket. Mi viszont most ezzel a letartóztatási hullámmal azt bizonyítjuk, hogy rosszul gondolták, semmilyen támogatással nem bírnak. Hogy a korábbi időszakban volt-e példa ilyesmire, abba nem bonyolódnék bele” – mondta a szervezett bűnözés elleni harccal megbízott szolgálat (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala – SBPOK) ügyvezető igazgatója.

Több újságíró szerint éppen azt kellene kideríteni, hogy a bűnözőket támogatták-e bizonyos állami struktúrák.

„A hatalom mindezzel csak akkor tud véglegesen leszámolni, ha a saját sorait is megtisztítja és ha más bűnözői csoportokkal is leszámol. Most úgy tűnik, éppen átrendeződés van a Szerb Haladó Párt soraiban, ki kell várnunk ennek a végét” – mondta Jelena Veljković újságíró.

A Večernje novosti pedig arról számol be, hogy a rendőrség Belivuk és társainak az állami vezetőkkel való kapcsolatait vizsgálja, mindenekelőtt a belügyminisztérium vezetőire fókuszálva. A gyanú szerint ugyanis Belivuk és csapata kapcsolatban állt Dijana Hrkalović korábbi belügyi államtitkárral, illetve a SBPOK korábbi vezetőjével.