A szervezett bűnözés elleni ügyészségen meghallgatták a hét folyamán előállított Veljko Belivukot, Marko Miljkovićet és társaikat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több személyt elraboltak, meggyilkoltak, illetve, hogy drogot és fegyvert birtokoltak. Az ügyész 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett 20 előállított személyt, közölte a bíróság. Két előállított esetében nem született ilyen döntés.

A Belivuk által vezetett csapat letartóztatása óta három nap telt el, azóta a nyomozás számos újabb részletére derült fény, tudatta a KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – a korrupció és bűnözés felderítésére létrehozott oknyomozó újságírói hálózat).

A nyomozás szerint a csoport tagjai későbbi áldozataikat elcsalták konkrét helyszínekre, ahonnan egy, kimondottan a gyilkosságok elkövetésére fenntartott házba vitték őket, majd a nyomokat „vegyi anyagokkal” tüntették el.

Belivuk klánjának tagjai áldozataikat a belgrádi peremvárosi Ritopek településre vitték egy olyan házba, amelyet kifejezetten likvidálásra tartottak fenn. A házat a legkorszerűbb térfigyelő rendszerrel védték, magas kerítéssel övezték. A klán tagjait egyelőre három személy meggyilkolásával vádolják: a gyanú szerint ők ölték meg Milan Ljepoja bűnözőt, Goran Veličković szurkolót és Zdravko Radojevićet.

A Belivuk vezette klán tagjai az emberrablásokon, gyilkosságokon túlmenően drogkereskedelemmel és pénzmosással is foglalkoztak, állítja az ügyészség. A banda tagjai a Partizan stadionjának helyiségeit használták a fegyverek és a drogok rejtegetésére.

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója szerint a nyomozás és a történések feltérképezése hónapokig tartott. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy Belivuk s csapata börtönbe kerül és hiszem, hogy a következő 30-40 évben ott is maradnak. De ugyanilyen fontos lenne ennek a polipnak levágni a csápjait, elsősorban a pénzügyi forrásokat kell felderíteni” – mondta.

A KRIK értesülései szerint a klán tagjai különböző vegyszereket használtak, hogy eltüntessék a gyilkosságok nyomait. A rendőrség vezetője erről azt mondta: voltak ilyen jellegű értesüléseik, de bizonyítékokkal nem támasztották ezt alá, azonban reméli, hogy ez a helyzet hamarosan változik.

A KRIK szerint a közvéleményt élénken érdekli a bűnözői csoportok és az állami vezetés közötti kapcsolat is. Egy csendőr, bizonyos Nenad Vučković Vučko már a korábbi KRIK-kutatásokban is olyan személyként jelent meg, aki révén Belivuk kapcsolatban állt Dijana Hrkalović korábbi belügyi államtitkárral.