Annak ellenére, hogy Danilo Kiš özvegye felszólította a szabadkai városvezetést, hogy ne éljen vissza férje nevével, sőt bírósági pert is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a díszpolgári cím odaítéléséről szóló határozatot nem vonják vissza, és figyelmen kívül hagyva nagyszámú kultúrmunkás tiltakozását is, Bogdan Laban polgármester sajtóközleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy mindezek ellenére posztumusz díszpolgári címet adományoz Danilo Kišnek.

A polgármester az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

„Danilo Kiš az egyik legnagyobb szerb és európai író, aki halála és a Nobel-díjra való felterjesztés után harminc évvel Szabadka város díszpolgára lett. A magas rangú kitüntetésre vonatkozó javaslatomat először a bizottság, majd 2019. június 18-án a városi képviselő-testület is elfogadta. Azt, hogy a nagy írónak posztumusz díszpolgári címet adományozzunk arra a tényre alapozva javasoltam, hogy Szabadka legjelesebb kultúrtörténeti személyiségéről van szó.

Szabadka város több mint húsz nemzet értékeit egyesíti egyetértésben, nem a másságot, hanem a különlegességet kihangsúlyozva, ezért úgy gondolom, hogy egy ilyen nagy ember felé ki lehet, és ki is kell fejezni a tiszteletet mindazért, amit városunkért, az európai és az egész világ kultúrájáért tett.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a nagy író legalább harminc év késéssel kapja meg a városi kitüntetést, de az igazságtalanságot, mely őt érte nem lehet egy nap, vagy egy év alatt helyrehozni.

Tiszteletben tartva Kiš munkásságát és annak a szerb, európai és világirodalomra gyakorolt jelentőségét, és szem előtt tartva azt, hogy tetteivel és nevével Szabadkát világviszonylatban tette halhatatlanná, meggyőződésem, hogy jobb későn, mint soha.

Sajnálattal állapítom meg, hogy ebben a pillanatban, úgy tűnik fontosabb az, hogy ki fogja leróni e nagy ember iránti adósságot, mint az, hogy kijavítsunk egy történelmi igazságtalanságot, ezért amennyiben erre sor kerül, örömmel jelenek meg a bíróságon is, hogy megvédjem javaslatomat.

Kezdeményezésemmel, hogy Danilo Kiš posztumusz megkapja szülővárosa díszpolgári címét, úgy véltem, hogy mi, szabadkaiak tartozunk ennyivel Kišnek, az írónak, akinek a személyisége és munkássága messze fölötte áll az ilyen fajta megosztottságoknak” – áll Bodgan Laban szabadkai polgármester közleményében.