Danilo Kiš özvegye, Mirjana Miočinović nyílt levélben szólította fel a szabadkai városvezetést, hogy ellenvetés nélkül vonja vissza azt a döntést, hogy az ismert írónak posztumusz díszpolgári címet adományoz a városnapi díszülésen.

A színháztudománnyal foglalkozó Miočinović azt írta Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének, a Szerb Haladó Párt tagjának, hogy ő és a városi képviselő testület „összeegyeztethetetlen ellentéte mindannak, amit Danilo Kiš munkásságával és életével képviselt” – írja a Nova Ekonomija.

„Éppen ezért az Önök motivációja tiszteletlen, és az a céljuk, hogy visszaéljenek Danilo Kiš nevével, amit egy politikai párt egyre alantasabb céljainak az elérésére szeretnének felhasználni. Ez a párt, amelynek Ön is tagja, a destruktív munkásságával, többek között a kultúrának is hatalmas károkat okozott” – olvasható Miočinović levelében.

A teatrológus arra figyelmeztette a városvezetést, hogy amennyiben a kérését nem teljesítik, úgy a bírósághoz fordul, ugyanis ő a törvényes örököse Kiš munkásságának is.

Miočinović azt írta, hogy a kérésének morális, művészi és ideológiai természetű a motivációja, mivel szerinte Laban, valamint a városi képviselő-testület egyetlen egy kritériumnak sem tesz eleget, amely azon alapul, hogy ők dönthetnek a megbecsültség alapján odaítélendő kitüntetésekről.

A cikk egy ideig fent volna a Grad Subotica honlapon is, azonban onnan igen gyorsan – ismeretlen okok miatt – eltávolították.

Mint ismeretes, a szabadkai városi képviselő-testület június 18-án fogadta el a Városi Tanács javaslatát, amely szerint 2019-ben kiemelkedő és időtálló életművéért, amellyel hozzájárult Szabadka város tekintélyének növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt, Szabadka posztumusz díszpolgári címet adományoz Danilo Kiš írónak.

A kiemelkedő alkotásokért és tevékenységekért, amelyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka város tekintélyének, anyagi és szellemi értékeinek növeléséhez, PRO URBE díjat adományoznak

  1. Danijela Andrašić okleveles defektológusnak,
  2. Gyivánovity Róbert, franicia nyelv- és irodalomtanárnak,
  3. Nyers Józsefnek, a műszaki tudományok doktorának.

Nyitóképünkön Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke