Több mint százhatvan közéleti személyiség írta alá Danilo Kiš özvegyének, Mirjana Miočinović teatrológusnak a nyílt levelét, melyben arra szólította fel a szabadkai városvezetést, hogy ellenvetés nélkül vonja vissza azt a döntést, hogy az ismert írónak posztumusz díszpolgári címet adományoz a városnapi díszülésen.

Danilo Kiš felesége megtiltotta a szabadkai hatalomnak, hogy visszaéljen a férje nevével

Danilo Kiš özvegye, Mirjana Miočinović nyílt levélben szólította fel a szabadkai városvezetést, hogy ellenvetés nélkül vonja vissza azt a döntést, hogy az ismert írónak posztumusz díszpolgári címet adományoz a városnapi díszülésen. A színháztudománnyal foglalkozó Miočinović azt írta Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének, a Szerb Haladó Párt tagjának, hogy ő és a városi képviselő testület „összeegyeztethetetlen ellentéte mindannak, amit Danilo Kiš munkásságával és életével képviselt” – írja a Nova Ekonomija.

Az aláírók szerint helytelen és elfogadhatatlan Bogdan Laban polgármester javaslata, ugyanis eddigi ténykedése nem arról árulkodik, hogy érti és elfogadja Kiš irodalmának művészi és erkölcsi értékeit.

„Sőt, a jelenlegi szabadkai hatalom olyan politikát folytat, úgy kulturális, mint más szempontból, ami távol áll Kiš alapvető világnézetétől” – áll a városi képviselő testülethez eljuttatott nyílt levélben.

A nyílt levelet többek közt dr. Erdei Ildikó, a belgrádi Bölcsészkar tanára, dr Marko Čudić, a belgrádi nyelvtudományi kar tanára, Predrag Koraksić CORAX karikaturista, Marija Šimoković szabadkai írónő, Viktorija Šimon Vuletić antropológus, a szabadkai Lifka Sándor művészmozi korábbi igazgatónője is aláírta.

Az aláírók teljes listája a Nova Ekonomija cikkében olvasható.

Nyitókép: Wikipédia