Nem kell ahhoz jósnak lenni, hogy az ember tudja, december 20-a után kilométeres sorokra, többórás várakozási időre lehet majd számítani a magyar-szerb határokon, ugyanis Magyarországról, Ausztriából és Németországból is igyekeznek majd a vendégmunkások a szülővárosukba, hogy a még otthon maradt szeretteikkel töltsék a karácsonyi és az újévi ünnepeket.

Aki nemsokára indul útnak, annak melegen ajánljuk a BorderWatcher alkalmazás letöltését, amelyet a miskolci születésű, de Szegeden élő Szabó Tamás alkotott meg. Az applikációval kapcsolatos újdonság, hogy eddig csak androidos operációs rendszerrel működő mobiltelefonokon volt elérhető, nemrég azonban megérkezett a sokak által kért iOS verzió is, így az Apple termékeit használók is igénybe vehetik a BorderWatchert.

A fejlesztővel készült beszélgetésből kiderül, milyen gyerekbetegségek jellemezték az első verziót, milyen fejlesztések történtek az elmúlt időszakban, és az is, hogy milyen, mindenki számára hasznos lehetőségekkel szeretnék bővíteni az alkalmazást.

Azt szokták mondani, minden történést megelőzi az azt kiváltó ok. Vagyis előbb van az akció, arra pedig a reakció. A BorderWatcher applikáció esetében mi volt az akció, ami kiváltotta, hogy megalkossa az alkalmazást?

– Elsősorban a határon történő állandó várakozás váltotta ki azt, hogy megpróbáljak valamit létrehozni, ami enyhíthet ezen a szituáción, ugyanis a menyasszonyom szabadkai, így már két éve én is „élvezem” a határátkelést. Másodsorban az, hogy habár vannak szuper közösségi csoportok, ahol lehet tájékozódni a helyzetről, azonban gyakran a sok kérdéstől és irreleváns információktól nem találjuk meg a lényeget. Harmadsorban pedig azért, mert mindig is érdekelt az applikációk készítése, és így bele is vágtam.

Mennyi időt vett igénybe az ötlettől eljutni a megvalósításig?

– Maga az első verzió körülbelül másfél hónapig készült március végétől, május közepéig, amikor is megjelent androidos okostelefonokra. Mivel én ezt szabadidőmben, a munkám mellett csinálom, így napi szinten nem – vagy csak pár órát tudok vele foglalkozni. Miután megjelent az applikáció rengetegen töltötték le és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, emiatt nem hagytam abba a fejlesztését és körülbelül két havonta adok ki egy verziót, ami újabb funkciókat tartalmaz.

Az első, mindenki számára elérhető app esetében voltak-e ú. n. gyerekbetegségek, amelyeket menet közben, gyorsan és könnyedén lehetett javítani?

– Hogyne lettek volna, hiszen általános igazság ebben a szakmában, hogy használat során jönnek ki a hibák. Megjelenéskor ilyen volt például az, hogy a felhasználók képesek voltak egyszerre akár több határhoz is annyi időt felvinni, amennyit csak akartak. Másik példa, hogy lezárt határátkelőkhöz is meg lehetett adni várakozási időt. Ezeket speciel könnyen és gyorsan lehetett javítani, így június óta már egyik sem lehetséges. Szerencsére elmondható, hogy az applikáció jó minőséget képvisel. Inkább kérések érkeznek hozzám, mintsem konkrét hibajelentések, amiket nagyon köszönök!

Hogy oszlik meg az applikációt letöltők területi aránya?

– Habár Magyarország összes határátkelőjét tartalmazza az applikáció, a legnagyobb érdeklődés a szerbiai határátkelők felé irányul. A felhasználók közel fele Szerbiából, másik felük Magyarországról (40-40%), illetve a maradék pedig a környező országokból, emellett Németországból, Csehországból és Törökországból kerül ki. Nyáron érkezett egy megkeresés Törökországból, ahol egy úriember a saját applikációjába szeretné berakni a BorderWatcher elérését, hogy a török átutazók tájékozódhassanak a határhelyzetről, főképp a frekventáltabb időszakokban. Pontos számot nem tudok mondani mennyien használják az applikációt, havi szinten több mint háromezren, heti szinten több mint ezernégyszázan, napi szinten pedig átlag háromszázötvenen használják. Ezek az adatok az elmúlt egy hónapra vonatkoznak, nyáron, vagy ünnepekkor a felhasználók száma több mint háromszorosra növekszik…

Van-e jellemző időszak, napszak, amikor sokkal többen használják az appot?

–Van, nyilván ilyenek a hétvégék, főképp vasárnap, amikor megduplázódik az aktív felhasználók száma. Továbbá hétköznapokon reggelente és délután értelemszerűen több a felhasználó az átlagnál.

A jelenlegi verzió mivel tud többet az elsőnél?

– Egyrészt kiküszöböltem az applikáció gyermekbetegségeit, illetve folyamatosan fejlesztem a visszajelzések és saját ötletek alapján. A teljesség igénye nélkül:

– Többnyelvűség;

– Az ellenkező irányba is lehet várakozási időt megadni;

– Törölni lehet a véletlen felvett várakozási időt;

– Személygépkocsik mellett buszok és tehergépkocsik várakozási idejének megadása és megnézése;

– Képfeltöltési lehetőség;

– A sorban álló járművek számának felvitele;

– Pontos várakozási idő megadása;

– Várakozási sor végének jelzése GPS koordináták alapján, majd annak megtekintése térképen;

– Használati-útmutató videók;

– iOS verzió megjelenése.

Milyen fejlesztések várhatóak még a közel vagy távolabbi jövőben?

– Nagyon sok tervünk van a 2019-es évre. Szintén a teljesség igénye nélkül:

– Várakozási idő és sor végének automatikus feltöltése;

– Napi előrejelzés a mért adatok alapján;

– ÁFÁ-s sor jelzésének lehetősége;

– Több ország lefedése;

– Több nyelvi lehetőség kiválasztása;

– Felugró emlékeztető, ha határ közelébe érsz;

– Egy közös térképen jelenjenek meg a várakozási sorok végei;

– UI frissítés;

– Statisztikák;

– Facebook chatbot.

Továbbra is ingyenes lesz az alkalmazás?

– Az Androidos alkalmazás ingyenes és továbbra is az marad. Azon belül támogatni lehet a fejlesztést, ami a következő évre tervezett fejlesztésekre fordulna. Az iOS-es applikáció kezdetben szintén ingyenesnek indult, azonban amikor szembesültünk azzal, hogy az almás cég éves licence többszörösébe kerül az androidos verziónak, akkor beláttuk, hogy ez csak úgy működhet, ha egy minimális – értsd egy kávé ára – összegért tölthető le. Azt tudni kell, hogy ezen appok kifejlesztése mögött rengeteg befektetett munka, idő és pénz (licenc és működtetési költség áll).

Arra buzdítunk mindenkit, hogy próbálja ki, használja, amikor a határon van, jelezze az aktuális helyzetet, hogy segítsünk egymásnak elkerülni a több órás várakozást.

További információ az applikáció hivatalos Facebook oldalán található, amit ide kattintva lehet elérni.

A témához kapcsolódó cikkeink:

Óránként két kocsit engednek át a magyar határőrök a tompai határon

Az utóbbi napokban egyre több személy panaszkodott, hogy fél napokat töltött a magyar-szerb határon az úgy nevezett áfás (ÁFA – általános forgalmi adó) sorban, mert nagyon lassan haladt az ellenőrzés. A múlt héten többen is azt írták, hogy nyolc és fél órát vártak Röszkén, s az elmúlt pár napban Tompánál is hasonló várakozási idő alakult ki.

és

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?