Az utóbbi napokban egyre több személy panaszkodott, hogy fél napokat töltött a magyar-szerb határon az úgy nevezett áfás (ÁFA – általános forgalmi adó) sorban, mert nagyon lassan haladt az ellenőrzés. A múlt héten többen is azt írták, hogy nyolc és fél órát vártak Röszkén, s az elmúlt pár napban Tompánál is hasonló várakozási idő alakult ki.

Hétfőn este hat óra körül a Tompa-Kelebia határon az emberek türelme elfogyott, kiszálltak az autóikból, és csoportosan megkérdezték a magyar határrendőröktől, hogy pontosan mi történik, miért nem halad a sor. A Facebookon található Határfigyelők csoportban az egyik várakozó meg is írta, azt a választ kapták a magyar vámostól, hogy parancsba adták nekik, hogy egy váltásban, vagyis 12 óra alatt mindössze 24 autót engedhetnek át. Ez azt jelenti, hogy óránként két autó lépheti át a határt.

Egy másik bejegyzés szerint Röszkén is ugyanez a helyzet, többen is már hét órája állnak a sorban.

Az ünnepek előtt az ÁFA-t visszaigénylők száma minden bizonnyal még nőni fog, s ha továbbra is óránként csak két autó lépheti át a magyar határt, akkor még nagyobb, minden bizonnyal egész napos várakozásra számíthatnak azok, akik az áfás sorba állnak.

Az esettel kapcsolatos kérdéseinket

1. Valóban érkezett-e ilyen utasítás a határátkelőkön dolgozókhoz?

2. Amennyiben igen, akkor ezt az utasítást mely szerv adta ki, és milyen célt szolgál?

3. Ha nem érkezett, akkor miért halad az elmúlt napokban sokkal lassabban az „áfás” sor?

4. Lehet-e arra számítani, hogy az ünnepek előtt visszatér minden a régi kerékvágásba, s az embereknek nem kell fél napokat a határon várakozva tölteniük?

elküldtük az illetékes szerveknek, amennyiben megérkeznek a válaszok, azokat azonnal közzétesszük.