Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?

Amennyiben az autót külföldön regisztrálták, s a volán mögé olyan személy ül, akinek csak szerbiai állandó lakhelye van, akkor ő vámszabálysértést követ el, aminek a következménye az is lehet, hogy az autót az illetékes szervek tartósan lefoglalják.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárság ellenére a Szerbiában életvitelszerűen tartózkodó, állandó lakhellyel rendelkező polgárok nem vezethetnek külföldi rendszámtáblás autót.

Ha például valakinek a külföldön élő nagybátyja húsvétra hazalátogat, és az illető elkéri a az autót, hogy csak elugorjon a sonkáért, és ha az út során megállítja a közlekedési rendőr, akkor a húsvéti ünnep rémálommá fog változni. Ha ugyanis a közlekedési rendőr a törvény szerint jár el, akkor a sofőrt 15 000 és 30 000 dinár közötti pénzbüntetéssel sújtja, és már csak az a kérdés, hogy elnéző lesz, s továbbengedi, vagy pedig lefoglalja az autót és értesíti a vámügyeseket. Ha ez az utóbbi történik, akkor a húsvéti családlátogatásra érkezett rokonnak igencsak mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, ugyanis az illetékes bíróság dönti majd el, hogy mi fog történni.

Megtörténhet, hogy a bíró úgy dönt, az autót visszaadják, de azzal a feltétellel, hogy előtte ki kell fizetni a vámköltségeket, s ezen kívül komoly pénzbüntetést is kötelesek leszünk fizetni.

A bíró úgy is dönthet, hogy az autót kölcsönadó és még mindig az országban tartózkodó tulajdonosnak kell kifizetnie a behozatallal kapcsolatos vámköltségeket (mivel büntetésről van szó, ez a vámköltség négyszerese is lehet), a sofőrnek pedig az említett 15 000 és 30 000 dináros büntetést kell kiegyenlítenie.

Összefoglalva: külföldi rendszámtáblás autót Szerbiában az vezethet, aki:

  • külföldi állampolgár

  • szerb állampolgár, viszont rendelkezik külföldi letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel

De ők is csak abban az esetben, ha a látogatásuk, pihenésük, munkafeladatuk nem haladja meg a három hónapot. Amennyiben igen, vagyis 90 napnál többet töltenek majd az országban, kötelesek elvégezni az úgynevezett ideiglenes behozatalt, amely során mentesülnek a behozatali illetékek fizetése alól. Ebben az esetben a külföldi állampolgárnak tartózkodási engedélyt kell kiváltania, s az autónak az Euro3-as feltételnek is eleget kell tennie.

Fontos még megjegyezni, hogy amennyiben a külföldi letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező és külföldi rendszámtáblás autóval érkező személy a közeli családtagjainak adja oda az autóját, akkor az nem számít szabálysértésnek. Közeli családtagnak a szülő, a gyám, a gyerek, az örökbefogadott és a férj, valamint a feleség számít, a testvér már nem. Az említettek azonban csak akkor vezethetik az autót, ha a tulajdonos Szerbiában tartózkodik.

Ezt olvasta már?

Műszaki vizsga: tovább tart és drágább lesz!

Szerbiában már egy ideje beszédtéma, de úgy tűnik, hamarosan el is fogadják majd azt a szabályzatot, amely értelmében az autók műszaki vizsgája a jövőben kamera előtt zajlik majd és felvételeket is kell készíteni a folyamatról.