A vasárnapi elnökválasztás eredményei ellen tiltakozó szabadkaiak ma este hét órától ismét a Népszínház épülete előtti Szabadság téren gyülekeznek, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. A tervek szerint a mai séta érinti a helyi és országos médiumok szabadkai központjait, képviseleteit, így többek közt a Magyar Szó és a Pannon televízió szerkesztőségét is.

A székházak végiglátogatása után a séta közgazdasági egyetem épülete előtt ér véget.

A Szabad Magyar Szó Facebook-oldalán ma is élő egyenesben közvetíti a demonstrációt és felvonulást!

Tekintettel arra, hogy a tüntetők már napok óta este hétkor és a színház (olyan, amilyen állapotban lévő…) épülete előtt gyülekeznek, szerény meglátásunk szerint akár a tiltakozó demonstrációk egyik slágere is lehetne az alábbi szerzemény:

Az alábbiakban olvasóink áttekinthetik a korábbi napok szabadkai tüntetéseiről készült tudósításainkat:

Prozivka, ébresztő! (KÉPGALÉRIA, VIDEÓ)

Ismét szép kis tömeg gyűlt össze Szabadkán, a tüntetések második napján, nagyjából 1000 és 1500 közé tehető a tiltakozók száma, akiknek túlnyomó része huszonéves fiatal volt. Ők a szervezők és a fő hangadók a megmozduláson, dobokkal, kürtökkel, transzparensekkel vonulnak és jelszavakat skandálnak.

Szabadka a diktatúra ellen (tüntetés) MA IS!

Ma folytatjuk, amit elkezdtünk! A tegnapi élő közvetítésünk felvétele a sétáról: Ismét szép kis tömeg gyűlt össze Szabadkán, a tüntetések második napján, nagyjából 1000 és 1500 közé tehető a tiltakozók száma, akiknek túlnyomó része huszonéves fiatal volt. Ők a szervezők és a fő hangadók a megmozduláson, dobokkal, kürtökkel, transzparensekkel vonulnak és jelszavakat skandálnak.

Hétre ma várjuk a Népszínháznál! (KÉPGALÉRIÁVAL)

Szabadkán ma este hétkor ismét gyülekeznek a tüntetők a Népszínház épülete előtti Szabadság téren. A demonstrációkkal kapcsolatban megszólaló politikusok mindannyian hangsúlyozzák, hogy elsődleges fontosságú, hogy a megmozdulások békések maradjanak. A tegnapi szabadkai tapasztalatok is ezt mutatják: a demonstráció végül is egy jó hangulatú, felszabadult felvonulásban ért véget.

A belgrádi tüntetések margójára

Nos, ez a kérdés talán soha nem oldódik meg… Vagyis – ugyanez egy picikét másként megfogalmazva: ez a puzzle talán soha nem rakódik ki! A belgrádi tüntetésekre reflektálva készítettük el a lehető legnehezebb nehézségi fokozatú, háromszáz darabos internetes puzzle-ünket. Vladan Slavković felvétele tegnap (kedden) este készült a fővárosban…

Szerbia az utcákon

Tiltakozás a diktatúra ellen – ezzel a megjelöléssel folytatódtak kedden a demonstrációk Szerbia több városában is Aleksandar Vučić vasárnapi győzelme miatt az elnökválasztáson. A megmozdulás Belgrádban négy órán át tartott. A tüntetések javarészt a Facebookon szerveződtek, s a legtöbb esetben nem is ismert, hogy kik voltak a szervezők.

Szabadka is megmozdult, több mint ezren tüntettek (GALÉRIA)

Belgrád, Niš, Újvidék és több más szerbiai város példáját követve Szabadkán is megszervezték kedden este a diktatúra ellen meghirdetett tüntetést, amelyen legalább 1500, többségében huszonéves, fiatal jelent meg. Ők voltak a rendezvény hangadói, mozgatórugói, energiájukkal, kiállásukkal olyannyira megmozgatták az embereket, hogy a tömeg az este folyamán a többszörösére nőtt.

Élő közvetítésünk a szabadkai tüntetésről (FRISSÍTVE)

A tüntetés véget ért. Élő közvetítésünk felvételeit az alábbiakban érhetik el olvasóink. *** A Szabad Magyar Szó Facebook-oldalán élő közvetítést követhetnek olvasóink a szabadkai tüntetésről. A közvetítést itt érhetik el: Korábbi események: Közvetítésünk első részét pedig itt nézhetik vissza:

Ma az egész ország tüntet

Ma délután hat órától Szerbia több városában is tiltakozó megmozdulásokat tartanak az elnökválasztás eredménye miatt.

Ilyennek lát bennünket az anyaország az elnökválasztás után

„Hiába vetette be magát Szijjártó Péter is Orbán Viktor belgrádi szövetségese mellett, a szerbiai magyarok nem feltétlenül szavaztak Aleksandar Vučićra. Így is simán nyerte azonban az elnökválasztást” – írta a hétfőn este kiadott elemzésében a Hvg.hu. Szekeres W.

Belgrádban és Újvidéken is tiltakoztak a diktatúra ellen (FRISSÍTVE)

Hétfőn délután 18 óra körül több mint ezren, zömmel fiatalok gyűltek össze a szerbiai képviselőház előtt, hogy kifejezzék a köztársasági elnökválasztási eredmények miatti elégedetlenségüket. A demonstrálók teljesen lezárták a parlament előtti közúti közlekedést, majd valamivel fél nyolc után sétára indultak a Köztársaság tér irányába.

„Az elnökválasztás teljes egészében szabálytalan volt”

A Polgári Vajdaság, a nemkormányzati szervezetek koalíciójának véleménye szerint a szerbiai köztársasági elnökválasztás nem tekinthető sem szabadnak, sem demokratikusnak, hiszen teljes egészében szabálytalan légkörben tartották meg, amelyben a polgárok megfélemlítése, az állami intézmények elfoglalása, médiasötétség, politikai erőszak uralkodott, mindemellett pedig a választási folyamatot számos szabálytalanság jellemezte.

Tüntetések a diktatúra ellen

Ma délután hat órától gyülekeznek az emberek Belgrádban, a köztársasági képviselőház épülete előtt, Újvidéken pedig a Szabadság téren. Az újvidéki rendezvényt polgárok spontán csoportosulása szervezi Vajdaság a diktatúra ellen 2017 címmel. Arra kérnek mindenkit, hogy békésen tiltakozzanak az elnökválasztás eredménye, illetve a választási csalások ellen.

Magyarkanizsán is tüntettek (KÉPGALÉRIA, VIDEÓ)

Szerda este Magyarkanizsa is csatlakozott a diktatúra elleni tiltakozáshoz. Több mint 120-an vettek részt a békés sétán, amely a Városháza elől indult, a tüntetők a Fő utcán, a Piac téren és Testvériség-egység utcán vonultak végig dob- és füttyszóval. Az üzletekből és az ablakokból sok-sok bátorítást, támogatást kaptak a felvonulók, akik követeléseiket az ország többi városában megfogalmazott pontokhoz igazították.