A Polgári Vajdaság, a nemkormányzati szervezetek koalíciójának véleménye szerint a szerbiai köztársasági elnökválasztás nem tekinthető sem szabadnak, sem demokratikusnak, hiszen teljes egészében szabálytalan légkörben tartották meg, amelyben a polgárok megfélemlítése, az állami intézmények elfoglalása, médiasötétség, politikai erőszak uralkodott, mindemellett pedig a választási folyamatot számos szabálytalanság jellemezte.
Szerbia végérvényesen elveszítette az egyik ritka demokratikus értékét, amelyről azt hittük, hogy mindörökre birtokba vette Slobodan Milošević bukása után: a fair és tisztességes demokratikus választásokat és a hatalom választás útján történő békés leváltását. Egyértelmű, hogy Szerbia a nyílt diktatúra és a demokratikus folyamatok eltiprása felé halad, s több mint aggasztó a tény, hogy a közvélemény nagy része, illetve a nemzetközi közösség mindezt békésen szemléli.
Egyértelmű az is, hogy a hatalmi párt jelöltje eurómilliókat költött agresszív kampányára, Szerbia polgárainak pedig választ kell kapniuk arra a kérdésre, hogy ki pénzelte, és kinek a vagyonából tette ezt.
A Polgári Vajdaság felszólítja a társadalmi és politikai tényezőket, amelyek alternatívát képeznek az elnyomó hatalommal szemben, hogy az előttünk álló időszakban nagy komolysággal kezdjenek hozzá a demokratikus értékek védelmének kiépítéséhez, és az emberi jogok korlátozásának felszámolásához. A Polgári Vajdaság véleménye szerint senkinek sincs joga ölbe tett kézzel ülni: mindannyiunk előtt nagyon sok feladat tornyosul, amennyiben nem szeretnénk egy lecsupaszított diktatúrában ébredni, amelyben egy emberélet annyit fog érni, mint egy szavazócédula.

A Polgári Vajdaság tagszervezetei:
Vajdasági Független Újságírók Szervezete
Regionalizmusért Központ, Újvidék
Polgári Akció, Pancsova
Vajdaság Zöld Hálója, Újvidék
Pannónia Polgári Alap, Újvidék
Helsinki Bizottság, Újvidék
Interkulturális Kommunikációs Központ, Újvidék
Vajdasági Polgári Központ, Újvidék
Polgári Értékek Központja, Szabadka