A támadóval együtt ötre emelkedett a szerda délutáni londoni merénylet halálos áldozatainak száma – jelentette be a brit rendőrség. A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül három civil halt meg – közölték. Mark Rowley, a brit terrorelhárítás vezetője arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma összesen negyven.

 

A hatóságok már tudják, hogy ki volt a merénylő, de személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Feltételezik, hogy iszlamista terrorcselekmény történt. Mark Rowley közölte, hogy az emberek megnyugtatása érdekében a következő napokban több fegyveres rendőr lesz az utcákon, az ügyön pedig rendőrök százai dolgoznak. A terrorelhárítás vezetője megnevezte a meghalt rendőrt is. A késes támadó leszúrt áldozata Keith Palmer, negyvennyolc éves volt.

Ennek ellenére nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint – jelentette be szerdán este Theresa May brit miniszterelnök a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után, a Downing Street-i hivatala előtt. A kormányfő tájékoztatása szerint a sérültek között is van három rendőr – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Theresa May megerősítette a Scotland Yard korábbi tájékoztatását, miszerint a merénylet a parlament mellett ívelő Westminster-hídon kezdődött, ahol egyetlen támadó járművével a hídon sétáló gyalogosok közé hajtott, kettőt megölve közülük. A késsel felfegyverkezett elkövető ezután a parlament felé rohant, de az épületegyüttest őrző fegyveres járőrök az útját állták. A merénylő az egyik rendőrt megölte, utána agyonlőtték – mondta a brit kormányfő.

Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthont a világ legrégibb parlamentjének, és utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át. Ezért vált ez a negyed azok támadásának célpontjává, akik ezeket az értékeket elvetik. De kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén – fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a brit kormányfő.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

New Yorkban a brit érdekeltségek körül megerősítették szerdán délután a biztonsági intézkedéseket. A New York-i rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője, James Waters sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Manhattanben a brit konzulátus és az Egyesült Királyság ENSZ-missziója körül foganatosították ezeket az intézkedéseket, és láthatóan megnövelték a bombakereső kutyák és a fegyveres terrorelhárítók számát. James O’Neill rendőrkapitány közölte, hogy New Yorkban jelenleg nincs terrorfenyegetettség. Megerősítették a fegyveres rendőri jelenlétet a New York-i városháza és a központi pályaudvar környékén is. New Yorkban eddig mindig megerősítették a biztonsági intézkedéseket, amikor az Egyesült Államokban, vagy Európában terrortámadásokat követtek el. Így volt ez két éve a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett merénylet után csakúgy, mint például a párizsi vagy a brüsszeli merényleteket követően is.

Nincs közvetlen hatással a belgiumi biztonsági helyzetre a szerda délutáni londoni merénylet, ezért nem emelik meg a terrorkészültség szintjét az országban – közölte a belga belügyi válságközpont. Peter Mertens szóvivő elmondta, hogy a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) előzetes elemzése alapján hozták meg az erről szóló döntést. „A terrorfenyegetettség szintje tehát hármas marad, a biztonsági intézkedéseket fenntartjuk” – fogalmazott. Egy évvel ezelőtt, 2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A hatóságok azóta is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják az ország készültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” egy terrortámadás – jelentette a távirati iroda.

Időközben kiderült, hogy Tobias Ellwood brit konzervatív képviselő és külügyminiszter-helyettes volt a brit terrortámadás egyik hőse: miközben a legtöbb képviselőt biztonságos helyre vitték, Ellwood, aki korábban katona volt, a sérült rendőrhöz futott. Szájon át lélegeztette, és szúrt sebeit is elkezdte ellátni. Ott volt a rendőrrel, amíg el nem vitte a mentőhelikopter. A több helyen megszúrt egyenruhás később a kórházban életét vesztette. (Tobias Ellwoodot láthatják nyitóképünkön, ő a szemüveges férfi a felvételen, homlokán vérfolttal.) Ellwood 2014 óta dolgozik a brit külügyben, az afrikai és közel-keleti térségért felel. Bátyja egy terrortámadásban halt meg az indonéziai Balin 2002-ben.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

Négy halott és húsz sérült a londoni terrortámadásban

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. A rendőrség véleménye szerint a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Lövöldözés Londonban a brit parlamentnél (FRISSÍTVE)

Terrortámadás történt Londonban: egy rendőrt megkéseltek a Parlament alsóházának épülete közelében, az elkövetőt a rendőrök lelőtték. A másik támadó a Westminster-hídon autóval emberek közé hajtott, ezt követően pedig lövöldözés tört ki. A Parlament környékét kiürítették, a terület le van zárva. Egyelőre ennyit lehet tudni, hamarosan egy nagyobb terjedelmű összefoglalóval jeletkezünk, ezt az anyagunkat most lezárjuk.