Terrortámadás történt Londonban: egy rendőrt megkéseltek a Parlament alsóházának épülete közelében, az elkövetőt a rendőrök lelőtték. A másik támadó a Westminster-hídon autóval emberek közé hajtott, ezt követően pedig lövöldözés tört ki. A Parlament környékét kiürítették, a terület le van zárva.

18,25

Egyelőre ennyit lehet tudni, hamarosan egy nagyobb terjedelmű összefoglalóval jeletkezünk, ezt az anyagunkat most lezárjuk. Az alábbi két cikket ajánljuk még olvasóink figyemlébe:

Legalább egy tucat embert elütött egy autó a londoni Westminster hídon, utána lövöldözés is volt – 444

Gyalogosok közé hajtott egy autó Londonban ma délután, a Reuters jelen lévő fotósa szerint legalább egy tucat embert ütött el. Később lövöldözést is lehetett hallani, két embert lelőttek. Szerda délután fél ötkor ünnepélyesen forgalomba állt a frissen felújított metrószerelvény, ami eredetileg tegnap állt ünnepélyesen forgalomba, de ünnepélyesen ki kellett vonni a forgalomból, mert rácsukta az ajtókat az utasokra.

Lövöldözés a brit Parlamentnél, legalább 12 sérült

(Cikkünket frissítjük.) Szerda délután két támadás történt Londonban az angol Parlament közelében. Eddig legalább 12 sérültről és egy halottról lehet tudni, de más források alapján több halott és sérült is lehet. Egy rendőr belehalt a sérüléseibe. A rendőrség egyelőre terrortámadásként kezeli a történteket. A parlament alsóházának közelében egy támadó leszúrt egy rendőrt.

17,58

A BBC egy fotót tett közzé a parlamentről és annak környékéről:

17,55

Meghalt a támadó, akit korábban megpróbáltak újraéleszteni.

Sajtóhírek szerint egy nő vesztette életét a támadás áldozatai közül, többen „katasztrofális sérüléseket” szenvedtek.

17,54

Olasz hírügynöki jelentések szerint már két halottja van a támadásnak. Egy nő állítólag még a gázolásos támadás közben a Temzébe esett vagy ugrott, őt később kimentették.

17,52

Egymásnak sokszor ellentmondó tudósítások érkeznek Londonból: a Daily Mail parlamenti tudósítója szerint egy fekete ruhás férfi megpróbált bemenni az alsóházba. A férfi valószínűleg megkéselte az egyik rendőrt, majd nagyjából tizenöt métert futott az alsóház bejárata felé, mire lelőtték. Az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy ez a férfi azonos-e azzal, aki a kocsival a Parlament kerítésének hajtott.

17,45

A mentőhelikopter elhagyta a helyszínet.

17,40

A londoni terrortámadásról közzétett korábbi, folyamatosan frissített összefoglalónkat itt olvashatja:

 

Lövések dördültek az Egyesült Királyság parlamentjének épületénél szerdán délután, a képviselőházat lezárták – jelentette a CNBC. Egy rendőrt késsel megsebesítettek, és a helyszíni tudósítások szerint a támadót nem sokkal később lelőtték.

Brit sajtójelentések szerint a Westminster-palotát is lezárták a lövöldözés miatt. Egy szemtanú szerint egy késsel vagy más fegyverrel rendelkező ember jutott be a kerítésen belüli részre és ott egy rendőrre támadt. A környéken több lövést is hallani lehetett. Délután négy óra tájban már arról szóltak a tudósítások, hogy a támadót lelőtte egy rendőr.

A Reuters hírügynökség fotósa azt mondta, hogy tucatnyi ember megsérült az épület mellett, a Westminster hídnál, amikor egy autó az emberek közé hajtott. Később az autó sofőrje a parlament kerítésnek irányította járművét, és lövöldözést is lehetett hallani.

Két embert lelőttek, közülük az egyiknél kés volt – olvasható a későbbi jelentésekben. Egy hivatalos tájékoztatás szerint egy rendőrt leszúrt a támadó, majd lelőtték, a Guardian tudósítója szerint épp most próbálják újraéleszteni.

A parlament ülését felfüggesztették, a képviselőket biztonságos helyre vitték. Szemtanúk szerint Theresa May autója távozott a Westminsterből. A brit parlamentet állig felfegyverzett rohamrendőrök vették körül. Theresa May sajtósa szerint a brit miniszterelnök biztonságban van. II. Erzsébet királynő a támadás idején a Buckingham palotában tartózkodott.

A helyszínen tartózkodott Radosław Sikorski, a korábbi lengyel külügyminiszter is. Ő egy videót posztolt a Twitteren:

A brit rendőrség közölte, hogy terrorista támadásként kezeli az ügyet.

A Sky Nwes élő képe a helyszínről: