A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben.

 

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. A rendőrség véleménye szerint a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek – jelentette a Magyar Távirati Iroda. A rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek.

Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is megjelentek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek. Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és közben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egyik tagját, aki a helyszínen meghalt. A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót – mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese. Rowley hangsúlyozta: a parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül-e újabb merénylet.

Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba. Mark Rowley alig két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Scotland Yard kampányt indított a lakosság aktív bevonására a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba. Március 6-ai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hatóságok 2014 júniusa óta tizenhárom potenciális terrorakciónak vették elejét, és ötszáz terrorellenes nyomozás van folyamatban. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője annak korábban elmondta azt is, hogy a brit szolgálatok 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával. Az elhárító ügynökségek figyelme a meglehetősen egyszerűen végrehajtható késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a tűzfegyverrel elkövetett terrorcselekmények lehetőségéig terjed.

A szerdai londoni merénylet után a francia miniszterelnök közölte, hogy a sérültek között francia iskolás gyermekek is vannak. A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többnek az állapota válságos.

Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre. May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA). A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, ötvenkét embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint igen nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Ezt a fokozatot sem a szerdai merénylet előtt, sem közvetlenül utána nem léptették életbe.

A magyar kormány részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatai családjának, és mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a sérülteknek – tájékoztatta a külügyi tárca szerdán este a távirati irodát. Közlésük szerint a hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbenéssel értesült a londoni eseményekről. Az ilyen tragédiák is hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy az európai politikában az európai emberek biztonságának garantálása első helyen szerepeljen. „Növelni kell a terrorellenes küzdelem erőfeszítéseit, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy helyreállítsuk Európa biztonságát” – hangsúlyozták.

Donald Trump amerikai elnök együttérzését nyilvánította ki Theresa May brit kormányfőnek a szerdai londoni terrortámadás után és felajánlotta az amerikai kormány segítségét. Trump elnök néhány órával a merénylet után telefonon beszélt Mayjel, és részvétét fejezte ki. Az amerikai elnök ismételten elítélte a terrorizmust és kormánya maradéktalan és mindenre kiterjedő segítségét ajánlotta fel. Állást foglalt Rex Tillerson külügyminiszter is, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tanácskozásának házigazdája volt szerdán. Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: „elítéljük e szörnyűséges erőszakos cselekedeteket, függetlenül attól, hogy zavart elméjű egyének, vagy terroristák követték-e el, hiszen az áldozatok szempontjából ennek nincs jelentősége”.

Az amerikai külügyminisztérium már röviddel a támadások híre után jelezte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a londoni fejleményeket. Mark Toner szóvivő arra intette a Londonban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék el a Westminster környékét. Donald Trump elnök nagyobbik fia, ifjabb Donald Trump Twitter-bejegyzésben ostorozta London polgármesterét, Sadiq Khan pakisztáni származású brit politikust, aki tavaly ősszel egy nyilatkozatban arra utalt, hogy a londoniak már hosszú ideje kénytelenek együtt élni a terrorfenyegetéssel.

Nem változik a 2014 óta érvényes brit terrorkészültségi szint – jelentette be a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után Theresa May brit miniszterelnök, így Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat marad érvényben.

Két román sérültje is van a merényletnek – közölte szerdán este a román külügyminisztérium. Őket egy közeli kórházba vitték, állapotukról nem közöltek részleteket. A londoni román nagykövetség folyamatosan tájékoztatja Sorin Grindeanu kormányfőt a román sérülteknek nyújtott támogatásról – tudatták a bukaresti kormány Facebook-oldalán. Hozzátették: a román miniszterelnök teljes szolidaritásáról biztosította a briteket és kormányukat, határozottan elítélve minden terrorcselekményt.

Klaus Johannis államfő Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését a „borzalmas” londoni támadás áldozatainak hozzátartozóival, illetve a sérültekkel, köztük a két román állampolgárral.

Romániában a terrorellenes készültségi szintet nem emelték, az továbbra is az ötfokozatú skála második, „elővigyázatos” szintjén maradt, de terrorelhárító egységekkel erősítették meg valamennyi európai uniós és NATO-tagország bukaresti nagykövetségének védelmét, különös tekintettel a brit külképviseletre – jelentette a távirati iroda.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkünket is:

Lövöldözés Londonban a brit parlamentnél (FRISSÍTVE)

Terrortámadás történt Londonban: egy rendőrt megkéseltek a Parlament alsóházának épülete közelében, az elkövetőt a rendőrök lelőtték. A másik támadó a Westminster-hídon autóval emberek közé hajtott, ezt követően pedig lövöldözés tört ki. A Parlament környékét kiürítették, a terület le van zárva. Egyelőre ennyit lehet tudni, hamarosan egy nagyobb terjedelmű összefoglalóval jeletkezünk, ezt az anyagunkat most lezárjuk.