A hír, miszerint az állam akár 750 eurót is megtérít abból az 1.500 euróból, amennyibe egy átlagos háztartásban a nyílászárók cseréje kerül, országszerte több százezer polgár érdeklődését váltotta ki, és az első kérdés, ami azonnal felvetődött: Ki jogosult erre a támogatásra?

A szubvenció kulcsfontosságú részleteinek a Blic Biznis járt utána.

Az első és egyben egyetlen kritérium az úgynevezett energetikai útlevél lesz. Habár ez első hallásra lehet, hogy megtévesztően hangzik, de a kifejezés egy tanúsítványt takar, amely az objektum energetikai tulajdonságait és hatékonyságát mutatja be, vagyis magyarra fordítva azt, hogy mennyire tudja a szigetelés a lakásban tartani a meleget.

A támogatás odaítélésében elsőbbséget élveznek majd az alacsonyabb energiahatékonyságúként megítélt objektumok. Konkrétan az úgynevezett C osztály alattiak, vagyis a D, E, F és G osztályzatú objektumok élveznének elsőbbséget, míg az A, a B és a C osztályba soroltak nem élveznének prioritást.

Fontos tudni, hogy az új építésű épületeknek a C kategóriába kell tartozniuk, a többi objektum pedig, a felújítást követően legalább egy szintet kell, hogy lépjen felfelé.

– Az energiahatékonyságot hőkamerákkal mérik, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb hő éppen a nyílászárókon, az ablakokon, illetve az üvegen keresztül távozik – magyarázta Goran Rodić, a Szerbiai Építészkamara illetékese.

Az energetikai útlevelet az arra felhatalmazott állami szerv fogja kiállítani, az épület energetikai vizsgálatát követően, az energiahatékonysági tanulmány alapján. A jelenlegi információk szerint ezt egy állami hivatalnokokból, illetve a helyi önkormányzat illetékeseiből álló bizottság végzi majd.

Az energetikai útlevél kidolgozásához szükség van az ingatlan tulajdonjogát igazoló dokumentumra és az objektum tervdokumentációjára.

Hogyan állapítsuk meg a lakóingatlan energetikai besorolását?

Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztérium által üzemeltetett, stanovanje.gov.rs honlapon megtalálható egy 8 kérdésből álló energiahatékonysági teszt, amely segítségével könnyen megállapítható, hogy a lakóingatlan C, illetve annál magasabb, vagy pedig D, E, F, vagy G energetikai osztályba tartozik. A teszt kitöltésével nemcsak a besorolást tudja meg az érintett, hanem arra vonatkozóan is tanácsokat kap, hogy milyen felújítási munkálatok ajánlottak.

A teszt melletti megjegyzésben az is olvasható, hogy az tájékoztató jellegű, az adatok pontos kiszámításához sokkal több adatra van szükség.

Zorana Mihajlović illetékes miniszter azt mondta, megpróbálják az első pályázati felhívásokat a nyár végéig lebonyolítani, ami azt jelenti, hogy őszre a polgárok egy része már bele is kezdhet ebbe a munkába, és újévig a háztartások 10 százaléka juthat új nyílászárókhoz.

Mihajlović: A nyílászárók cseréjéhez a nyár végétől igényelhető állami támogatás

Illusztráció (Fotó: Pexels/Ksenia Chernaya)