Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke, bányászati és energetikai miniszter kedden közölte, hogy júniusban kezdi meg munkáját az Energiahatékonysági Igazgatóság, amely a költségek legfeljebb 50 százalékáig támogatja majd a háztartások nyílászáróinak cseréjét, a nyár végéig pedig közzéteszik az első pályázati felhívásokat is.

– Megpróbáljuk az első pályázati felhívásokat a nyár végéig lebonyolítani, ami azt jelenti, hogy őszre a polgárok egy része már bele is kezdhet ebbe a munkába, és újév előtt már azt mondhatjuk, hogy a háztartások legalább 10 százaléka elkezdte kicserélni a nyílászárókat – nyilatkozta a K1 Televízió műsorában Mihajlović.

A tárcavezető azt mondta, hogy elegendő pénz áll rendelkezésre az államkasszában, de ehhez a nemzetközi pénzügyi intézmények eszközeit is felhasználják majd.

A nyilvános pályázatokat az önkormányzatok segítségével hirdetik meg, a nyílászárók cseréjének költségeit pedig állami és a helyi önkormányzatok bizottságainak illetékesei fogják felmérni.

Zorana Mihajlović aláhúzta, Szerbiában mintegy hárommillió háztartás érintett, de a nyílászárókat a középületeken is kicserélik.

A Blic Biznis kiszámolta, hogy egy 60 négyzetméteres lakás esetében megközelítőleg 1.500 euróba kerülne a nyílászárók cseréje. Ennek 25 százalékát vissza nem térítendő támogatásként a Energiahatékonysági Igazgatóság, további 25 százalékát pedig a helyi önkormányzat folyósítani, így a maradék 50 százalék, vagyis 750 euró lenne az érintett háztartás költsége.

Az állam egyébként külön programot fog kidolgozni a hátrányos anyagi helyzetben élők számára, hogy ők is kicserélhessék a nyílászárókat.

A bányászati és energetikai miniszter azt is beharangozta, hogy a következő néhány évtizedben Szerbiában felszámolják majd a hőerőműveket.

Zorana Mihajlović (Fotó: Archív)