A szerbiai vállalkozók érdekvédelmi szervezete (Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije) lemondásra szólította fel Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztert – írja a 021.rs.

Közleményükben kiemelik, hogy Kisić Tepavčević  köztársasági válságstábban mutatott káros tevékenysége elősegíti a munkahelyek megszűnését, amelyeket a miniszternek meg kellene őriznie.

„Elvárjuk Darija Kisić Tepavčevićtől, hogy nyújtsa be lemondását, mert érdekellentétbe került azzal a feladattal, amit el kellene végeznie. Mint munkaügyi miniszter ugyanis munkahelyeket kellene megvédenie, ő viszont ezzel ellentétesen dolgozik. A másik nyomós ok a lemondására, hogy amíg a vendéglátóipari objektumok zárva vannak, ő mégis szórakozhat illegálisan a barátaival” – utalt a közlemény a minapi esetre.

Letartóztatták, mert üzent Kisić Tepavčevićnek

A vendéglátósok a kávézók, éttermek, fogadóirodák és más jelenleg zárva tartó objektumok mihamarabbi megnyitását követelik a kormánytól, valamint, hogy töröljék a pandémia ideje alatt rájuk kivetett adókat és járulékokat, térítsék meg veszteségeiket, szüntessék meg a szerintük felesleges illetékeket (öko-illeték, SOKOJ, cégtáblaadó).

Követeléseik között szerepel még, hogy a következő két évben öt százalékos áfakulccsal dolgozhassanak, valamint, hogy az előző 12 hónapos időszakra az állam állja a fizetések bruttó 80 százalékát.

A szervezet a kormány döntését – mely szerint egyes objektumok Szerbiában nem nyithatnak ki – továbbra is diszkriminatívnak tartja. Szerintük a vendéglátósok az ügyeletes bűnbakok, akik elterelik a figyelmet a „zsúfolt buszokról, gyárakról és gondolákról”.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: archív)