Olyan fotókat és videókat hoz nyilvánosságra, amelyek „enyhén szólva is hátborzongatóak” – jelentette meg egy hete, múlt vasárnap Aleksandar Vučić. Az elnök azt is hozzátette: a gyermekeket el kell majd küldeni a televízió képernyője elől, amikor közzéteszik, amit a hatóságok felfedeztek, a látvány ugyanis sokkolni fogja nemcsak Európát, de az egész világot.

Az elnöki bejelentés arra vonatkozott, hogy a felvételekből majd kiderül, milyen brutális halált haltak többen azok közül a fiatal férfiak közül, akik az elmúlt két év folyamán tűntek el nyomtalanul a maffiacsoportokon belüli leszámolásokban, s akiknek sorsáról eddig nem sokat lehetett tudni.

Vučić kivégzéseket tenne közzé – az eltűnt fiatalok szülei könyörögnek, hogy ne tegye

Annak ellenére, hogy az eltűntek szülei arra kérték az elnököt, ne tegye közzé a szörnyű gyilkosságokról készült felvételeket, amelyeket a rendőrség talált Veljko Belivuk maffiavezér és csoportja ügyében való nyomozása során, az elnök nem gondolta meg magát – bár, mint mondta, sokat gondolkodtak azon, hogy valóban nyilvánosságra hozzák-e a borzalmas anyagot.
Aleksandar Vučić munkatársaival szombaton este, a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta: az ülésen szó esett Koszovóról, az ott élő szerbek anyagi támogatásáról, a vakcinázás menetéről, az elnök lehallgatásáról, a szervezett bűnözés elleni harcról, valamint a Nemzetbiztonsági Információs Ügynökség (Bezbedonosna-informativna agencija – BIA), a rendőrség és a hadsereg felszereltségének bővítéséről.
A nemzetbiztonsági bizottság ülését egyébként először február 26-ra jelentették be, de az akkori összejövetel (jogi problémák miatt) elmaradt. Az értekezletet előbb csütörtökre (március 4-re), majd szombatra, március 6-ra halasztották.
Vučić a sajtótájékoztatón elmondta, azért van szükség a hadsereg felszereltségének bővítésére, hogy „minden potenciális agresszort visszatántorítsanak attól, hogy megtámadja Szerbiát”. Azt ugyan nem fejtette ki, pontosan kire gondol, amikor potenciális agresszorról beszél, aki miatt Szerbiának fegyverkeznie kell…
Azt is bejelentette, hogy a rendőrség jobb, modernebb felszerelést kap, amire a szervezett bűnözés elleni harc miatt van szükség. Üzent annak a bűnbandának, amely azt reméli, átveheti Belivukék helyét az alvilágban, mondván, a napjai meg vannak számlálva: „Vranjetól Szabadkáig, Valjevotól Nišig annyi letartóztatást fogunk látni, amennyire eddig nem volt példa”. Elmondta, hogy pénteken „hatalmas mennyiségű” fegyvert (összesen 21 darabot) foglalt le a rendőrség Šabac és Loznica között, s ezt az elmúlt évek legnagyobb fogásának minősítette, azonban azt nem tárta fel, hogy kitől kobozták el ezeket a fegyvereket. Azt azonban megüzente, hogy azoknak, akiktől származnak, „végük van”. „Persze nem úgy, ahogy ti ezt a mondatot értelmeznétek, nem úgy, ahogy ti oldjátok meg a dolgokat, úgy gondoltam, hogy börtönben végzitek” – mondta Vučić.
Arról, hogyan számol le a maffia az ellenségeivel, az egész ország bizonyosságot szerezhetett, amikor Vučić és Aleksandar Vulin belügyminiszter fotókat mutatott be, amelyek két, brutális gyilkosságról készültek. A gyilkosságokkal Veljko Belivuk csoportját gyanúsítják. A két politikus több ízben is figyelmeztette a tévénézőket, hogy a gyermekeket küldjék el a televízió elől.
A felvételek valóban brutálisak voltak: meztelen fiatal férfiakat láthattunk, akiket megkínoztak, majd lefejeztek. A tisztségviselők kiemelték: odafigyeltek arra, hogy a brutálisan kivégzettek identitása rejtve maradjon. Viszont az egyik képen tisztán látszik, hogy a mezítelen áldozat lábán a Crvena zvezda labdarúgó klub logójának tetoválása látható.
Belivuk bűnbandáját legalább négy ilyen brutális gyilkossággal gyanúsítják, s ezekről fotó- és videóanyag is rendelkezésre áll. A felvételekkel a bandatagok a barátaiknak és az ellenségeiknek dicsekedtek, hangzott el a sajtótájékoztatón.
Vučić ígéretet tett, hogy az állami szervekben nem maradhat olyan személy, aki bármilyen formában összeköttetésben állt Belivuk bandájával.
Vulin beszámolt az elnök lehallgatásának ügyéről is. Elmondta, összesen 1572 alkalommal hallgatták le Aleksandar Vučić és családja magánbeszélgetését és ezeknek a beszélgetéseknek a leiratát megkapták a belügyminisztérium egyes, magas rangú tisztségviselői. „A rendszer durván és brutálisan megsérült” – mondta. Azokat a rendőri vezetőket, akik megkapták a leiratokat, hazugságvizsgálatnak vetették alá és mind elbuktak. Azt is elmondta, hogy a rendőri vezetők indítékairól még korai beszélni.
Vulin február elején egy hangtompítós orvlövészpuska és nagyobb mennyiségű, a fegyverhez való lőszer felfedezése után úgy nyilatkozott, Belivukék célja az elnök likvidálása volt. „Ő az egyetlen ember, akinek meggyilkolása megbénította volna az egész országot és súlyos politikai bizonytalanságba taszított volna mindent, talán olyannyira, hogy még a szervezett bűnözés elleni harcot is megakasztotta volna” – mondta akkor Vulin.

Vulin: Azt az embert akarták levadászni, aki harcot hirdetett a maffia ellen

A szombati sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a szervezett bűnözés elleni harcnak nincs vége Belivuk és csoporttársai letartóztatásával, az igazi küzdelem még csak most kezdődik. Vučić hozzátette, nem kell meglepődnünk azon, ha az előttünk álló időszakban közismert személyek eddig fel nem derített gyilkosságára is fény derül.

 

A sajtótájékoztatón brutális gyilkosságok fotóit adták közre (Fotó: Tanjug/Rade Prelić)