Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja csütörtökön kijelentette, hogy a Stefan Nemanja emlékére állított szobor felavatásán egyértelműen megsértették a járványügyi rendelkezéseket – írja a 021.rs.

Tiodorović a Nova S TV műsorában  azt mondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint az ilyen jellegű eseményeken legfeljebb 500-an vehetnek részt, itt pedig jóval többen voltak.

Továbbra sem lehet tudni, mennyibe került Stefan Nemanja szobra

„Ez a korlátozás már jó ideje érvényben van. Öt fő részvétele engedélyezett a nem bejelentett eseményeken, szervezett kültéri rendezvényeken pedig maximum ötszáz, de itt biztosan többen voltak. A televíziós közvetítésből azt lehetett leszűrni, hogy a jelenlévők közül sokan viseltek maszkot, a védőtávolságot viszont nem tartották be, ami mindenképpen kockázatot jelent”- mondta Tiodorović.

A szakember a korlátozások esetleges enyhítéséről is beszélt.

„Ferbruár közepéig valószínűleg nem változik semmi, akkor a helyzettől függően enyhíthetünk a mostani szabályokon. Fontos hogy a polgárok addig is felelősségteljesen viselkedjenek” – tette hozzá az epidemiológus, aki a koronavírus elleni védőoltásról azt mondta, hogy minden Szerbiában alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos.

Elég sokan voltak a szoboravatón (Fotó: RTS)