Szerdán este leplezték le Belgrádban a felújított Száva téren Stefan Nemanja 23 méter magas, 68 tonnás grandiózus szobrát, a szerb közvélemény viszont továbbra is azt találgatja, hogy mennyibe került a szobor elkészítése, illetve felállítása.

Az ünnepélyes ceremónia alkalmából összegyűlt a szerb hatalmi elit színe java. Ott volt többek között Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányelnök, Ivica Dačić a parlament elnöke, Milorad Dodik Bosznia és Hercegovina elnökségének szerb tagja, több miniszter, a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői és Alekszandar Bocan-Harcsenkó Oroszország belgrádi nagykövete.

A Danas beszámolója szerint a résztvevők gyakorlatilag minden járványügyi szabályt megszegtek, sokan nem viseltek maszkot és a védőtávolságot sem tartották be.

Sokan nem tartották be a hatályos járványügyi rendelkezéseket

A szoborállítás körülményeivel sokat foglalkozott a szerb sajtó, mert a hivatalos szervek ezzel kapcsolatban semmilyen információt nem osztottak meg a közvéleménnyel.

Mennyibe kerül az adófizetőknek Stefan Nemanja belgrádi szobra?

Legutóbb Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere tett ezzel kapcsolatosan érdekes kijelentést.

„A szobor ára egyáltalán nem titok, csak arról van szó, hogy készítője nem szerené, ha ezt felfednénk. Ha erre engedélyt ad, akkor megtesszük” – mondta Vesić szerdán az RTS-nek.

A szobrot egyébként Alekszandar Rukavisnikov orosz szobrász készítette.

Szakértők szerint a szobor ára, szállítással és a többi költséggel együtt akár a 10 millió eurót is elérheti, de mivel hivatalos adatok nincsenek, továbbra is csak találgatni lehet, mennyibe került ez a műalkotás a szerbiai adófizetőknek.

Nem sokan tartották be a járványügyi szabályokat (Fotók: N1)