A Belgrádi Egyetem filozófia szakos tanárainak egy csoportja írásban kért adatokat a szerb főváros hivatalos szerveitől azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül a Belgrád központjában hamarosan felállításra kerülő szobor, amely Stefan Nemanját ábrázolja. A kérvényt a köztársasági szerveknek is eljuttatták – rja a 021.rs.

Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević és Milan Vukomanović a közhasznú információk szabad áramlásáról szóló törvény értelmében arra kíváncsiak, hogy az adófizetőknek mennyi pénzébe kerül a szobor kidolgozása, szállítása és felállítása, valamint, hogy mely jogi és magánszemélyek vesznek részt a folyamatban, valamint azt is szeretnék megtudni, hogy kik vettek részt a közbeszerzésben.

Rodoljub Šabić, korábbi adatvédelmi biztos arról beszélt, hogy egyes újságírók arra panaszkodtak, hogy lehetetlen ezekhez az adatokhoz hozzájutni, a belgrádi kulturális titkárság 2023-ra(!) igérte a szoborral kapcsolatos pénzügyi adatok nyilvánosságra kerülését.

„Csak abban az esetben lehet titkosítani ezeket az adatokat, ha nemzetbiztonsági, vagy védelmi okoról van szó, illetve ha valamilyen fontos nemzetközi ügy áll a háttárben. Ennek függvényében elég komikus a szobor árának titkolása” – mondta Rodoljub Šabić.

A 23 méter magas Alekszandar Rukavisnikov szobrász által készített szobor ára, szállítással és a többi költséggel együtt szakértők szerint akár a 10 millió eurót is elérheti, de mivel hivatalos adatok nincsenek, egyelőre csak találgatni lehet mennyibe kerül majd ez a műalkotás a szerbiai adófizetőknek.

Folynak az előkészületek Belgrádban (Fotó: 021.rs)