Egyre nagyobb a káosz a Szerbiába történő beutazás feltételei körül. Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy december 20-tól, azaz vasárnaptól mindazoknak akik Szerbiába akarnak utazni, kötelezően negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, ám ez alól kivételt képeznek a szerb állampolgárok, akik teszt nélkül is beléphetnek az országba, de ez esetben karanténba kell vonulniuk.

Szombaton azután a szerb sajtó azt a hírt közölte, hogy az intézkedés életbe léptetését vasárnapról hétfőre halasztották.

A beharangozott intézkedés kapcsán a Szabad Magyar Szó december 15-én hívta fel a figyelmet arra, hogy ez gondot okozhat majd a szerb-magyar határon ingázóknak. Másnap Pásztor István, közölte, hogy Ana Brnabić miniszterelnökhöz fordult, hogy soron kívül találjanak megoldást a Magyarországra ingázó vajdasági polgárok helyzetére. A VMSZ elnöke december 18-án adott tájékoztatást arról, hogy „sikerült megoldást találni az ingázók helyzetére.”

Teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetik át a magyar-szerb határt az ingázók a tavaszi szabályozáshoz hasonló módon. Hatályban marad továbbá a határsávtól számított 30 km-es körzetkorlátozás és a 24 órás időkorlát teszt nélkül, karanténmentesen mindenki számára! Az átkeléshez az útiokmányokon túl mindössze egy munkáltatói igazolásra lesz szükségük, amely igazolja a rendszeres munkavégzés tényét az anyaországban

– írta december 18-án Pásztor István.

Ma délután szerkesztőségünket megkereste egy olvasó (név és cím a szerkesztőségben), aki azt írta, a Pásztor állításaival kapcsolatosan szombaton érdeklődött a kelebiai határátkelőn, ahol a határőr azt válaszolta, hogy kivétel nélkül mindenkit karantén alá helyeznek, aki nem rendelkezik munkáltatói igazolással.

A jelek szerint a VMSZ elnöke által ígért megoldás tehát csak felesben valósul meg.

Vagyis, akik munkáltatói igazolással kelnek át a határon, azoknak nem kell teszt, és karanténba sem kell vonulniuk. A „mindenki számára” teszt és karanténmentes határátlépés a 30 kilométeres határsávban, legfeljebb 24 órás időtartamra, úgy tűnik mégsem marad hatályban.

Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)