A PCR-tesztek hatról kilencezer dinárra történő drágítására nincs észszerű magyarázat, mint ahogy a járvány kapcsán sok más dologra sincs, nyilatkozta Oliver Stojković, a belgrádi orvostudományi kar professzora.

– Ez az ötven százalékos drágítás gazdaságilag nem indokolt, tekintve, hogy a szóban fogó tesztek a járvány elején 10 euróba kerültek, de mára áruk 5 euróra esett. Arról beszélek, amennyiért mi az egyetemen ezeknek a teszteknek darabját vásároltuk. Az áremelést most semmilyen gazdasági tényező nem indokolja – fejtette ki Stojković a Nova S televízióban.

A professzor szerint már az eddigi 6000 dináros ár is – amennyit jelenleg egy PCR-teszttért fizetni kell – magas. Ha egy teszt beszerzési ára történetesen 3-4000 dinár volna, akkor a tesztelés valamennyi költségét számolva még érthető lenne, hogy miért kerül ennyibe.

Szerbia: Vasárnaptól új intézkedések, újévtől drágább PCR-teszt

Stojković szerint az áremelés hátterében az állhat, hogy a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap kasszája üres, és azt így akarják megtölteni.

A professzor rámutatott, hogy számos polgár, akinél jelentkeztek a koronavírus-fertőzés tünetei, és ezáltal jogosulttá vált az ingyenes tesztelésre, mégis fizetett a PCR-teszttért, hogy ne kelljen órákon át, betegen várakoznia valamelyik covid-ambulancia előtt.

Oliver Stojković kiemelte, már az is régóta világos mindenkinek, hogy a teszteltek és fertőzöttek számáról közölt hivatalos adatok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A professzor becslése szerint, az összesen tesztelt személyek számát illetően – amit naponta közölnek – legfeljebb az esetek 30 százalékánál végezték el a PRC-tesztet.

Oliver Stojković (Fotó: N1)