Predrag Stevanović, a belgrádi Dragiša Mišović kórház aneszteziológusa szerint Szerbiában az emberek többsége még mindig lebecsüli a koronavírust, ezért a fertőzöttek későn jelentkeznek a rendelőkben – írja az N1.

Az orvos szerint a járvány eme hullámában sokkal több a súlyos állapotban lévő beteg, akik csak a fertőzés második hetében jelentkeznek, ekkor pedig már az orvosoknak sokkal nehezebb dolguk van.

A tünetek észlelése után két-három nappal kell elvégeztetni a tesztet

„Kérném a polgárokat, hogy tartsanak ki és várják ki a sorukat a covid-rendelők előtt, higgyék el nincs más megoldás” – mondta a szakember, aki arról is beszélt, hogy néha egy teljesen más világban érzi magát.

„Kimegyek a kórházból és azt látom, hogy tele vannak a kávézók… Fekete Péntek…tömeg a boltokban…olyan érzésem van, mintha az emberek nem vennék komolyan ezt a szörnyű vírust” – mondta többek között Stevanović, aki szerint nem csak nálunk, de a többi országban is több most a súlyos állapotban lévő fertőzött.

„Ezeket a betegeket mind kórházban kell ellátni, de a kapacitásaink végesek, csak a súlyos esetekben tudjuk a fertőzötteket elhelyezni ezekben az intézményekben, ami azt jelenti, hogy azokat, akik gyakorlatilag az életükért küzdenek, mert önállóan nem tudnak levegőhöz jutni. Ez egy harc az oxigénért. A legtöbb esetben a vírus már annyira szétroncsolta a tüdőt, hogy az nem tud a szervezetnek elég oxigént biztosítani, ezért kerülnek olyan sokan lélegeztetőgépre” – fejtette ki véleményét a szakember, aki szerint a szerbiai egészségügyi rendszer igen nehéz helyzetben van.

Illusztráció (Fotó: archív)