Verica Jovanović, a Milan Jovanović Batut Intézet igazgatója azt mondta, hogy azok, akik koronavírusos tüneteket éreznek magukon, a tünetek megjelenésétől számított 2-3 napon belül végeztessék el a tesztet – írja a 021.rs.

„A covid-rendelőkben elvégzik a tesztet, az eredmény pedig gyorsan megérkezik és felállítják a diagnóztist. Ha az antigén-teszt negatív és a páciensnek tünetei vannak, akkor kell a PCR-teszt” – mondta Jovanović, aki arról is beszélt, hogy azok, akik már átestek a fertőzésen nem kell hogy ismét tesztnek vessék alá magukat.

„Ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára vezettük be még augusztusban. 14 otthon töltött nap után az orvos megállapíthatja, hogy a beteg meggyógyult és nincs szükség más vizsgálatra. Ha kórházi kezelésben részesült, akkor az orvosok meghatározhatják, hogy még hány napot kell házi karanténban töltenie, de akkor sincs szükség újbóli tesztre” – mondta az igazgató, aki kiemelte, hogy a 14. nap után a vírushordozó már nem fertőz.

Jovanović arra is kitért, hogy a munkáltatók az orvosok által kiállított dokumentum alapján ismét kötelesek a munkahelyükön alkalmazni azokat a személyeket, akik átestek a fertőzésen.

„A fertőzött személlyel közeli kontaktusban lévők 14 napos karanténban kell hogy maradjanak, néhány országban ez 10 nap. Figyeljük a trendeket, minden WHO által ajánlott szakmai tanácsot betartunk” – mondta Verica Jovanović,

Illusztráció (Fotó: archív)