Korábban már foglalkoztunk azzal a témával, hogy a Belgrádi Egyetem filozófia szakos tanárainak egy csoportja írásban kért adatokat a szerb főváros hivatalos szerveitől azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül a Belgrád központjában hamarosan felállításra kerülő szobor, amely Stefan Nemanját ábrázolja.

Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević és Milan Vukomanović a közhasznú információk szabad áramlásáról szóló törvény értelmében arra voltak kíváncsiak, hogy az adófizetőknek mennyi pénzébe kerül a szobor kidolgozása, szállítása és felállítása, valamint, hogy mely jogi és magánszemélyek vesznek részt a folyamatban, valamint azt is szeretnék megtudni, hogy kik vettek részt a közbeszerzésben.

Mennyibe kerül az adófizetőknek Stefan Nemanja belgrádi szobra?

Kérdéseikre sokáig nem kaptak választ, most viszont a belgrádi kulturális titkárság jelezte, hogy nem áll módjában kiadni ezeket az információkat.

A Danas értesülései szerint egy dolog biztos az ügyben, méghozzá az, hogy a szerb kormány utalta át a pénzt a fővárosi önkormányzatnak.

A belgrádi kulturális titkárság szerint azért nem számolhatnak be a szoborállítás költségeiről, mert a szerb kormány 2018. június 18-i ülésén öt évre titkosította ezeket az információkat, tehát csak 2023-ban derülhet majd ki, mennyibe is került az adófizetőknek Stefan Nemanja belgrádi szobra.

A 23 méter magas Alekszandar Rukavisnikov szobrász által készített szobor ára, szállítással és a többi költséggel együtt szakértők szerint akár a 10 millió eurót is elérheti.

Illusztráció (Fotó: 021.rs)