Elkéstünk a korlátozó intézkedések bevezetésével, és csak most fogunk szigorítani, ez pedig a járvány hirtelen terjedését eredményezte. Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de megalapozottnak tartom Ivanuša doktor aggodalmát, hogy naponta ötvenen is belehalhatnak a járványba, és ez a szám akár még ennél magasabb is lehet, jelentette ki Predrag Kon járványügyi szakorvos.

Az epidemiológus szerint a válságstáb azon javaslatát, hogy az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és üzemanyagtöltő állmosások kivételével minden üzlet bezárjon 17 órakor, ma, vagy legkésőbb hivatalossá teszik. Kon a Pink Televízió reggeli műsorában elmondta, hogy a válságstáb javaslatát eljuttatták Szerbia kormányához.

A válságtörzs javaslata: Minden üzlet zárjon be délután öt órakor

– Azokat az intézkedéseket, melyeket a válságstáb egészségügyi szakemberekből álló tagjai javasoltak, két hétre fagyasztottuk be. Azokat minden második héten újra kell elemezni – magyarázta az epidemiológus.

Kon hozzátette, hogy a kedden bevezetett intézkedések hatásai majd csak jövő hét vége előtt mutatkoznak meg.

– A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma lassan megközelíti a hatezret. Nem szabat eltérni az intézkedésektől, azokat tiszteletben kell tartani! Ahhoz időre van szükség, hogy a vírus terjedése csökkenjen, a kórházi ágyak csak azután üresedhetnek meg. De ez meg fog történni. Az intézkedések hatásait a következő hetekben látjuk majd – mondta Kon professzor.

Hozzátette, a vírus a családokon keresztül bejutott az iskolákba is, ezért a válságstáb a távoktatás bevezetését is szorgalmazza.

[democracy id=”25″]

Predrag Kon (Fotó: Tanjug/Zoran Zestić)