Bombaként robbant a hír csütörtök éjjel Washingtonban, hogy Donald Trump és felesége, Melania Trump elkapta a koronavírust. A Fehér Ház orvosának éjfél utáni bejelentését megelőzte az a riport, hogy Hope Hicks, az elnök közvetlen munkatársa szerda éjjel  COVID-tüneteket mutatott és már az elnöki gépen elkülönítették. Előző hírünkben erről számoltunk be.

Az elnökválasztási kampány menetét és a Trump-stáb működési mechanizmusát ismerve azonban szélesebb értelemben véve is elemezni kell a helyzetet.

A keddi tévévita során ugyanis Trump olyan felháborító viselkedést tanúsított, hogy még az öt éve neki szurkoló és gyakorlatilag végtelen ingyen műsoridőt nyújtó jobboldali Fox hírtévé is kemény bírálattal illette.

Trump ugyanis nem volt hajlandó – szintén foxos műsorvezetői kérdésre – elítélni a neofasiszta, fehér szuprematista szélsőjobboldali szervezetek egyikét, a Büszke Fiúkat (Proud Boys), akik hatalmas gépfegyverekkel járják az országot (ld. a fenti képen is), hogy megfélemlítsék a békés tüntetőket, illetve elriasszák a szavazóhelyekre érkezőket. A szervezetet még Trump Szövetségi Nyomozó Irodája is szélsőséges erőszakszervezetté nyilvánította két évvel ezelőtt.

A műsorvezető és Joe Biden követelésére Trump ravaszul azt válaszolta, hogy „Na jó, hát akkor álljanak hátrább a Büszke Fiúk és legyenek készenlétben!”

A szervezet pedig azonnal ünnepelni kezdte az elnök támogatását…

Az amerikai média két napja másról sem beszélt. Trump hátránya hirtelen megugrott Joe Biden demokrata elnökjelölttel szemben, és már a Fehér Ház tanácsadói is megrettentek az alig 30 nap múlva befejeződő választások végkimenetelét illetően.

Nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a Trump-stáb egyszerűen el akarja kerülni az újabb fiaskót a csütörtökhöz egy hétre esedékes második tévévitában. Közönséges megfutamodásról persze szó sem lehet. Mi sem egyszerűbb tehát, mint „karanténba vonultatni” az elnököt (és feleségét), ami után természetes lesz, hogy az újabb tévépárbaj elmarad, sőt a Trump-családot még új szimpátiahullám is körülveheti.

Két hét múlva pedig – „meggyógyulva” – diadalittasan bújik elő a karanténból, miután „bebizonyította”, hogy „nem is olyan veszélyes” ez a vírus, sőt maszkviselésre sincs szükség.

Mint előző híradásunkban megírtuk, az elhíresült Biblia-sétát pontosan az a Hope Hicks találta ki Trump számára, aki most „beáldozta magát” az „előmegbetegedés” bejelentésével, ami után már logikus, hogy Trump és felesége is elkaphatta tőle.

Bárcsak ne lenne igazunk. Csakhogy Trump-történeti példák bizonyítják, hogy a maga ásta gödörből ez a szélhámos máskor is úgy mászott ki, hogy – még nagyobb gödröt ásott a híreknek.

Emlékezzünk csak arra a pillanatra a 2016-os kampányból, amikor nyilvánosságra került az ún. Hollywood-videó, amelyen Trump azzal büszkélkedik, hogy bármit megtehet a szép nőkkel:

„Lesmárolhatod őket, megfogdoshatod a puncijukat – ha celeb vagy, mindent megengednek.”

Még aznap közzétették a Wikileaksen keresztül az orosz titkosszolgálat által ellopott emaileket a Demokrata Párt belső levelezéséből. És az amerikai média már nem is Trump addigi legnagyobb botrányával foglalkozott tovább.

Mint ahogy most is vége a neofasisztákkal való kacérkodás elemzésének – és mindenki az elnök és a First Lady felépüléséért imádkozik.

Működik a hírgödör…

A Proud Boys (Büszke Fiúk) állig felfegyverzett tagjai békés tüntetők ellen vonulnak (Fotó: John Locher/AP)