Szeptember 18-án, pénteken 18 órától érvényes az a határozat, amely szerint orvosi felügyelet alá kerülnek azok a szerb állampolgárok, akik külföldről térnek haza. A Danas napilap szerkesztőségi kommentárban foglalkozott a témával, megállapítva, mostanra a külföldön nyaralók jelentős hányada már visszatért Szerbiába.

– Miért késnek a hazatérők ellenőrzésével és meg tudja-e ez az intézkedés akadályozni a járvány elterjedését Szerbiában – ez a két kérdés vetődik fel azonnal.

A Danasnak Predrag Kon, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, már hetek óta téma a hazatérő szerb állampolgárok által jelentett járványügyi kockázat, de csak most találták meg a módját annak, hogy az érintetteket valamiféle megfigyelés alá helyezzék.

Ebből kitűnik, hogy mindeddig ez kivitelezhetetlen volt, de hogy miért van ez így, azt csak feltételezni tudjuk az eddigi tapasztalatok és a példák alapján – amelyekből szép számban van –, amikor Szerbiához képest néhány lépéssel előrébb járt a vírus.

Egyrészt a politika diktálta a koronavírus elleni harcunkat, bizonyos intézkedéseket, amelyek kizárólag a szakmára tartoztak, a politikusok akarata szerint hoztak meg vagy szüntettek meg.

Másfelől, amikor a hatalom jóváhagyta, hogy valamit csináljanak, egy olyan rendszert kellett beindítani, amelyet évek hosszú sora alatt épült le, így lépésenként vált világosság, mi mindenünk nincs.

Most felejtsük el egy időre, hogy elkéstek egy ilyen intézkedés bevezetésével, talán ennél is fontosabb, hogy mennyire tudja ez a rendszer segíteni a járvány kordában tartását.

A terv az, hogy a COVID-rendelőkben az orvosok döntik el, hogy szükségesek-e további vizsgálatok, tesztelések, ami különben a teljes lakosságra is vonatkozó előírás.

Mi történik abban az esetben, amikor az orvos úgy ítéli meg, hogy nincs szükség tesztelésre, a koronavírussal fertőzött polgár pedig abban a hiszemben megy haza, hogy nem vírushordozó, úgy éli az életét mintha mi sem történt volna? – teszi fel a kérdést a Danas, példaként megemlítve Dušan Čavić és családja esetét, amelyről a Szabad Magyar Szó  is írt.

– Úgy tűnik, a vírus terjedésének megakadályozásában a hazatérőknek lesz a legnagyobb felelősége, és nem a rendszernek, az illetékeseknek.

És ha már így van, amikor már fény derült az egészségügyi rendszer hiányosságaira, egy olyan hatalom mellett, amely azt akarja, hogy minden kérdésről, így a járványkezelésről is ő döntsön, a legenyhébb megfogalmazás szerint is ízléstelen lenne a nyaralásból hazatérő lakosságot felelőssé tenni a fertőzöttségi adatoknak  következő néhány hétben szinte biztosan bekövetkező növekedése miatt.

A kommentárt eredetiben erre a linkre kattintva olvashatják.

 

 Vučić politikai földrengése

Az elmúlt héten is gyakran téma volt a szerb sajtóban a washingtoni megállapodás. A koszovói szerbek tartottak a megállapodástól, hiszen (ők sem) tudták pontosan, hogy miről is tárgyal majd a szerb államelnök és a koszovói miniszterelnök az USA elnökével, nyilatkozta az N1 tévének Rada Trajković koszovói szerb politikus.

– Figyelembe véve, hogy semmit se tudunk a tárgyalásokról, hogy azok teljesen zártak, nem átláthatóak, hogy a szerbeknek nincs kivel kommunikálniuk, nincsenek információik, természetes, hogy féltünk attól, mi minden történhet a Fehér Házban – mondta.

Trajković azon a véleményen van, hogy „az USA kölcsönöket ad és elvárja a monopóliumot azok a dolgok fellett, amik majd ezekből a kölcsönökből épülnek.”

– Semmit sem kapunk ingyen. Tudjuk, hogy a kínai befektetésekkel kínai és problematikus munkaerő is járt. Ez egy nagy csomag, amely hatással van Kína európai térfoglalására, így normális, hogy Amerika elnökeként Trumpnak az az első és legfontosabb célja, hogy ez a fejlesztési bank kiszorítsa Kínát ebből a projektből – véli Trajković, aki úgy érzi, Trump Vučićra bízta, hogy személyesen ő szakítsa meg a kapcsolatait a testvérével, Xi elnökkel.

– Ez azt jelenti, hogy az egyik széket már kihúzták. A földgázra, Oroszországra vonatkozó megállapodás is prioritást élvez, ez esetben is egy, másik székre ült Vučić, elfogadta, hogy a következő stratégia partnerét lassan leamortizálja… Vučić számára ez egy nagy politikai földrengést jelent. Az aláírt megállapodások elsősorban Kínával hozzák konfliktusba, de valamilyen úton Oroszországgal is, de Kínával kifejezetten. Ő azért fogadta el az amerikai kikötéseket, hogy politikailag túléljen – nyilatkozta Trajković.

A politikus szerint a koszovói szerb közösség számára egy igazán fontos hozadéka van a washingtoni aláírásnak, az pedig a Dečani kolostor megóvása. Egyébként a megállapodás a koszovói albánokat is zavarba ejtette, nekik is bizonyos problémákat okoz, kiváltképp a Törökországgal fenntartott viszonyukban.

A szerb államfőről azt nyilatkozta, hogy „minden, amit Vučić tesz, azt nem Szerbia érdekében teszi.”

– A saját és egy egészen problematikus csoport érdekeit képviseli. Megpróbálja valahogy folytatni, megőrizni a hatalmi monopóliumát, de mély meggyőződésem, hogy az amerikai vezetés mégsem hagyja, hogy egy autokrata továbbra is olyan módon uralkodjon, ahogy eddig tette – jelentette ki Rada Trajković.

A beszélgetést ezen a linken nézhetik meg.

(Fotó: N1/AFP/Andrej Isaković)