Pénteken 18 órától lépnek életbe Szerbiában azok az új járványügyi rendelkezések, melyek kötelezővé teszik azoknak a szerb állampolgároknak, akik olyan országból érkeznek, ahol nagy a koronavírus-fertőzöttek száma, hogy elektonikus formában jelentkezzenek a hatóságoknál, ha pedig koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak, akkor a Covid-egészségházakban kell ezt megtenniük – mondta Predrag Kon epidemiológus az RTS műsorában.

A köztársasági válságstáb tagja továbbra sem mondta meg konkrétan mely országokról van szó.

Kon elmondta, hogy hetente 50.000 hazatérőre számítanak, ekkora tömeget viszont lehetetlen bármilyen felügyelőségnek ellenőriznie.

„A polgárnak elektronikus módon meg kell adnia az adatait, illetve azt, hogy mely határátkelőn és mikor lépett be az országba, ezzel meg is tette a szükséges lépéseket. A rendszer nagyon egyszerű, 30 másodperc alatt megvalósítható a bejelentkezés. Ha viszont ezek után koronavírus-fertőzésre utaló tünetei lesznek, mint a magas láz, köhögés, vagy a szaglás és az ízlelés ideiglenes elvesztése, akkor jelentkeznie kell a Covid-egészségházban. Ott voszont már rendelkezni fognak az adataival, így sokkal gördülékenyebben működhet a járvány elleni küzdelem“ – mondta többek között Kon, aki hozzátette, hogy aki felelőtlenül viselkedik és nem jelentkezik be, annak viselnie kell a törvényes következményeket.

„Ez csak egy felhívás a polgárok felé, mert most már nem magánügy, hogy valaki jelentkezik az egészségházban, vagy nem. Tehát , ha valakinek tünetei vannak, akkor kötelező jelentkeznie” –tette hozzá a szakember, aki elmondta, hogy az elektronikus felügyelet 10 napig tart.

Kon szerdán arról beszélt, hogy szükségállapot bevezetése nélkül lehetetlen 50.000 embert naponta ellenőrizni.

Kon: Szükségállapot bevezetése nélkül lehetetlen 50.000 embert ellenőrizni

Predrag Kon (Fotó: archív)