Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy a gyakorlatban megvalósítható az az elképzelés, hogy a külföldről hazatérő polgárok jelentkezzenek az egészségügyi intézményekben, ez a módszer pedig hosszabb távra is pozitív hatást gyakorolhat ami a járványhelyzetet illeti, főleg a téli, ünnepi időszak előtt – írja a szerb sajtó.

A válságstáb hétfői döntése értelmében péntektől új szabályok vonatkoznak a külföldről visszatérőkre, részleteket egyelőre azonban nem közöltek.

„Elsősorban három országból hazatérőkre vonatkoznak az új szabályok, de…”

„Ha azt akarjuk, márpedig én azt szeretném, hogy a július hónap ne ismétlődjön meg, akkor hónapokra előre kell gondolkodnunk és terveznünk“ – mondta a szakember.

Kon arról is beszélt, hogy a tervek szerint a külföldről hazatérők számára több lehetőséget is biztosítanak. Elektronikus módon is lehet majd jelentkezni, egy külön telefonközpontot is nyitnak majd erre a célra, illetve a covid-egészségházakban is lehetőség nyílik erre, bár a szakember szerint ezt el kellene kerülni.

„Ez az egészségügyi felügyelet egyik formája, de nem az a féle ellenőrzés, amelyet a törvény előirányoz és amelyért a Közegészségügyi Intézet felel. Ilyen nem lenne lehetséges, mert ha 50.000 ember hazatérésére számítunk, akiket 10 napig kellene ellenőrizni, az 500.000 ellenőrzést jelentene, ezt rendkívüli állapot nélkül nem lehet megvalósítani“ – mondta Kon, aki az iskolákra is kitért.

Szerinte az általános iskolák járványhelyzete áttekinthető, azonban a középiskolákkal más a helyzet.

„Az hogy a középiskolákból nem érkezett olyan jelentés, hogy valaki fertőzésgyanús, aggodalomra adhat okot. Ha az általános iskolákban megjelent a vírus, akkor valószínűleg a középiskolákban is. Eddig 11 általános iskolában 13 pozitív esetet szűrtek ki, furcsa, hogy a középiskolákban egyetlen fertőzésgyanús eset sem történt“ – mondta Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)