Szeptember 15-én regisztrálták az első olyan esetet Szerbiában, amikor egy osztályon belül az egyik tanuló megfertőzte az osztálytársát – nyilatkozta Predrag Kon epidemiológus a Pint Televíziónak. A köztársasági válságstáb tagja elmondta, hogy az eset Újbelgrádban történt.

Kon nyilatkozatából kiderült, hogy néhány nappal ezelőtt az egyik tanulónak 37,6 Celsius-fokos hőemelkedése volt, s utána megbizonyosodtak róla, hogy elkapta a koronavírust.

„Öt nappal később egy másik gyerek is megbetegedett az osztályból, s nála is kimutatták a koronavírus jelenlétét. A két tanuló között nem állt fenn közeli kapcsolat, de azt tudjuk, hogy az udvarban nem viselték a maszkot, viszont elég közel voltak egymáshoz, így csak ezzel lehet magyarázni a betegség átadását“ – mondta Kon, aki hozzátette, az osztálynak az a csoportja, amelyiknek a két gyerek is tagja volt, házi karanténba vonult, s áttértek az online oktatásra.

Ami az óvodákat illeti, az epidemiológus elmondta, hogy eddig öt iskoláskor előtti intézményben regisztrálták a koronavírust: négy gyerek és két óvónő fertőződött meg. (FoNet)

Amikor koronavírusos a gyerekem, de az orvos azt mondja, nem az

Fertőtlentítés egy osztályban (Fotó: OECD)