Palesztina arra figyelmeztetett, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek nagykövetségüket áthelyezik Jeruzsálembe – írja a 021.rs.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy Szerbia Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét. Az amerikaiakon kívül ezt eddig csak Guatemala tette meg, Szerbia lehet a harmadik ilyen ország.

Az erről szóló megállapodást pénteken írta alá Aleksandar Vučić a Fehér Házban.

Tudta Vučić, mit ír alá?

„Felszólítunk minden államot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 478-as és 2334-es határozatát. A nemzetközi jog megsértése nem erőt sugároz, hanem a gyengeség jele” – írta  Twitter bejegyzésében Saeb Erekat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 478-as határozata leszögezi: az ENSZ minden tagállama kötelezi magát, hogy izraeli nagykövetségét nem helyezi át Tel Avivból Jeruzsálembe.

Az Egyesült Államok 2018 májusában költöztette át nagykövetségét Jeruzsálembe, mivel Donald Trump 2017 decemberében Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.

Palesztina zászlaja (Fotó: 021.rs)