Érdekes videót posztolt a Twitteren Carl Bildt, az Európai Tanács külkapcsolatokért felelős társelnöke: a felvételen az látszik, hogyan reagált Aleksandar Vučić szerb államfő, amikor Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke méltatta a szerb-koszovói megállapodást.

Itt látható a pillanat, amikor Vučić elnök értesül arról, hogy Szerbia izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti át” – írta Carl Bildt.

A videó tanúsága szerint Vučić nem kicsit lepődött meg, hogy az általa éppen aláírt dokumentum ilyesmit is tartalmaz, testbeszéde legalábbis erre enged következtetni: hirtelen lapozgatni kezdi a megállapodás szövegét, majd a tanácsadóira néz, végül egy ideges mozdulattal félresimítja a haját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 478-as határozata leszögezi: az ENSZ minden tagállama kötelezi magát, hogy izraeli nagykövetségét nem helyezi át Tel Avivból Jeruzsálembe. Eddig csak az Egyesült Államok és Guatemala költöztette át hivatalos külképviseletét, Szerbia lesz a világon a harmadik állam, amely így tesz, nem csoda hát, ha Trump jelentős eredménynek tekinti ezt a kötelezettségvállalást.

Vuk Jeremić, Szerbia korábbi külügyminisztere a megállapodás aláírását követően felvetette a kérdést, hogyan tudja ezek után Szerbia hitelesen megkövetelni a világ országaitól a Koszovóra vonatkozó, 1244-es ENSZ BT-határozat tiszteletben tartását, ha ő maga oly könnyedén szegte meg ugyanennek a testületnek egy másik határozatát.

Külpolitikai elemzők is arra figyelmeztetnek, hogy a megállapodásnak ez a pontja még komoly fejfájást okozhat Szerbiának.

„Ez a döntés sok barátot fog hozni Szerbiának Izraelben és az Egyesült Államokban, de sok fejfájást és ellenséget fog eredményezni az arab világ részéről, illetve az Európai Unióban, amely ugyancsak teljesen más jellegű politikát folytat Izraellel szemben” – jelentette ki Filip  Ejdus, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok karának tanára, a nemzetközi és biztonságpolitikai kapcsolatok szakértője a Nova S műsorában.