Tíz nap szünet után feléledt a szerb kormány hivatalos honlapja, a covid19.data.gov.rs: másfél héten át csak a karanténban levő személyek számát frissítették naponta, arról, hogy melyik községben hány fertőzött személyt regisztráltak, nem lehetett friss információt találni az oldalon. Tíz napon keresztül a március 29-ei adatok fogadták a weboldal látogatóit, ma azonban felkerültek az április 7-ei adatok.

Ezek szerint Újvidéken száznégy, Szabadkán húsz, Zomborban négy, Nagykikindán hét, Nagybecskereken, Palánkán, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) öt-öt, Temerinben és Ópázován három-három, Topolyán és Versecen kettő, Inđiján, Verbászon, Fehértemplomon és Zsablyán pedig egy személynek lett pozitív a tesztje.

Ez ugye egyben azt is jelenti, hogy Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Óbecsén, Törökkanizsán, Törökbecsén, Csókán, Magyarcsernyén, Szécsányon és Kevevárán (Kovin) sincs fertőzött. Hogy mennyire hivatalosak és hitelesek ezek az adatok, azt továbbra sem tudni, már csak azért sem, mert a szabadkai válságstáb nemrég azt közölte, hogy harminc szabadkai fertőzöttről van tudomásuk, s korábban több helyen is három topolyai fertőzöttről írt a sajtó, miközben a hivatalos adatok szerint kettő van.

Szabadka: Harmincra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma

Az adatok hitelességét a zentai eset is megkérdőjelezi, ugyanis a hivatalos oldalon Zentán nincs fertőzött személy, viszont a helyi bevásárlóközpont vezetője, a Délhírnek elmondta, igazak azok a híresztelések, hogy egyik alkalmazottjuknál megállapították a COVID-19 betegséget.

– Amint felmerült a gyanú, hogy a zentai IDEA üzletben dolgozó kolléganőnk családtagja megfertőződött, úgy döntöttünk, kolléganőnket házi karanténba küldjük, és azt tanácsoltuk neki, forduljon az illetékes egészségügyi szolgálathoz tesztelés céljából” – írták, s azt is közölték, amint a teszt eredményei megerősítették, hogy kolléganőjük koronavírus-fertőzött, a cég szakszerűen és felelősségteljesen eljárva azonnal tájékoztatta a Szerb Köztársaság kormányának illetékes minisztériumait, valamint a Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézetet, amely tovább irányította őket a zentai és a nagykikindai járványügyi szolgálatokhoz.

Zenta: Mikor akarja közölni a válságstáb, hogy van-e koronavírusos fertőzött a városban?

Az IDEA válaszában kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a többi 28 zentai kollégájukkal kapcsolatban az illetékes járványügyi szolgálat azon az véleményen van, hogy nem voltak potenciálisan magas kockázatú kontaktusban a fertőzött kolléganőjükkel, a cég mégis úgy döntött, megelőzés céljából mind a 28 alkalmazottnak, akik korábban a létesítményben dolgoztak, házi karanténba kell vonulniuk.

Védekezés céljából a kiskereskedelmi üzletet teljesen fertőtlenítették, és jelenleg a cég azon alkalmazottai dolgoznak ott, akiknél semmilyen utalás nincs a koronavírusos fertőzésre.

– Ami ebben a pillanatban a legfontosabb, a házi karanténba helyezett 28 kollégánk teljesen tünetmentes” – emelte ki a DélHírnek Marko Vlahović, az IDEA vállalat tájékoztatójában.

Április hetedikei adatok szerint Szerbiában a tíz legtöbb fertőzöttel rendelkező község:

Sorszám Terület Fertőzöttek száma
1 Belgrád 990
2 Niš 153
3 Újvidék 104
4 Ćuprija 84
5 Valjevo 66
6 Kruševac 62
7 Leskovac 38
7 Vranje 38
9 Kragujevac 34
10 Čačak 32