Pénteken délután több polgár is kész tényként közölte, Zentán is regisztráltak új típusú koronavírussal fertőzött személyt. Az egyik Facebook-csoportban egy bejegyzés arról szólt, hogy a Tisza-parton levő üzletközpontban levő üzletet egyik pillanatról a másikra bezárták, és elkezdték a fertőtlenítést. A bejegyzés alatt egészségügyi dolgozók és ismerőseik is alátámasztották az információt.

Válsághelyzetben az illetékesek, ebben az esetben a válságstábok és válságtörzsek legfontosabb feladata, hogy az embereket értesítsék, és ne terjedjenek a pletykák, a hamis és álinformációk. Pont ezért tart mindennap sajtótájékoztatót a szerb kormány orvosi stábja, amelyen Predrag Kon és Darija Kisić Tepavčević minden újságírói kérdésre válaszolnak. A helyi válságstábok vezetőinek a feladata, hogy mindig tisztában legyenek az adott történésekkel, és ők értesítsék elsőként a feletteseiket, valamint a polgárokat is a tájékoztatási eszközökön keresztül. Jó példa arra, hogyan kell működnie a kommunikációnak a leskovaci eset, amikor a válságstáb elnöke, amint megtudta, hogy a Yura cégben egy személynek pozitív lett a tesztje, azonnal értesítette a szerb kormány válságtörzsét, valamint Ana Brnabić minisztert.

Az első fertőzött a Yurában, az esetről Brnabićot is értesítették

Azóta, hogy az internetnek köszönhetően futótűzként terjedt el a koronavírus zentai megjelenéséről szóló információ, negyvennyolc óra telt el. A zentai válságstáb semmilyen közleményt nem adott ki, semmilyen információt nem tett közzé, amelyből kiderülne, mi igaz a hírből, és hogy valóban van-e koronavírusos fertőzött Zentán.

A Szabad Magyar Szó célja ezzel a cikkel nem az, hogy pánikot keltsen, hanem az, hogy felhívja az illetékesek figyelmét, ne tartsák vissza az információkat, hanem azokat a sajtón keresztül osszák meg a polgárokkal, mert ezzel a cselekedetükkel tudják minimalizálni a hamis információk terjedését.

Emellett felszólítjuk az illetékeseket, hogy a közleményeiket és a sajtótájékoztatóikra szóló meghívókat ne csak a párthű sajtótermékek munkatársainak küldjék meg, hanem arról értesítsék a Sajtószabadság Alapítvány munkatársait is, ugyanis a honlapunkat látogató napi több tízezer személynek, valamint a Családi Kör olvasóinak is jogában áll értesülni a válságstáb döntéseiről.