Szerbiának az idén Koszovóval kapcsolatban ultimátummal kell szembenézni – jelentette ki a TV Prva reggeli műsorában vasárnap Aleksandar Vučić.

A koszovói helyzetről szólva az államfő elmondta: „Biztosan ultimátumot kapunk. Garanciákat adnak majd számunkra az EU-csatlakozást illetően, ha elismerjük Koszovó függetlenségét. Azt is tudom, ki lesz a Pristinával folytatandó egyeztetésekkel megbízott személy, de egyelőre nem nevezhetem meg” – mondta sejtelmesen a köztársasági elnök.

Vučić a minap megvásárolt Pancir–SZ1 orosz légvédelmi rendszerről is szót ejtett: „A Pancir rendkívül hatékony, komoly fegyver. Találtunk rá pénzt úgy, hogy az nem veszélyezteti az államadósság mértékét. Amikor védelmi miniszter lettem, az országnak csak egy olyan MIG-je volt, amely képes volt felszállni. Ma 14 darab MIG-29-essel rendelkezünk, drasztikus mértékben megemeltük a harci készültségünket. Ezek a rendszerek kiváló eredménnyel találják el a drónokat, ami azért fontos, mert a drónok képezik a világban dúló háborúk alapját. A megvásárolt rendszer a bombázók és a nyomkövető rakéták ellen is hatékony” – mondta az államfő, aki azokat az észrevételeket, miszerint nem kellene fegyverzetre költeni, azzal ütötte el, hogy „sokan nem szeretnék, ha Szerbia erős lenne”.

„Van ebben politizálás, amely már az első világháború vége óta tart, amikor Szerbia szabadságot hozott számos nemzetnek. Azóta létezik vele szemben ez a gyűlölet és frusztráció. Hodges tábornokot kérdezném, miért vettek a horvátoknak Hellfire rakétákkal szerelt helikoptereket?”

A montenegrói helyzetről szólva Vučić kijelentette: Szerbia soha nem avatkozott be az ottani választási ügyekbe. „Soha nem avatkoztunk be, nem határoztuk meg, hogy ki legyen kormányon, és ki ellenzékben Montenegróban. Nem vagyunk makulátlanok, vannak hibáink, mindenekelőtt az, hogy felelőtlenül viszonyulunk egyes kérdésekhez. (…) Montenegróban mindig azt mondják, hogy Szerbia beavatkozik az ottani ügyekbe, de a tények mást mutatnak” – mondta az államfő.

Vučić azt is kijelentette: Szerbiában fontos hírszerzési tisztségeket töltöttek be montenegrói származású emberek. „Nem dolgozhatsz egy másik ország ügynökségének, ha kulcsfontosságú pozícióban vagy Szerbiában. Az itt élő montenegróiaknak úgy kell érezniük magukat, ahogyan a szerbek érzik magukat Montenegróban. Ezzel nekünk nincs bajunk, ezzel a montenegróiaknak van bajuk” – mondta az államfő.

A menekültekkel szembeni, az utóbbi napokban egyre intenzívebb politizálással kapcsolatban (többek között a Dveri megnyilvánulásai nyomán) Vučić leszögezte: undorító számára a Szerbiában megjelenő fasiszta politizálás „Ez már túlment minden határon! Fasiszta szemetek, nyugodjatok le végre, Szerbiában soha nem lesznek a Ljotić-hívek többségben” – üzente meg az államfő, aki szerint a választásokat március 3-án vagy 4-én írják ki, tudatta a Blic.