Kitől tart Szerbia, kitől akarja megvédeni magát? – kérdezte Frederick Ben Hodges tábornok, az amerikai szárazföldi egységek egykori európai parancsnoka annak kapcsán, hogy szombaton megérkezett Belgrádba a Pancir–SZ1 orosz légvédelmi rendszer első szállítmánya.

Ugyan mire kell ez a rendszer? Kitől kell Szerbiának megvédenie magát? A Nyugat fáradhatatlanul kutatja a módját, hogy közelítsen Szerbiához, semmilyen veszélyt nem jelent Szerbia számára” – mondta Hodges az Amerika Hangjának.

A tábornok szerint Szerbia sokkal jobban is elkölthetné a pénzét, építhetné az infrastruktúrát, új munkahelyeket nyithatna, ami az ország fiatalabb polgáraiban felébreszthetné a jobb jövőbe vetett hitet „ahelyett, hogy drága fegyverrendszereket vesz a nem létező légi fenyegetések ellen”.

A nyilvánosság nem tudja, mennyit fizetett Oroszországnak a Pancir–SZ1 rendszerért. A katonai felszerelések nemzetközi piacán egy ilyen típusú rakétarendszer 13-14.6 millió dollárba kerül.

Minden államnak joga van a saját igényeinek megfelelő fegyvert beszerezni. Szeretném látni, hogy más nyugati államok is bekapcsolódnak abba a konkurenciába, amely biztosítja azt, amire Szerbiának szüksége van. Szerbiának más barátai is vannak és sokkal többet is elérhetne, mint az Oroszországtól való teljes függés” – emelte ki Hodges tábornok.

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter szombaton megerősítette, hogy a batajnicai reptérre megérkezett a Pancir–SZ1 rendszer első része. A rendszer megvásárlásáról Belgrád tavaly állapodott meg Moszkvával.

A Pancir–SZ1 orosz fejlesztésű önjáró légvédelmi harcjármű, melynek fegyverzete irányított rakétákból és gépágyúkból áll. A 96K2 GRAU-kódú rendszer rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákkal, illetve légvédelmi gépágyúval szerelt harcjármű. Feladata a gyalogsági és páncélos erők teljes körű védelme alacsonyan támadó repülőgépek, helikopterek és manőverező robotrepülőgépek ellen, bármely időjárási körülmények között. A jármű rakétáinak NATO-kódja SA-22 Greyhound. A 2K22 Tunguszka önjáró légvédelmi harcjármű továbbfejlesztett változata. A fázisvezérelt antennaráccsal felszerelt harcjármú az orosz légvédelmi technológia élvonalában van.