Ana Brnabić szerb kormányfő Brüsszelben, a földrengéskárok miatt Albánia megsegítésére összehívott nemzetközi adományozó konferencián kijelentette, Szerbia kétmillió euróval segíti a balkáni országot, mert mint fogalmazott, Szerbia szeretné kifejezni az albánok iránti szolidaritását és támogatását.

„Sokat tettünk a térség stabilizációjáért és a jobb összeköttetésért. Örülök, hogy Albánia is elfogadta a „Mini-Schengen” kezdeményezést. Ez most még egy módja, hogy megmutassuk, minden partnerünk, a térség minden polgára számára rendelkezésre állunk, akkor is ha nehézség, vagy baj van” – fogalmazott Brnabić.

Albánia a felújításra százmillió eurót kapott kap majd az Európa Tanácstól, ezt Ursula von der Leyen, a tanács elnöke jelentette be. Emlékeztetett, a földrengésben ötvenegy személy életét vesztette, tízezren maradtak fedél nélkül, továbbá épületek, iskolák és kórházak dőltek össze.

Horvátország egymillió eurót küld a földrengés-sújtotta országnak, Montenegró pedig 750 ezret. A károk teljes összege egyébként becslések szerint egymilliárd euró.

Edi Rama albán kormányfő több nyelven is köszönetet mondott a támogatásért és aláhúzta, hogy Albánia nincs egyedül, hanem sok barátja van.

Magyarország negyedmillió eurós támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak a földrengéskárok felszámolására

Magyarország negyedmillió eurós támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak, az országot novemberben sújtó földrengés okozta károk felszámolására, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben.

Nyitókép: N1